Pattanjunk kerékpárra a Királynék városában

Az aktív turizmus híveinek számos tartalmas programot kínál Veszprém. A 73-as út veszprémi bevezetőjétől a belvárosig vezet egy kerékpárút, illetve a belvárostól kiépített úton juthatunk el egészen Balatonalmádi településig.

A közel három kilométer hosszú, a Bottrop utcától (a Füredről bevezető út mellett) a Színházkertig tart a kerékpárút. A vonalat keleti oldalról összekötötték a Szentkirályszabadja irányában már meglévő bicikliúttal. A kerékpárút turisztikai és sportolási célra is kiválóan alkalmas, és nem mellesleg sokkal biztonságosabb közlekedést biztosít a biciklizőknek. Veszprém belvárosa összeköttetésben van a Szentkirályszabadjáig vezető szakaszon át egészen Balatonalmádiig, a vízpartig!

Pattanjon fel kétkerekűjére és induljon felfedezőútra családjával, barátaival együtt gyönyörű vidékünkön! Ha estére elfárad, megpihenhet Veszprém egyik családias, barátságos hoteljében vagy panziójában.

TIPP!>>> A Bakony & Balaton kártya biciklizés közben is hasznos.  A Bakony & Balaton kártyával számos szolgáltatást ingyenesen vagy kedvezményesen lehet igénybe venni a régióban. A kártya ingyenesen jár például akkor is, ha egy éjszakát eltöltünk valamelyik, hálózatba tartozó szálláshelyen, de átvehetjük akár a Tourinform irodában is.

Veszprém környéke is kitűnő terepet biztosít a kerékpáros túrák kedvelőinek. Mindenki megtalálja a tudásszintjének megfelelő terepet.

Javasolt túraútvonalak:

1. túra: Veszprém, Óváros térről (Városközpont) indulva utunkat a Buhim-völgy felé folytatjuk a Szerelem-sziget érintésével. Megkerüljük a Benedek-hegyet a Kollégium utcán keresztül, ellenkező irányban követve a Séd folyását a parti sétányon, majd a régi vidámpark - Laczkó-forrás útvonalon Csatár felé hagyjuk el a várost.

A Bakonyban árnyas erdőkön, füves réteken, izgalmas patakmedreken keresztül vezet utunk, amelyből nem maradhat ki a Magas-Bakonyi Természetvédelmi Körzetben található 709 m magas Kőris-hegy pompás szépsége és a Bakony gyöngyszemeként ismert bájos falucska, Bakonybél. A túrázó megismerkedhet a bakonyi táj és a Veszprémi-fennsík változatos szépségeivel. Jutaspuszta felől visszatérve Veszprémbe a fáradt kerékpáros a Fenyves utca felől a Veszprémi Vár csodálatos északi panorámájában gyönyörködhet.

2. túra: Veszprém - Királykapu - Bakonybél - Veszprém körtúra (teljes táv: 130 km)

Veszprém belváros - Buhim-völgy - Laczkó-forrás - Márkói malom hídja - Széphegyi malom - Bánd - Herend - Lombos-tanya - Fodor-tanya - Öreghálás - Szénahordó út - Pápaváralja - Királykapu - Csapó-hegy - Móricháza - Odvaskő-puszta - Rézbükki út - Kőrishegy -Kisszépalma-puszta - Hódos-ér - Vinye - Porva-Csesznek (vasútállomás) - Borzavár - Porva - Ménesjárás-puszta - Kisszépalma-puszta - Bakonybél - Augusztin-tanya - Hárskút - márkói műút - murvás hadiút - Jutaspuszta - Aranyos-völgy - Veszprém belváros .

3. túra: Veszprém - Balatonalmádi -Tihany - Veszprém körtúra (teljes táv: 60 km)

Veszprém - Szentkirályszabadja: 4,5 km; Szentkirályszabadja - Vörösberény: 3,5 km; Vörösberény - Balatonalmádi: 1,5 km; Balatonalmádi - Káptalanfüred: 1 km; Káptalanfüred - Alsóörs: 5,5 km; Alsőörs - Csopak: 5,5 km; Csopak -Balatonfüred: 3,5 km; Balatonfüred - Tihany: 5 km; Tihany - Aszófő: 2 km; Aszófő - Klárapuszta: 3,5 km; Klárapuszta - Pécsely: 2 km; Pécsely - Tótvázsony: 6,5 km; Tótvázsony - Veszprém: 16 km.

(Forrás: Kuszi Kerékpár Szaküzlet-Szerviz és Kölcsönző)

TIPP!>>> Ha nem hoztunk kerékpárt, kölcsönözhetünk is.