50 éves a Debreceni Virágkarnevál

A legnagyobb hazai karneválon a 20-i felvonulás mellett lesz idén is a Nagyerdei Stadionban ünnepi aréna show és a régi karneválok szellemiségét is megidézhetjük augusztus 13-21. között. A program mellett néhány érdekességet is összegyűjtöttünk Debrecen ikonikus ünnepének történetéről.

DEBRECENI VIRÁGTÖRTÉNELEM

A Debrecenben a virágkarnevál gyökerei a múlt század elejére nyúlnak vissza, mégpedig két virágokkal díszített debreceni eseményhez. Az első, vagy inkább nulladik alkalom egy szép kerékpáros rendezvényhez kötődik, amit 1900-ban szervezett a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület, és az esemény fénypontjaként egy nagyszabású és pompás virágcorsot jelölte meg.   

1905. júliusában a Debreceni Mentő Egyesület kezdeményezésére indult el az első virág kocsi-korzó a város főutcáján azzal a céllal, hogy a bevételből mentőkocsit vásároljanak. Ekkoriban ugyanis a 80 ezres Debrecenben, ha valakit baleset ért, időbe telt, míg orvost kerítettek. A legelső virág kocsis felvonulás 23 kocsiból állt, és csak belépőjeggyel lehetett beállni a nézősereg közé.  A legelső fogat Debrecen városé volt, a bakon a város színeibe öltözött hajtóval és hajdúval, kék búzavirággal és sárgaakáccal, mely a zsűri díját is elnyerte.   A menetben felvonult a mentőkocsi is, mely érthető módon a legnagyobb üdvrivalgást érdemelte ki.   

 

KARNEVÁL-MÉRLEG

Az első igazi debreceni virágkarneválig azonban 1966-ig kellett várni, mely korabeli beharangozója az olasz karneválok, San Remo és Nizza hangulatához hasonlítja a debreceni felvonulást.

1966 óta néhány kihagyással minden év augusztus 20-án megrendezik a Virágkarnevált, így a tényleges virágkarneválok száma az ideivel együtt 47, az évfordulója viszont szép kerek 50.

Ha tovább nézzük számokban a 47 felvonulás  eddigi mérlegét, akkor a felvonulásokon 550 virágkocsi vett részt, melyekhez több mint 100 millió virágot használtak fel. Öt kontinensről mintegy 60.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában pedig 100.000 fő vett részt.

PROGRAMOK 2016-BAN

2016-ban az 50. évforduló műsorkínálatában augusztus 13-17-én Nagyerdőn és a Kossuth téren koncertek és színházi előadások lesznek. 17-e a gyerekeké lesz a Galiba Gyerekfesztivállal és a Junior Virágkarnevállal. 19-én könnyűzenei koncertek és monumentális épületvetítés lesz.

Augusztus 20-án zajlik a Karneváli felvonulás, a Virágkocsi-kiállítás és folklórfesztivál a belvárosban, valamint 19.30-tól Nagyerdőn a karneváléj veszi kezdetét. 

További részletek erről a programról