A legjobb hazai strandok

Az ország legjobb természetes vizű strandjait gyűjtöttük össze a Balatontól a Tisza-tavon át a Duna és a Tisza strandjaiig - összesen 9 régióban. Lesznek újdonságok, régi kedvencek, programok és koncertajánló is.

BALATON

Meghazudtolva a klasszikus strandolás módszertanát, idén már két élménystrandot is felkereshetünk a Balatonnál. A legelső "fun beach park", azaz ahol levegővel felfújt alkalmatosságokon lehet ugrálni, az a  Beach Sportfun Csopakon, míg egy másik Vonyarcvashegyen található. Mindkét strandon akár neoprénbe öltözve is pattoghatunk a vízi akadályokon, a hatalmas eséseket követő cunami pedig teljesen veszélytelen. Vonyarcon pedig még vízisízhetünk is. 

Látványában-környezetében, felszereltségében és szolgáltatásaiban is kiemelkedő Balatongyörök községi strandja a balatoni tanúhegyekkel, a vízi röpipályájával, homokos partjával. 


Gyenesdiáson a Diási Játékstrand kifejezetten a gyerekek igényei szerint készült az óriáscsúszdával, gyerekpancsolóval és a homokkal fedett partszakasszal. Játékos sportversenyek, minidiszkó és ingyen csúszás is jár a kicsiknek. Pihenni vágyóknak külön területtel, felnőtt strandjátékokkal, animátorokkal és kiváló éttermekkel, valamint hibátlan lángossal a Balaton legjobb strandjai közé tartozik.

Balatonfüreden mindkét szuper strandot érdemes kipróbálni: a Kisfaludy Strand költséghatékony, izgalmas sportpályákkal és élménymedencékkel, ingyenes parkolóval biztosan jó választás, az Esterházy strand pedig a reformkori Tagore sétány hangulatában újult meg, parkosított, virágos, akadálymentes. 

Az ország leglátogatottabb stradja a Siófok - Nagystrand, melnyek elkerített, homokkal borított részén a Plázs  működik rengeteg programmal. Fogyatékkal élők és kisgyermekesek részére is kialakítottak megfelelő részeket a strand területén. Plázson és a strandon túl mégegy érdekeség kapcsolódik Siófokhoz, hiszen az óriáskereket csak a Nagystrand teületéről  tudjuk birtokba venni. 

>>Még több balatoni strand >> itt gyűjtöttünk össze>

VELENCEI-TÓ

Abszolút kedvenc homokkal borított partjával, modern, de nem hivalkodó épületivel a Velence Korzó szabadstrand és a hozzá épült szolgáltatóház. Itt a szabadtérre kitelepült bárok és étterem, a széles és kényelmes tér, bérelhető napágyak és napernyők nem csak a felnőtteknek, de a pancsoló piciknek is igazi nyári élményt fognak jelenteni. 

Sport Beach & Camping - öko szemléletű strandon a vízi- és szárazföldi sportpályák mellett vízi aerobic, zumba, himalájasó-homokozó mindenkit kellemesen meg tud mozgatni. 

Tóbíró Szabadstrand nagyon kellemes, füves, kiváló büfével rendelkező pontja a Velencei-tónak. Vele egy szakaszon a Venice Beach Cable Park a wakeboardosok és vízisízők kedvence, s gyakorlások látványnak sem utolsó.  

Ha óriáscsúzdázásra vágyna a család, akkor az Északi Strand - Velencei-Vízi Vár jó választás. A csúszda mellett különlegesség a családi terasz rengeteg kedvezménnyel, a bérelhető elektro-motoros hajó és rengeteg sportpálya, társas- és csapatjáték, mint a petang.

Még több strand -> a Velencei-tónál

TISZA-TÓ

A Tisza-tó 6 strandja közül mindegyiket másért ajánljuk. A legkoplexebb a sarudi strand faházas kempiggel és sátorhelyekkel, kajak-kenu és vízibicikli bérléssel, játszótérrel, kényelmes teraszos étteremel, csónakos és kerékpáros túrákkal.

Kifejezetten gyerekbarát, lassan mélyülő  poroszlói strand.

Pörgős és extrém vízijárgányokkal találkozunk Abádszalókon (gyerekbarát öböllel kiegészítve).

Tiszafüredet inkább az úszók vegyék birtokba, míg a csendes beszélgetős és fövenyen üldögélős stílust a Tiszanánai strandon érdemes keresni. 

Bővebben>> Tisza-tó 6 strandjairól

TÓFÜRDŐS STRANDOK  - Budapest környékén és a Dunakanyarban

Rendkívül kellemes hely a Bánki-tó, ahol nyaranta izgalmas fesztiválokat szerveznek, friss a levegő és légzésszaggató kerékpártúrák alkalmával is üdítő a megérkezés. A Bánki Tóstrand területén lehet egyedül fürdeni a tóban, a víz kellemes és a környezet pedig magáért beszél. 

Kifejezetten magas színvonaláról nevezetesTaksonyban a Rukkel-tó Vízipark strandja, ahol 15 csúszdát - köztük spirál, kamikáze és gyerekcsúszdákat-, ugrótornyokat vehetünk birtokba. 

Még több strand a Budapest környékén

Kutyásokat várja a Tavirózsa Kemping Délegyházán, a vízminőség pedig idén is kiválóra vizsgázott. Ugyanitt a legnagyobb strand a IV. tónál található Nomád Kempingé, ahol számos szolgáltatással és 200 sátorhellyel bíró szálláson akár több napot is eltölthetünk. 

Újdonságként kerül fel a listára a Palatinus-tó Dorogon, ami az ország legtisztább vízű tavi strandja, ráadásul rengeteg  pluszt is kapunk itt a pancsizáson kívül: lehetvízibiciklizni, búvárkodni, csúszdázni, koktélozni is. A tó körül 2 strand épült ki, egy fiatalosabb, beach jellegá és egy igazi családi strand. Mindkettőt ajánljuk! 

 

STRAND  A FERTŐ TÓNÁL

 Fertőrákos sttandján a homokos parton csodálatos homokvárakat lehet építeni, a víz sekély, nem iszapos. Játszóteret és szépen gondozott füvet vehetünk birtokba. a strand pedig nagyon barátságos. Innen számtalan jó programot is tudunk szervezni, hiszen rögtön a kiépített kerékpárútra jutunk a strandról, és legelésző szürke marhákba, védett vízimadarakba is ütközhetünk. 

A Fertő-tónál további strandokat itt gyűjtöttük össze

STRANDOK A TISZÁN, KÖRÖSÖN DUNÁN

Budapest környékén két nagyon klassz  strandot ajánlunk. A Szentendrei-szigetcsúcsnál találjuk meg Kisoroszi település strandját, ahol maga a strand ingyenes, viszont lehet kempingezni, tábortüzezni, bográcsozni, kajakozni is. Őrült hangulatos hely, ahola kutyák is várva-várt vendégek. 

Szép, homokkal borított tiszai strandot kereshetünk fel Gergelyiugornya-Vásáronamény között, ahol kempingezni és sátorozni is lehet. Minden évben itt rendezik meg a TiszaParty rendezvénysorozatot is. 

>>Még több strand a Tiszánál

A DRÁVA 1 STRANDJA

drávai szabadstrand Barcson néhány éve elkészült fogadóépületével sportolásra, főzésre, sátorozásra alkalmas ligetes területével kellemes kikapcsolódást kínál a folyami vizet kedvelőknek. Remek megállóhely a vízitúrázóknak (kenusoknak) is.

KISEBB TAVAK VIDÉKEN

Kisebb tavi strandokat is érdemes kipróbálni, nem csak a három nagyágyút, mert ezek talán még sokkal hangulatosabbak is lehetnek egy-egy laza hétvégére, és abszolút változatosságot is jelentenek a hazai strandműfajba

A Kistó Strand Orfűn, az Orfűi-tó 2 hektáros vízfelületén működk, végig homokokal borított ajzata kényelmes, környezete pedig rendkívül pihentető.  

TIPP! kutyabarát strand  Orfű Tekeres felőli falurészén, a Pécsi tó északi részén a kiváló választás a kiszolgáló egységekkel ellátott Pécsi-tói Szabadstrand. Itt még a kutyákat is szívesen látják! 

Kaposvár határában lévő Deseda tó fürdésre, evezésre, horgászatra is alkalmas. Ez Magyarország legnagyobb mesterséges tavainak egyike, melynek hossza közel 8 kilométer, szélessége pedig 300-500 méter. A fűzfák kellemes árnyékolást kínálnak a kánikulában, a vízminőség pedig feddhettlen. 

Az Őrségben Vadása-tó tiszta vízével, körben roppanó zöld fakoronákkal az erdei strandolás különleges színfoltját képviseli Magyarországon. Az Őrség egyébként is más-különleges településnevei közül érdemes megjegyezni így a Hegyhátszentjakab nevet, ahol a felesben horgászásra és strndolásra kijelölt tóban a kimerítő túrázást követően érdemes hosszabb - akár estig húzódó pihenőt tartani. A tó eltévesztehtetlen, mivel minden turistaút itt fut össze, kerékpárral viszont még idejében érdemes lekanyarodni a főútról. 

A Szajki-tavak Celldömölkhöz és Sárvárhoz körülbelül fél órányi útra esik. A szintén sűrű erdővel körülvett tó Hosszúperszteg településhez tartozik, és partján kerékpározni, lovagolni ugyan csak kellemes időtöltés. Itt a strandolók és a pecások külön tavakhoz lettek beosztva, nem fogják zavarni egymást. A hely különlegessége a "persztegi otelló" bor, a friss és tiszta levegő, füves partszakasz, a csend és a nyugodtság.

A hatalmas területen azért akad egy-két tó is: a Vadkerti-tó. Soltvadkerten a helyikek csak a Büdöstóként ismerik, ami csúfneve ellenére szép és gondozott. Egyik partja a horgászok nádassal elfügönyözött birodalma néhány tanya társaságában. 

A másik part viszont a kempingezők, víkeddelők és természetesen a strandolók kedvence. Maga a strand a dürdésen kívül is sok élményt kínál, van teniszpálya, csúszda, vízibicikli, vidámpark és minigolf. Szelidi-tó strand kifejezetten szép alföldi romantikára vágyóknak is ajánljuk. Dunapataj határában egy repülő sárkány alakú tavat találunk kastélyszállóval, üdülőkkel, valamint erdővel és nádasokkal tagolt tópart

A homokfövenyes, óriáscsúszdás, termálmedencés Tófürdő  Nyíregyháza-Sóstón a fiatalok kedvence, a  strand területén röplabdáni is lehet.