Téli extrémségek

Gyűjtésünkben a klasszikusnak számító korcsolyázás és szánkózás mellett egészen furcsa, már-már szürreálisnak tűnő eszközökkel történő lesiklás, a zord természet meghódítása és az olyan elfeledettnek hitt jégjárók, mint a fakutya újraértelmezése gazdagítja a hazai különleges sportélmények palettáját.

Hórollertől a hófánkig

A klasszikus síléces és hódeszkás lesiklás mellett olyan izgalmas eszközökkel is nekivághatunk a hazai pályák meglovaglásának, mint a hófánk, síbicikli, hóroller vagy egy mezei szánkó.

A hófánkozás melletti pozitívum mindenképpen az, hogy akár hómentes válfaját is művelhetjük a síparkokban, hiszen külön ennek az eszköznek készítettek egy komplett pályát, ami a műanyag sípályákhoz hasonlóan száraz időben is használható. A hócsúszda pályák, melyeken a hófánkokkal pörögve-forogva száguldhatunk le olykor jó száz métert is, több hazai sí- és kalandparkban megtalálhatók. A hófánk egyébként négyévszakos találmány, így a csúszdapálya természetesen akár nyáron is üzemel – de ugye mindenki érzi, hogy a havas pályán az igazi. A hófánk profi testvérének is tekinthetjük az airboardot, mely valójában egy kifinomult gumimatrac kapaszkodókkal, speciális csúszófelülettel, melynek vízi párja inkább a jetski vagy a wakeboard lehet. 

Másik izgalmas havas jármű a hóroller, ami elképesztő sebességre képes, és vad trükköket, ugratásokat is lehet vele kivitelezni. 

Síbicikli valójában egy "ülő sí", és a hótalpakon csúszó vázhoz töbféle opció is tartozhat: például a két lábunkra rögzített mini csúszótalpak is aktívan részt fognak venni a manőverezésben, vagy van rajta pedál is, vagy hiányzik az ülés. Összességében pedig így kell elképzelni:

 

 A legjobb hazai sípályákat itt gyűjtöttük össze!


A sípályákon kívül pedig a táj felfedezésére indulhatunk hósegway-jel, ló vontatta, sőt kutyaszánnal is. Ezeket a különlegességeket mind megtaláljuk a Mátrában és a Bakonyban is.

Téli vízitúra a Hévíz-patakon

Egész biztos, hogy a legextrémebb téli sport a hóval fedett, párába burkolt tájon keresztülcsordogáló Hévízi-patakon kenuzni. A teljesen kezdőknek is biztonsággal teljesíthető túra november elejétől március végéig minden hétvégén, még a legzordabb időjárásban is kellemes, mintegy 4 órányi kikapcsolódás. A gyógytó vize táplálta patak a 25 fokot is elérheti a legzordabb téli hidegben is, ezért minél hidegebb van, annál vastagabb páraréteg lebeg körülötte, a vízen tündérrózsák, a mocsaras lápvidékre jellemző ágas-bogas növények bukkannak elő a mesebeli hangulatú vízitúra során.

TIPP!  Bővebben írtunk a Hévízi túráról itt

Jégtúra, jégfal mászás, jégvitorlázás

Ha elég vastagra hízott a jég a természetes vizeken, rámerészkedhetünk akár a Balatonra is, jégtúrázhatunk a Tisza-tavon vagy az újra a reneszánszát élő fakutyázást eleveníthetjük fel, és az őrült száguldásra képes jégvitorlásba is belekóstolhatunk. Utóbbit, a vitorlába kapó szél erejével akár 100 km/órás sebességgel is száguldó, korcsolyákra épülő járművet, Balatonfüreden és a Fertő-tavon is kipróbálhatjuk.
Nagyobb igénybevétel, igazi erőpróba a jégmászás, melyet hazánkban a Hámori-sziklánál űzhetünk.

TIPP! Kijelölt sífutópályák Bánkút és Galyatető környékén, sífutásoktatás a Normafán található. 


Havas kalandok

Ha már leesett a hó, a sífutás egy igazi energiafaló sport, illetve ennek lényegesen könnyedebb megfelelői: egy reggeli intenzív gyaloglás, laza kocogás, vagy a sífutásra épülő nordic walking, melyet Budapest és Pécs környékén, a Balatonnál, a Bakonyban, de éppen a Mátrában is kipróbálhatjuk.
Móka és sport is egyben a hótalpas túra, azaz a rakettezés vagy a nordic cruising, azaz a sílécekkel bonyolított nordic walking, melyről azt írja az Origo.hu, hogy „kevés ennyire egészséges és összetett téli sport létezik". Könnyedén elsajátítható, és igazán szórakoztató sportokról van szó, különösen, ha közben a Delta zenéjét dudorásszuk, sőt kifejezetten magas hegyekre sem lesz szükség gyakorlásukhoz.

A hazai síparkokról elmondható általánosságban, hogy kapcsolódnak hozzájuk túrautak, illetve bekapcslódnak az Országos Kékkörbe, így jól megtervezehető egy felkészítő vagy levezető mozgás a környéken. Sícipőről válthatunk tehát túracipőre is, vagy fordítva. Megéri!