Páratlan kincsünk a gyógyvíz

Sokszor elgondolkodom azon, hogy milyen szerencsések is vagyunk mi magyarok. Olyan hatalmas kincset birtokolunk, amivel kevés más ország büszkélkedhet.

Előhang avagy "Miért páratlan kincsünk a gyógyvíz"?

Legutoljára egy büki túra fáradalmai után ücsörögtem a demjéni fürdő medencéjében.
Este volt, decemberi hideg, a medencéből gőzölgő párán keresztül néztem a fölöttem ragyogó csillagokat. Az járt a fejemben, hogy milyen jó, hogy ez nekünk megadatott. Külföldi barátaim hitetlenkedve és irigykedve hallgatják az ilyen élménybeszámolóimat. Sokuk számára elérhetetlennek tűnik az, ami nekünk szinte mindenütt csupán karnyújtásnyira van. Pedig még bennünk, magyarokban  sem mindig tudatosul, hogy Magyarország „termálvíz" nagyhatalomnak számít, hiszen a világon hasonló adottságokkal csak Franciaország, Izland, Olaszország, Japán rendelkezik.
Olyan páratlan természeti csodákkal büszkélkedhetünk, mint a Hévízi-tó, amely Európa egyetlen gyógyító erejű melegvizes tava. Ilyen tó a világon összesen kettő van. A másik Új-Zélandon található, de az nem alkalmas fürdésre. Budapest a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol közel 130 termálforrás van. Fővárosunk páratlan természeti adottságait nemzetközi szinten is hosszú évtizedek óta elismerik. 1937-ben Budapesten rendezték meg a Gyógyfürdőügyi Kongresszust, melynek résztvevői a budapesti fürdőkultúra iránti tiszteletük jeléül Budapest székhellyel megalapította a Nemzetközi Fürdőügyi Szövetséget. Budapestet hivatalosan is fürdővárosi ranggal és címmel tüntették ki. Mindemellett a Nemzetközi Gyógyfürdőügyi, Klimatológiai és Tengergyógyászati Egyesület székhelye szintén Budapest lett a következő indoklás alapján:" Egyetlen város sem tarthat igényt erre több joggal,  mint Budapest, amelyet a természet pazar bőkezűséggel halmozott el kitűnő hatású gyógyvizekkel, páratlan természeti szépségekkel, amellett Budapestet magas orvosi felkészültsége, gyógyintézeteinek kitűnő felszerelése, a tudományos kutatás magas színvonala méltóvá teszi, hogy a gyógyfürdők ügyét innen intézzék."

Csodálatos természeti értékeink felsorolását vég nélkül folytathatnám.  Ám természeti adottságaink, történelmi fürdőink nem csak szépségükkel bűvölnek el. Számos bajunkra, betegségünkre nyújtanak gyógyírt. Már az ókori orvos, Hipokratész is így zárta a természetes gyógymódok felsorolását:"…a víz mégis a legjobb".

Fürdőkurzus: bevezető vizeink helyes "használatába"

Kedves Olvasó! Egy rövid „fürdőkurzusra" invitálom Önt, hogy a lehető legjobban tájékozódjon abban a kérdésben, mire is jók a gyógyvizeink, milyen fürdőt válasszunk, milyen esetekben ne várjunk egyedül a gyógyvizektől megoldást, és mikor nem javallott a gyógyvizes kezelés.

Amikor belemerülünk a gyógyvizes medencébe, ritkán gondolkodunk el arról, hogy miben is rejlik a víz gyógyító ereje. Pedig ezzel a kérdéssel külön tudományág is foglakozik, a balneoterápia. A balneoterápia a gyógyvíz hatásával foglakozó tudományág, mely főleg a termálvízben gazdag országokban fejlett . A gyógyvizeken kívül a balneoterápia része még az iszapterápia és az ásványvizek alkalmazása, a klímaterápia és a barlangterápia is. A tengervízzel rendelkező országokban a thalassoterápia (a tengervízzel történő gyógyítás) is a balneoterápia részét képezi. Lám, mennyiféle vizünk van! Termálvíz, gyógyvíz, ásványvíz. De mi is ezek között a különbség?

A termálvíz hőmérsékleti határértéke országonként változó. 
Magyarországon 1953-tól 1984-ig a 35oC-nál magasabb hőmérsékletű felszínalatti vizek minősültek termálvíznek. Mivel hazánkhoz képest Európa más országaiban ritka  az ilyen hőfokú víz, már a 30oC feletti vizet is termálvíznek tartják. 1984 óta – az európai államok többségének előírásaihoz alkalmazkodva – mi is átvettük ezt a szabályozást. Igazából a Kárpát-medence különleges geológiai adottságainak köszönhetjük ezt a kincset. Nálunk 16-20 méterenként a Föld belseje felé haladva 1C fokkal emelkedik a földfelszín alatti vizek hőmérséklete. A világátlag 33 méter. Budapest területe még inkább eltér ettől, itt 8-14 méterenként emelkedik 1 C fokkal a víz hőfoka. Ez annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencében a Föld szilárd kérge rendkívül vékony, mindössze 25 km vastag. Alatta pedig forró víztenger helyezkedik el. Így igazából azt is mondhatjuk, hogy van nekünk tengerünk, csak a földfelszín alatt tartjuk. A feltörő termálvizeket is több kategóriába osztjuk: langyos a 19-27 C fok közötti, meleg a 30-40 C fok közötti és hévíz a 47 C fok feletti.

Ásványvíz az a spontán feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, melynek literében 1000 mg oldott ásványi anyag található, vagy bár összásványianyag tartalma nem éri el ezt az értéket, de néhány fontos elemnek egy bizonyos átlagértéknél nagyobb a koncentrációja.

Ahhoz, hogy egy vizet gyógyvízzé nyilvánítsanak, számos követelménynek kell megfelelnie. Mindenképpen szükséges olyan orvosi tanulmány elvégzése, mely egyértelműen bizonyítja annak előnyös hatásait. Tudnunk kell, hogy Magyarországon kötik a legszigorúbb feltételekhez a gyógyvízzé nyilvánítást Európában.

TIPP!  Gyógyszállodák SZÉP kártyával :: Gyógyszállodák országszerte :: Fürdők országszerte