Programajánló a téli Tokaj-Hegyalján

A téli időszak nem jelenti azt, hogy megáll az élet a Tokaj-Hegyalján. A szőlőkben már kezdődik a metszés, és egy fontos borász tradícióban is részt vehetünk, hiszen Vince napján több településen megszentelik a szőlőt illetve a bort.

Mádon, Tállyán, Tokajban és Sátoraljaújhelyen is a szőlőáldásról szól a hétvége.

A borvidék névadó városának, Tokajnak a természeti adottságai is lenyűgözőek: Magyarország leglassúbb folyója, a Bodrog tiszai torkolatánál fekszik. Ódon házakat rejtő óvárosa és a Szerelmi pincesor borkóstolásra csábít, amelyet a legbiztonságosabb a tokaji borbuszjárattal teljesíteni. Egyre több pincészet szervez a borélményben alaposabb elmélyülést kínáló, többórás pincelátogató programot, és a vendéglátóhelyek is rendszeresen tartanak tematikus boros vacsoraesteket. Télen is jó program sétahajózni a Bodrogon. Az edzettebbek biciklivel is bevehetik Európa mértani közepét, Tállyát, vagy felkapaszkodhatnak Sárospatak felett a Megyer-hegyi tengerszemhez és felfedezhetik a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalmon. Az aszúk és furmintok mellett kultúrára is szomjazóknak a vallási örökségek emlékeiben is gazdag Mád különleges látnivalókat kínál.

Azoknak, akik a borkóstolást inkább közösségi élményként szeretik megélni, boros rendezvények, fesztiválok sokaságát kínálja Tokaj-Hegyalja, legközelebb január 21-én. A Vince-napi szőlő- és borszentelésen disznótoros finomságokkal várják a vendégeket, és ilyenkor kaphatunk első „merítést" a tavalyi termésből készült kiváló tokaji nedűkből.

Egy igazán jó boros élmény után pedig nem lehet csak úgy elrohanni. A borvidék hangulatos vendégházaktól a borhotel és wellness szálloda egyedi ötvözetéig a legváltozatosabb szálláskínálattal marasztal. 

Tokajon a Szerelmi Pincesoron fogtak össze a gazdák a helyi TDM-mel és az Európai Borlovagrend tokaji legátusával. Közel tíz éve szentelik meg a szőlőtőkét a történelmi egyházak helyi vezetői a Tokaj-Hétszőlő birtokán, majd a pincesoron a tokaji pincészetek friss boraira is áldást kérnek. A január 21-i rendezvényre 10 órától várják a vendégeket friss disznótorossal és félóránként induló sétáló kóstolóval, ahol nyolc pincészetet látogathatnak meg a résztvevők.

Mádon legendás Szent Tamás dűlőben vágják a szőlővesszőt, majd kisebb csoportokra osztva meglátogathatják a vendégek a négy pincészetet és 3-3 bort kóstolhatnak meg. A programban ebédet és vacsorát is kínálnak a látogatóknak.

Tállyán három napos gasztrohétvégét szerveztek Vince napja köré. Január 20. és 22. között a panorámás dűlőtúrákkal, számos borkóstolóval, különleges disznótoros- és egyéb helyi finomságokkal várják a vendégeket.

Sátoraljaújhelyen hagyományosan vasárnap tartják a római katolikus templomban a bor illetve azok készítőinek szentelését és áldását.

A Vince-napi programokon túl persze télen sem kell fagyoskodni Hegyalján. A pincék állandó 12 fokos hőmérséklete nyáron kiválóan hűsít, a mínuszokban azonban enyhülést ad. A borkóstolók pedig folyamatosak, egy finom száraz vagy édes fehérbor belül is felmelegíti a vendégeket.

A kultúra- vagy éppen a téli sportok kedvelőinek sem kell azonban csak a pincékben ücsörögniük vagy a szállodában „unatkozniuk".

Sárospatakon január 20-án a XX. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált rendezik, ahol az egész magyar nyelvterület tánckultúrájából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Sárospatakon persze a vár és a Megyer-hegyi tengerszem télen is csodás látványt nyújt, ahogy Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandpark is kínál bőven kikapcsolódási lehetőséget a vendégeknek. A síelőket három pálya várja a téli-nyári szezonban, és téli időszakban hóágyukkal gondoskodnak arról, hogy az egész síszezonban használhatók legyenek ezek a pályák. Tavaly novemberben adták át a fedett gör- és műjégkori pályát, ahol 1500 négyzetméteren lehet korcsolyázni. A 3x60 méter hosszúságú, kanyargós ,,TUBBY" pálya (hófánk) használata semmilyen tudást nem igényel, mégis biztonsággal pöröghet-foroghat rajta végig gyermek és felnőtt. A csúszást megelőző feljutást egy „varázsszőnyeg", azaz mozgójárda biztosítja. Az adrenalint a kalandparkban található bobpálya is fokozza, mely 2275 méteres hosszúságával az ország és a térség leghosszabb bob pályája. A „Sólyom" elnevezésű átcsúszó kötélpálya pedig igazén extrém élményeket tartogat a 80 km/ órás sebességével ilyenkor is.