Tokaji borkaland

Tokaj-Hegyalja Magyarország világszerte ismert és elismert borvidéke, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a világ legnemesebb édes borát, a Tokaji aszút elkészíthessék, számunkra pedig ahhoz, hogy kellemes gasztronómiai kalandokban legyen részük.

A hegyaljai emberek szakértelméről, szeretetéről és hagyományairól meggyőződhet mind a nagyobb és kisebb, akár családi borospincékben a borkóstolók során Tokajban, Tállyán, Tarcalon, Erdőbényén, Mádon, Tolcsván vagy akár Sárospatakon is.

TIPP! Pincészetek a Tokaji borvidéken >>

A vulkanikus talaj, a Kárpátok vonulata által védett terület, a déli fekvés, az aszúsodásnak kedvező őszi időjárás, a Bodrog és a Tisza közelsége, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály, az Oremus szőlőfajták, a késői, október végi szüret, a borok egyedi kezelése, a zempléni tölgyből készült gönci és szerednyei hordók használata, valamint a nemes penésszel borított hegyaljai pincék egytől egyig fontos szerepet játszanak abban, hogy ilyen kiváló borok teremjenek Tokaj-Hegyalján.

A terület már 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította. 2002-ben az UNESCO a tokaji történelmi borvidéket, mint kultúrtájat felvette a világörökségi listára. Ma a borvidék 27 települést, valamint számos pincét foglal magába. A jellegzetes szőlőbirtokok és a falvak, kisvárosok mélyén fekvő, ősi borpincék felkeresésével nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata.

2012-ben ismét kitüntető figyelem középpontjába került a terület, amikor is a Tokaj-hegyaljai borvidék lett hazánk első történeti tája.

Kevés borvidéke van a világnak, ahol ennyi karakteresen eltérő bor, borkategória létezik. Vannak az egészséges szőlőből készült borok, amelyek lehetnek friss reduktív száraz borok, gyümölcsillatúak és -zamatúak. Gyakoriak a Furmint és a Hárslevelű borok, ritkább a Sárga muskotály. Ha ezeket a fajtákat későn szüreteljük, akkor kései szüretelésű édes borokat kapunk. A másik nagy csoportban a szőlőtőkéről egészséges és nemesen rothadt, azaz a Botrytis cinerea gomba által megtámadott fürtöket és bogyókat szüretelnek, ezek nagyon magas cukortartalmúak. Itt a szüret kettéágazik: ha válogatás nélkül szedik le az egészséges és a nemesen rothadt fürtöket, bogyókat és azokat együtt dolgozzák fel, szamorodni borról beszélünk, mely lehet száraz és édes. A harmadik csoportot az aszúborok alkotják. Ha az aszúszemeket és az egészséges szőlőt válogatva szedik le, aszúborhoz jutunk. A bor lényege, hogy az aszúszemeket külön adják hozzá az alapborhoz, a musthoz vagy az erjedő musthoz. A mennyiségtől függően készülnek 3-4-5-6 puttonyos aszúborok. A következő az aszúborok oldalága. Ide tartozik a fordítás és a máslás. Nagyon egyedi, a Tokaji borvidékhez kötött kategóriák, amelyeket leginkább csak a borvidék pincéiben, vagy a Tokaji Szüreti Fesztiválon kóstolhatnak.

TIPP! Szálláshelyek, vendéglátás, látnivalók, programok Tokajban >>

A Tokaji Borvidék települései: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, SátoraljaújStelle, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu