Ízletes túraútvonalak Baranya megyében

Aprócska településeken gyógyfüves és fűszerkertek, kecskék százait számláló major, ökogazdaságok, házi sajtok, különleges lekvárok és a meleg cipó illata hívogat a varázslatos vidéken, a legdélebbi megyében.

Kovácsszénája – Magyarsarlós – Siklós – Harkány – Gyűrűfű       

1. Nyírő Tamás – Kovácsszénája: egy fiatalember kézműves finomságai, egy festői, aprócska településről

Hagyományos dunsztolásos technikával eltett, tartósítószerektől és mesterséges anyagoktól (színezék, aroma, zselatin, stb.) mentes, különleges házi lekvárokat, savanyúságokat, szörpöket készít Kovácsszénája szívében Nyírő Tamás. A finom édességekhez teknőben dagasztott házikenyeret is készít a gazda. A dagasztásban, sütésben részt vehetnek a látogatók és utána elfogyaszthatják, hazavihetik a friss meleg cipókat.

2. Méhészeti Arborétum – Magyarsarlós: a mézelő növényektől a méhek kaptáron belüli életén át a mézkóstolásig

1986-ban nyitotta meg Pécsett az ország első méhészeti szaküzletét Pista bácsi, aki immár 50 éve méhészkedik. 2010-ben Magyarsarlóson alakította ki Magyarország első Méhészeti Arborétumát, ahol a teljes méhészeti technológia megismerhető, és egy, a méhektől üvegfallal védett tornácon biztonságosan megtekinthető a méhcsalád kaptáron belüli élete is.

3. Mennyei Rétesek – Siklós: édes kísértés, ahogyan nagyanyáink nyújtották, töltötték, sütötték.

A mennyei ízek élvezetét a nagymamától megtanult, jól bevált fortélyokra alapozza Sziber Judit siklósi rétesüzemében. Különlegessége a leheletnyi vékonyra nyújtott tésztában, valamint a többféle ízű, dús töltelékben rejlik – ettől olyan mennyei a túrós, almás, diós, mákos, meggyes és felsorolhatatlanul sokféle rétese.

4. Rozmaring Fűszerkert – Harkány: gyógyír az illata, íze, de a látványa is.

Katalin, a Fűszerkert háziasszonya, elkötelezett híve a természetes, egészséges életmódnak, vegyszermentes kertészetnek. 2007-től foglalkozik gyógy- és fűszernövények termesztésével. Ezeket szárítja, feldolgozza, és nagyon gusztusosan csomagolja.

5. Tündérmajor Kecskefarm – Gyűrűfű: egy varázslatos ökofalu tündéreinek finomságai

A Dél-Zselic hangulatos lankái között, természetvédelmi területen fekszik hazánk első ökofaluja, Gyűrűfű. A 17 hektáros Tündérmajor közel 100 kecskét számlál, és saját kecsketejet dolgoz fel egyedi, különleges háztáji biotermékekké.