Színek kavalkádja az Iparművészeti Múzeumban

Zöld - kék - piros: e három szín köré szerveződik az Iparművészeti Múzeum szeptember 4-ig látogatható kiállítása, melynek három termében mintegy 400 iparművészeti tárgy - főként kerámia, textil, bútor és ötvösmű - látható.

A tárgyak színek szerinti rendszerezésével a tárlat célja az, hogy új összefüggések mentén mutassa be az Iparművészeti Múzeum gazdag és sokszínű gyűjteményét.

A kiállítás három termének anyaga oly módon szerveződik az említett három szín köré, hogy az adott szín dominánsan jelenik meg az egyes termekben bemutatott műtárgyakon.

A szín, mint formai kritérium alapján került egymás mellé régi és modern, szakrális és profán, ünnepi és hétköznapi, ezáltal a műtárgyak jelentésének és értelmezésének új aspektusai tárulnak fel. A kiállítás közel 25 tematikus tárgycsoportból áll, amelyek széles spektruma a zöld eozinmázas Zsolnay-kerámiáktól a William Morris által tervezett kék színű nyomott mintás textileken át a vörös színű liturgikus tárgyakig terjed. Egymás mellett láthatunk például egy XVI. Lajos-stílusú, restaurált és újrakárpitozott francia karosszéket, annak az ugyancsak 18. századi lánykaruhának a töredékeivel, amelynek anyagát a karosszék javításához felhasználták.

A szín az iparművészeti tárgyak megjelenésének korszakokon átívelően az egyik legmeghatározóbb eleme: bizonyos esetekben szimbolikus jelentőséggel bír, máskor csupán gyártástechnikai vagy esztétikai okokból választották. Az Iparművészeti Múzeumban őrzött műtárgyakon leggyakrabban a kék, a zöld és a vörös árnyalatai fordulnak elő, de történetesen épp ezek az alapszínei a fényerő összeadásán alapuló ún. additív színkeverésnek, s így valamennyi digitális képmegjelenítő eszköznek is. A válogatás - amelyben egyaránt akadnak jól ismert főművek és eddig soha be nem mutatott darabok - az iparművészet valamennyi műfaját átfogva sajátos metszetét adja a múzeum gyűjteményének.

A kiállítást a MOME TechLab munkatársai által kifejlesztett "Színekre hangolva" című interaktív művészeti projektje kíséri. A Magyarországon mindeddig egyedülálló installáció játékos formában állítja szembe a közönség színvilágát a kiállított tárgyak színpompájával.

A digitális Színtükör - a látogató öltözékének beszkennelését követően - arról ad képet, hogy a múzeum vendégei mennyire színesen öltözködnek. S hogy mindezt hogyan állítják elő, arra választ kapunk itt. A kapott eredményből összesítő kép (paletta) készül, amelyet a látogató elküldhet magának.

TIPP! Különösen érdemes április 24-én, vasárnap kilátogatni a kiállításra, mert a "Színek ünnepe" családi nap keretében kurátori tárlatvezetéssel, előadásokkal, a színkeverés fortélyaiba való játékos bevezetéssel, tűzzománc ékszerek készítésével és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az apróságokat és a felnőtteket az Iparművészeti Múzeum.A múzeum állandó kiállításai - mint az Esterházy-kincstár, az iszlám művészeti gyűjtemény, vagy a Bácsi Magda díszkannáját is őrző, "Gyűjtők és kincsek" című nagyszabású kiállítás - továbbra is várják a kíváncsi vendégeket, csakúgy, mint a külső kiállítási helyszínként üzemelő, kiemelkedő építészettörténeti jelentőségű, "Vendégbarát Múzeum" díjjal kitüntetett impozáns nagytétényi kastély.