8 ok amiért érdemes itthon síelni

Hóágyúzott, szép sípályákon különösen a kezdőknek, családoknak, műkedvelőknek ajánljuk a hazai pályákat az ország 14 pontján lévő nagyobb és számos kisebb sípályán. Lássuk a 8 legbiztosabb érvet ahhoz, hogy belekezdjünk a hazai síelésbe!

1. Mert a síelés itthon lábszánkózás, és a lábszánkózást muszáj kipróbálni!

A hazai síelés abszolút úttörője Chernelházi Chernel István magyar orntológus volt, aki 1891-ben ismerkedett meg a síelés tudományával és magukkal a sílécekkel is Norvégiában.  Több cikket is írt a témában, majd tudását összegezve 1896-ban publikálta „A lábszánkózás kézikönyve" című munkáját, mely a legelső magyar nyelvű könyv volt a síelésről. Több síeléssel kapcsolatos kifejezés is az ő érdeme, például a lábszánkózás.  

2. 14 nagy havas pályán sílift is van, és kivilágított pályákon síelhetünk

Nem kell feltornáznia magát az embernek a pálya tetejére, pazar a kilátás, és nyáron libegőként is használhatjuk egy jó kis kirándulás alkalmával a sílifteket, melyek egyébként pont olyan profik, mint bárhol máshol Európában. Sőt, van már fedett sífelvonó is! A legprofibb pályák pedig már arra is gondoltak, hogy a korai sötétedés után is tudjuk biztonságosan használni a pályákat. 

LEGJOBB HAZAI SÍPÁLYÁK ITT>>

3. Mert a hazai síelés ügyét egy klaszter is felkarolta

Természetes, hogy a hazai síelés népszerűsítését végző szervezet Chernel Istvánról kapta a nevét. A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter  (klaszter = kölcsönösen együttműködő szolgáltatók és társaságok hálózata) pedig mindent megtesz azért, hogy szerethető, jó minőségű pályák legyenek Magyarországon, ahol élvezet síelni tanulni, gyakorolni, biztonságos a gyerekek részére, és biztosan nem fogunk unatkozni a siklások között sem.


Ilyen a kabinos felvonó Sátoraljaújhelyen 

4. Az alapokhoz és nyári síeléshez műanyag pályákat is találunk

22 műanyag pályát találunk Magyarországon, ahol hideg nélkül is kiválóan lehet ismerkedni a síeléssel. A műanyag pályákról szóló cikkünkből minden kiderül erről a műfajról.

5. Költséghatékony és könnyen elérhető

Megfizethető árakkal dolgoznak a hazai sípályák és a szálláshelyek is, miközben a hóról a bivaly erős hóágyúk gondoskodnak. Lehet sílécet, felszerelést bérelni. Tömegközlekedéssel és autóval is könnyen elérjük a pályákat.  Plusz a szállást és sok szolgáltatást SZÉP Kártyával is fizethetük.

 SZÁLLÁSKERESŐ INDÍTÁSA 

6. Itthon gulyásozhatunk a síelés után, de van gőzgombóc is

A kellemes síélményt erősíthetjük egy jó forró gulyással, töltött káposztával, kocsonyával vagy fánkkal is. Ugyanakkor a legtöbb síparkban arra is gondoltak, hogy az alpesi érzést se kelljen nélkülözni, így épültek kellemes hütték, ahol az eredeti mákos gőzgomócot is kipipálhatjuk.

7.  Síoktatás nagyszerű szakemberek vezetésével, magyarul

Közérthető és szakszerű síoktatással készítik fel a kicsiket és a kezdőket a síelésre a hazai havas és műanyag pályákon. Lehet gyakorolni, újra belejönni vagy éppen szintet lépni a sítudásban.  

8. Síelésen túl: izgalmas havas sportokkal is ismerkedhetünk

Nem csak síelésre, szánkózhatunk, hófánkozhatunk, van koripálya, de a hórollerezést és más, még ennél is kacifántosabb téli sportot is kipróbálhatunk a hazai síparkokban. Ezekről a téli extrémségekről itt írtunk bővebben: 

TÉLI EXTRÉMSÉGEK>>