A Bakony szíve, Zirc

Kalandozás a vadregényes Bakony fővárosában, Zircen, testi-szellemi felfrissülés: kalandpark, Major piac helyi termékekkel, magas-bakonyi túrák, sőt az igazi jégkorszak mamutjai is megtalálhatók a tiszta levegőjű, gazdag növényvilágú városban.

Zirc városát a térségben betöltött központi szerepe miatt a Bakony fővárosaként is emlegetik. A több mint 800 éves múlttal rendelkező települést az 1182-ben itt megtelepülő ciszterci szerzetesek tették híressé, a 18. századtól újból felépült apátság ma is meghatározza az arculatát. Szakrális örökségei, kulturális adottságai, ökológiai értékei évente százezernyi látogatót vonzanak.

A rendkívül jó mikroklímának, tiszta levegőnek, gazdag növény- és állatvilágnak köszönhetően kedvelt belföldi célpont a város és környéke. A rengeteg kulturális élmény és az ökoturizmus számtalan eleme miatt a családok és egyénileg érkező vendégek aktív testi-szellemi kikapcsolódásának remek színhelye. A központjában található "0 km-es bakancstól" indulnak a magas-bakonyi túraútvonalak. A Zircen áthaladó, Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonal a Bakony egyik legszebb részének, a Cuha völgyének lenyűgöző látványát nyújtja az utazónak.

Egyedi interaktív időutazásra invitáljuk a turistákat. A tematikus utakkal eddig nem megszokott látószögből ismerhető meg Zirc teljes történelme. A témautak vezetőfüzetei a Tourinform irodában vehetők át, vagy letölthetőek a város honlapjáról. Egyszóval minden rendelkezésre áll egy bakonyi élménylánc megszerzéséhez.

Vannak olyan információk, melyeket csak kevesen tudnak a településről. Tudja Ön, hogy Zirc Magyarország legmagasabban fekvő városa? Egyik legjelentősebb látnivalója a Ciszterci Apátság – Basilica minor, mely a hazánkban található ciszterci rend központja. Vörös tornya nem látogatható, de minden évben adódnak rendkívüli alkalmak, amikor egy kis szerencsével bejuthatunk és megcsodálhatjuk a várost madártávlatból is. Az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtárról sokan nem tudják, hogy 1944. december 23-án egy német vadászgép a Nagyterem tetőterébe ütközött. A gép darabokra szakadt, motorja a boltozatot áttörve a terem padlójára zuhant és lángra lobbant. Szerencsére a könyvtárállománynak csak kis része rongálódott meg.

A Bakonyi Természettudományi Múzeum azonkívül, hogy hűen tükrözi a Bakony növény- és állatvilágát, két különleges vendégnek is otthonául szolgál. Itt láthatók a csajági ásatásokon előkerült két Jégkorszaki óriásnak – „Tonna és Mázsa" mamutoknak – a csontjai. A város nagy szülötte Reguly Antal néprajzkutató és nyelvész, akinek munkásságát a róla elnevezett múzeum is őrzi. Életútja miatt észak Kőrösi Csomájának is nevezik.

A sok látnivaló mellett nagyszabású rendezvényekkel is csábít a város. A Közép-Dunántúl legnagyobb ingyenes szabadtéri zenés fesztiválját, a ZIRCI BULIT hangulata miatt mini Woodstockként is emlegetik. Már maga a helyszín is hívogató: Tündérdomboldal.

Ha Ön is szeretne elbújni egy kicsit a világ elől, mint annak idején Sobri Jóska a Bakonyi rengetegben, és egy kis betyárkodásra vágyik, akkor itt a helye Zircen minden év augusztusának második hétvégéjén, mert ekkor kerül megrendezésre a város kiemelt hagyományőrző rendezvénye, a Bakonyi Betyárnapok. Az esemény fő célja a történelmi múlt megőrzése és a népi kultúra átörökítése.

A többtízezer ember, aki évente felkeresi ezeket a rendezvényeket, mindegy, hogy a Tündérdomboldalon vagy a belvárosban éli át a naplementét és felkeltét a zirciekkel, biztos, hogy felejthetetlen élményekkel lesz gazdagabb.

Azért, hogy a kulturális élvezetekről se feledkezzünk meg, feltétlenül kóstoljuk meg a Betyárlevest, a Nyögvenyelőt, a Bakonyi sertésszeletet, vagy a különböző pörkölteket, erdei gombából készült ételeket. A főfogások után ne hagyjuk ki a híres Pepe Cukrászda süteményeit se. Ennyi ételhez valami jó itóka is dukál: felnőtteknek a csetényi pálinka, gyerekeknek a menta- vagy bodzaszörp kihagyhatatlan.

Akár vasúton, akár két keréken vagy gyalogosan bolyongunk a Bakonyban, az élményszerzés garantált!