Székesfehérvári Királyi Napok

Augusztus közepén a Székesfehérvári Királyi Napok tíz napos rendezvényével a nyári programsorozat elérkezik a csúcsra: a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 13-15. között a látogatókat az egykori koronázóvárosba repíti vissza.

Aki igazi csodát akar látni, annak érdemes ismét Székesfehérvárt választania! A Koronázási Szertartásjáték a Fehérváron koronázott királyok életét, legendáit és koronázásukat jeleníti meg grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával.

Idén II. (Vak) Béla koronázásának lehetünk részesei parádés szereposztásban, közel kétszáz résztvevővel, a magyar királyok egykori koronázási helyszínén. Története és legendái esténként a Fény utca fénnyel festett, mozgó történelmi képregényén köszönnek vissza. A rendezvény alatt felépül egy középkori város a belváros közepén, ami tárgyi hitelességgel és az amatőr színjátszók ellenállhatatlan közvetlenségével vonja be a nézősereget a középkori élet mindennapjaiba. A szintén középkori vásári forgatagban időről időre feltűnnek a csaknem öt méter magas királyi óriásbábok is, majd vezetésükkel augusztus 20-án a nagyszabású történelmi felvonulás kezdődik. 

A Királyi Napok kiemelkedő eseménye lesz augusztus 16-án a Nemzeti Emlékhely színpadán a Musica Sacra hangverseny, ahol Rossini világhírű oratóriumát, a Stabat Matert Rost Andrea és a moszkvai Bolsoj vezető szólistái adják elő. Majd a programokat a több mint húsz éve töretlen népszerűséget élvező Nemzetközi Néptáncfesztivál 5 napos tánckavalkádja zárja.

De lássuk kicsit részletesebben az eseményeket!

KORONÁZÁSI SZERTARTÁSJÁTÉK – II. (vak Béla) - a Fény koldusa

Augusztus 13–án és 14-én 21.30 órai kezdettel Székesfehérváron a  Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhelyen II. Béla legendája kel életre megújult színpadi díszletek között: Középkori liturgia és Árpád-házi családtörténet – még látványosabb formában. Vak Béla koronázásának felidézésével az egyik legkülönösebb sorsú magyar király életét elevenítjük meg. Ő talán az egyetlen, akinek karrierje úgy indult, hogy nem akart király lenni. Álmodni se mert ekkora méltóságról, hisz már az is kész csoda volt, hogy egyáltalán életben maradt, miután Könyves Kálmán parancsára kisgyerekkorában apjával, Álmossal együtt megvakították. Véletlenek (vagy sorsszerű, váratlan fordulatok?) egész sora vezette őt a rejtekhelyéül kiszemelt kolostor falai közül a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika oltárlépcsőjére, ahol fejére illesztették a koronát.

Részesei lehetünk a király életét megjelenítő látványos színpadi liturgiának Száraz Dénes főszereplésével, közel kétszáz résztvevővel, a magyar királyok egykori koronázási helyszínén, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölé épült szabadtéri színpadon!

ÓRIÁSBÁBOK

Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész tervei alapján, Majoros Gyula és bábkészítő csoportja vezetésével 2016-ban két új taggal bővül az Árpád-házi királyokat, családokat felsorakoztató óriásbáb-gyűjtemény. Géza, Sarolt, Szent István, Gizella, Szent Imre, Asztrik püspök, Szent László, I. Géza, Salamon, Adelhaid és Piroska után a 920 éve Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmán és testvére, Álmos herceg közel öt méter magas bábjait öltöztették, díszítették székesfehérvári diákok a nyári alkotótáborban.

KÖZÉPKORI FORGATAG

Az Őskultúra Alapítvány és a Szabad Színház közreműködésével újra felépül egy középkori város a város közepén, ami nemcsak tárgyi hitelességével mutatja be a környezetet, hanem az ott zajló életet is megpróbálja rekonstruálni. A hagyományőrzők két helyszínen a talpasokkal, íjászokkal, solymárokkal együtt harcászati bemutatókat, fegyverkiállításokat, kézműves foglalkozásokat, apródképzőt tartanak, de a középkori díszletek között a mindennapokba is belecsöppen a látogató.

FÉNY UTCA

A Fény utca mozgó, történelmi, óriás képregénye ezúttal Vak Béla életének mozzanatait vetíti elénk. Székesfehérvár Fő utcájának házfalain a Királyi Napok estéin a koronázott király története elevenedik meg a ránk maradt krónikák lapjai alapján. A Fény utcán végigsétálva zenei aláfestéssel olvashatjuk a mozgó történelemkönyvet.

MUSICA SACRA: STABAT MATER ROST ANDREÁVAL

Nem csak a Koronázási Ünnepi Játékok miatt érdemes ellátogatni Székesfehérvárra: a tíznapos rendezvénysorozatban mindenki talál kedvére való programot. A szertartásjáték után, augusztus 16-án az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpada ad otthont a Musica Sacra című ünnepi koncertnek. A hangverseny kuriózum a komolyzene kedvelői számára, akik augusztus 16-án Gioachino Rossini világhírű egyházi remekművét, a Stabat Matert hallgathatják meg. A művet a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, Rost Andrea mellett a világ egyik leghíresebb operaháza, a moszkvai Bolsoj színház vezető szólistái, Svetlana Shilova, Maxim Paster és Petr Migunov adják elő a több mint száz éves Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló, közel kétszáz fős Egyesített kórus közreműködésével. Az est karmestere Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar fuvolaművész, karmester lesz.

XXI. KIRÁLYI NAPOK NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL

Magyarország történelmi fővárosa, Székesfehérvár ismét megmozgatja a tánc szerelmeseit, a zenekedvelőket. Idén augusztusban a XXI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál csábítja a látogatókat a megyeszékhelyre augusztus 17-e és augusztus 21-e között. Belvárosi felvonulások és táncszigetek, pezsgő fesztiválliget, tánccsoportok színes nagyszínpadi gálaestjei és nemzetközi folkestek – csak néhány a megannyi programelem közül. Idén a meghívott vendégek között argentin, baszkföldi, egyiptomi, grúz, horvát, indonéziai, moldovai, szlovák, erdélyi, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek szerepelnek. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett a fesztiválon fellép majd a Parno Graszt, a Fláre Beás, a Pyrgos Görög Zenekar, a Heimattöne Kapelle és a Zombori zenekar is. Augusztus 18-án pedig a 2015-ös „Fölszállott a páva" tehetségkutató egyik döntőse a Pulutyka csoport is táncra perdül egy izgalmas és színes gálaesten.

KÖNNYŰZENEI KONCERTEK

Ha még a sok felsorolt program sem lenne elég, mindezt fűszerezik a könnyűzenei koncertek augusztus 14-18 között a Zichy Színpadon:

augusztus 12. Miklósa Erika és a Bon Bon

augusztus 13. Fenyő Miklós

augusztus 14. Rúzsa Magdi

augusztus 15. Csík zenekar, sztárvendég: Lovasi András

augusztus 16. Charlie