Tokaj-Hegyalja és Eger borai

Tokaj-Hegyalja és Eger borai

Észak-Magyarország két gyöngyszeme és a két legismertebb hazai borfajta hazája Tokaj és Eger. Nagyformátumú, sőt nehézsúlyú borokat készítenek ezen a két vidéken. Az egri bikavér és tokaji aszú borosnemzet-identitásunk szempontjából talán a legmeghatározóbb produktum.

Tokaj-Hegyalja, ahol kisimulnak az idegek

A Zempléni-hegység és a Bodrog találkozásánál lankák, dombok és szőlőhegyek között az évszázados pincék, a patinás épületek, kiváló borok és a festői táj együttállása 2002-ben az UNESCO Világörökségi Bizottságának elismerését is bezsebelhette.

TIPP! Még több bor és gasztronómiai kaland Észak-Magyarország tájain ITT!

 


A térség egyedi mikroklímája nem csak a pompás, érett, akácos-mézes illatú tokaji boroknak kedvez. Tokaj-Hegyalján a meleg és száraz ősz sok napfénnyel társul, és ebben az ideális időben barangolva fedezhetjük fel a környező 27 település pincéit, kerékpározhatunk a szőlőtőkék társaságában vagy estig henyélhetünk az egyik fantasztikus borászat teraszán, az arcunkat simogató levegőn.

Eger,  vörösök és fehérek szép harmóniája

Az Északi-középhegység magaslataiba nyújtózó Alföld sávjában és hegyek karéjában találjuk az Egri csillagok városát, Egert. Persze bejárjuk a belváros meghitt utcácskáit, a várfalra könyökölve futtatjuk szemünket a templomok tornyain, kupolákon, a messzi erdőkön, és biztosan elnyúlunk majd a termálban is.  A borvidék azonban nem csak Eger és a Szépasszonyvölgy kellemes párosából áll, hanem összesen még 14 települést jelent, mint a Bükk erdeibe futó Noszvaj, ahol ki ne hagyjuk a kellemes túrát a barlanglakásokig. Szintén a borvidék része Egerszalók, mely különleges sódombjai miatt is érdemes a látogatásra.
Az Egri borvidéket kár lenne kizárólag a bikavérrel azonosítani. Főleg, mert a híres vörös cuveé-nek elkészült egy fehér változata, az Egri Csillag – hiszen ezen a tájon épp olyannyira honos a tramini, a szürkebarát vagy a leányka, mint a merlot vagy a cabernet frank.

Észak-Magyarország felfedezésre váró kincse a Mátra bortermő vidéke

A legmagasabb hazai csúcsokat birtokló Mátra vidékén az északi szelektől védett, napfényes déli lejtőkön, a legnagyobb kiterjedésű, dombos bortermő vidéken kedves településeket járhatunk be a legjobb mátrai után kutatva. Gyöngyösről például kötelező a Mátravasúttal tenni egy kirándulást, mert a Mátrafüredi ág éppen a borospincéknél tesz le, Farkasmálynál.