Vár, fürdő, kastély: Gyula

Dél-Alföld keleti csücskébe ajánlunk egy hosszú hétvégét várlátogatással, fürdőélményekkel és egy izgalmas kirándulással a misztikus nevű Szabadkígyósra, és természetesen a békési pálinkát sem hagytuk ki a programajánlóból.

1.NAP - Péntek: Gyula

Gyula legfőbb nevezetességei között tartjuk számon az Európában is ritkaságszámba menő, különösen épen maradt, (síkvidéki) gótikus téglavárat, ahol a toronyból az egész várost látni lehet, s tiszta időben Békéscsabáig és a határon túlra is átnyúlik a látóhatár.

Jó tudni! A vár, vármúzeum 17 illetve 16 óráig áll a látogatók rendelkezésére, ezért érdemes így időzíteni a városnézést.

A belváros felfedezésekor ne felejtsünk megállni egy fagyira a 100 éves cukrászdában, mely egy 19. századi szalon belső terét idézi meg korbeli bútoraival. Sütemények, kézműves csokoládék kínálata mellett cukrászmúzeum működik az épületben. Gyors ebédként fölkereshetjük a város híres hamburgeresét, ahová még Szegedről is csapatokban járnak a fiatalok.

2. NAP - Szombat: Szabadkígyós, Gyula

A Körös-Maros Nemzeti Parkban, Békéscsabától 11 km-re, Szabadkígyós községben találjuk az Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz Wenckheim-kastélyt. Szabadkígyóst a Békés megyét felfedezők sokszor „zöld szigetnek" is nevezik a kastély francia parkja, és a nemzeti parkban megóvott őspuszta különleges növény- és állatvilága miatt.

Ezt követően vessük bele magunkat a legszebb hazai fürdőként számontartott Várfürdő élményfürdőjébe. A fürdő 2013 decemberében az AquaPalota nevű élményfürdő részleggel gazdagodott. Itt olyan különlegességeket találunk, mint a különlegesen hosszú "fánkos" csúszda, amelynek a különlegessége, hogy a pályája néhány szakaszon emelkedik. A családi élménymedencében nyakzuhanyok, víz alatti masszázsok, sodrófolyosók kényeztetnek, de van vízibár, és két korosztályt kiszolgáló vízi játszotér is. A fürdő kisgyerekkel sem rossz választás: a baba-mama szobában mindenki kipihenheti magát egy kicsit.

Érdekesség! A Gyulai Várfürdő parkjában áll az Erkel-fa. Erről a juharról azt mondják, hogy lombja alatt szerezte Erkel Ferenc – a város szülöttje – a  Bánk Bán és a Brankovics című operáinak egy-egy részletét. A fürdő parkja ma természetvédelmi terület, de Erkel idejében az Almásy család tulajdonában állt. Örökzöldjei, 300 éves tölgyei között minden évszakban megnyugtató sétát tehetünk.

 3. NAP - Vasárnap: Gyula (Békés, Békéscsaba)

A böllér- és pálinkafesztivál másik hivatalos helyszíne Gyulai Pálinkamanufaktúra, mely egyik állomása a híres Békési Szilvapálinka Útnak. Kóstolóházában akár ebédelhetünk is - előzetes bejelentkezéssel -, s ha időnk engedi az út többi állomására, Békéscsabára és Békésre is ellátogathatunk.