Gazvacsora Cserkúton

Gazvacsora a Pécshez közeli Cserkúton? Na, ezt nemcsak látni szeretném, hanem kóstolni is. Vajon elég gaz vagyok hozzá, vagy gazzal akarnak megetetni? Megyek Biobiához, Dr. Németh Ibolyához és kipróbálom.

Vendéglátóm rögtön a közepébe vág:

- Igen gazokat is ehetsz nálunk. Gyere be, a Pajta Szállóban készítettem egy kis kóstolót. Ökocsalis társam, Éva (a Vörösdombi Vendégház tulajdonosa) sütött a kemencében finom kenyeret, és a kamrában pedig kerestem hozzávalókat. Eheted szeder , vagy kajszi, vagy más lekvárral, vagy bodzás,vagy porcsinos, vagy kökényes sós szendvicskrémmel, vagy medvehagyma bigyóval, vagy …. Ihatsz hozzá csipke csígert vagy  finom nőket kényeztető teát, vagy pitypangvirágos „ződ lét", de a vizünk is jó…

Kóstolgatunk, beszélgetünk, szívesen mesél magáról, arról a szemléletmódról, amit környezeti nevelőként képvisel.

Azt hittem egy biogazdaságba csöppenek, de egy pici vegyszermentes konyhakertben, gyepes udvarban, egy 150 éves parasztház felújított és más funkciót kapott gazdasági épületeiben találtam magam.

Egy pedagógustovábbképzés – régi életében sok ilyet vezetett – résztvevőitől kapta a Biobia becenevet a Biához, ahogy a környezete ismeri gyerekkora óta. Ez a „bioság" arra a komplex gondolkodásmódra utal, ahogy Bia a természettel együtt él. „Csak annyit, használjunk, amennyire szükségünk van." Bia ezt a „szükség"-et a saját életében lépésről-lépésre szűkebbre szabja és a vendégeknek is megmutatja a falusi, természetközeliséget, annak élménygazdagságát. Szeret „bóklászásokat" vezetni a természetben, kóstol -gatni és –tatni virágokat, leveleket, hajtásokat, gyökereket…, megszedni a gazleveshez, vagy a gazsalátához a hozzávalókat…. szereti megmutatni a Jakab-hegy természeti érdekességeit, pl. a Babás szerköveket – nemcsak nappal, hanem éjszaka is, közkedveltek Holdtölte túrái. Szervezi a helyi közösséget, kezdeményezője és motorja a Mecsek Zöldútnak. Élvezettel szemléletformál, pozitívan. Abban hisz, ha az emberek, gyerekek, családok sok szép természetélményhez jutnak, akkor felelősek akarnak majd lenni érte. Nem szereti a klímaváltozással és mindenféle környezeti katasztrófával, 24. órával való riogatást .

Kis családi vállalkozásukban egyszerű turistaszállásokkal, Ökocsalis programokkal, repetát kívánó hagyományos és új ízekkel, a régi falusi életet szemléltető interaktív játékokkal várja a családokat, csapatokat, embereket.  Én is túl vagyok éppen életem első gólyalábazásán és megtanultam hipp-hopp egy számomra új logikai játékot is (dióval és nem műanyagbábuval lépkedve).  Mindenre nyitott és szívesen megszervez, volt már itt ökolagzi, play-back tábor, erdei iskola, születésnapi ünnepség, tréning, lekvárfőző csapatépítő műhely, porcsin piknik, csigatészta készítő műhely, gyógynövényfürkészés, évnyitó értekezlet, egész-ség tábor, „People first" találkozó, nevelésnélküli munkanap környezeti nevelési továbbképzéssel… és természetesen sok gazreggeli, gazebéd, gazuzsonna, gazvacsora. A Jakab-hegy  erdejében, a Zsongorkő alatt  megbújó kicsi kulcsosházaikat (Szedres és Mézeskalács házikó) pedig kedvelik a természetjárók,  a családok. „Jaj, a nagymamámnak ugyanilyen lavórtartója volt!" Igen, fürdőszoba nélkül is van élet.

Őstermelőként erdei mellékterméket gyűjt és kertjéből is feldolgozza a fölösleget. Életének új boldogságforrása, amikor végignéz egy elkészült konferencia büféasztalon és megcsodálja a természet- és a helyi termékek sokszínűségét ott is.

Hisz az együttműködésben és szívesen ajánlja a cserkúti és más mecseki vendéglátókat is, közösen dolgoznak ki programokat. Most éppen a napokban az Ökoturisztikai Klaszter  minősítési rendszerének felülvizsgálatát fogja moderálni egy műhelymunka során.

Végre felállunk és elindulunk a szemközti patakpartra, de megakad a szemem egy-két dolgon és most nem a kemencére gondolok. Az is míves. Azonnal továbbképzésben részesülök a napaszalásról (majd el kell jönnöm nyáron működés közben megnézni) és kipróbálhatom a mozgássérültek hintáját. De jóóó, mintha egy régi csónakhintában állnék. Lenyitható a hátulja és be lehet tolni a kerekesszéket. Ezek már a Mecsek Zöldutas összefogás eredményei, együtt csinálták a fiúk jó hangulatú műhelymunkák során.

Újra irány a patakpart …ahol én is kóstolhatok néhány érdekes növényt élőben, ami magamtól soha nem jutott volna eszembe. A Medvetalp levele és főleg a levélnyele nagyon finom. Ezt a családommal is megkóstoltatom!... Persze csak második lehet a libazsíros kenyeres, százszorszépes medvehagyma bigyóval. Hogy az milyen zsír, mintha apró fokhagymákat ropogtatna az ember.