Titkok és tervek a Fővárosi Állatkertből - interjú

Minden állat a kedvence, de a közönség kedvéért az elefántot és a tengerimalacot szokta kiemelni a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, dr. Persányi Miklós, akit az Állatkert újdonságairól, a jövőbeni tervekről kérdeztük. Interjúnkból az is kiderül, lehet-e naphosszat babusgatni az Állatkert sztárjait, a koalákat, nyereséges-e a Holnemvolt Park és mi történik, ha bombariadó van az Állatkert környékén.

„Sokan azt gondolják, hogy az állatkerti igazgatók naphosszat selymes szőrű állatokat simogatnak, amit – azt kell, hogy mondjam -, az állatkert igazgatók saját magukról kialakított imázsa is tükröz. Sajnos a napi munka alapvetően nem ebből áll. Azt is mondanám, hogy ritka ajándéka a sorsnak, mikor erre van idő, meg eleve lehetőség" - kezdi dr. Persányi Mikós arra a kérdésre válaszolva, hogy -Vajon milyen egy napja az állatkert főigazgatójának?

Pedig (..folytatja), kinek ne lenne megengedve, ha nem pont egy állatkert igazgatónak, ha kedve van, akkor valami cuki állatot ölbe vegyen és azzal múlassa az óráit. Például milyen jó lenne, ha az emberszabású majomháznál megparancsolhatnám, hogy én szeretnék ott minden nap mazsolát és mogyorót osztogatni a gorilláknak, de természetesen eszem ágában sincs. Hiszen az a cél, hogy valóban csak azok legyenek abban a térben, akik állandóan ott dolgoznak, azért, hogy minél kevesebb fertőzés és betegség kockázatát vigyék közel az egyébként nagyon féltett, ritka emberszabásúinknak. Épp így Ausztráliában egy koalát megsimogathatok, de Budapesten nem, mert itt ez egy akkora ritkaság, hogy még a kezelőfolyosójukra sem mehetünk be.Úgyhogy az állatkert igazgatók teljesen más dolgokkal foglalkoznak.

Rekord számú, öszesen kilenc zsiráf, köztük két borjú él jelenleg Budapesten 

Jóllehet előny, de nem alapfeltétel, hogy az állatkert igazgatója zoológus legyen vagy biológus. Nekem ez az alapszakmám történetesen, de sokkal fontosabb, hogy az állatkert igazgató képes legyen egy közép-nagyvállalat szerű szervezet működését ellátni. Nekem azt kell biztosítani, hogy az Állatkertben dolgozó közel 200 ember kimagasló szolgáltatásokat nyújtson évente több mint egymillió embernek, amit kellő hatékonysággal kell kitalálni, megszervezni. Ez egy óriási felelősség! 

Milyen furcsa akadályokkal szembesül egy állatkert, mint intézmény?

Viszonylag kis területű és műemléki jellegű állatkert révén a mi innovációinknak nagy része arra vonatkozott, hogy hogyan lehet egy páratlan építészeti hagyaték és a hagyomány megőrzése mellett modern állatkertészetet folytatni. Minden négyzetméternyi helyen megpróbáltunk valamit kitalálni. Volt, amikor ez kínkeserves volt, teszem azt: „vajon hogyan lehet a kifutó mérethez elegendő istállót biztosítani?", vagy fordítva.

A szecessziós Elefántház az Állatkert főépítészének tervei lapján, 1912-ben épült

A régi Bivalyház esetében - amit a Koós Károly tervek alapján építtettünk újjá 2010-ben -, az volt a megoldás, hogy alakítsuk úgy az épületet, hogy az irodák helyett is istállók legyenek. Ilyen azért nagyon kevés van a világ állatkertjeiben, hogy emeletes istálló létezne, de abszolút működőképes lett a végeredmény. Vagy amikor elkorrodált a sasröpde, az az ötletünk támadt, ha már úgy is meg kell bolygatni környezetet, a mélyszinten létesítünk istállókat és a tetejére tesszük vissza a műemlék röpdét.

Az oroszlánfókákat a víz alatt is megleshetjük - persze csak a FókaShow után

 

Persze vannak rendkívüli esetek is…

Idén februárban, talán egy csütörtöki napon, amikor szerencsére nem volt annyi látogatónk, egyszer csak megjelentek rendőrök a bejáratnál. Közölték a portással, hogy akkor ők most kiürítik az Állatkertet, mert találtak egy bombát az vasút túloldalán, a Vágány utcában, és mi is benne vagyunk a veszélyes övezetben. Már ürítették ki a MÁV kórházat is, és azt kérték, szíveskedjünk elhagyni az Állatkertet. Amikor már mindenki kint volt, belenéztem a térfigyelő rendszerünkbe (ez az iroda már nem esett bele a zónába), és az egyik kamerán keresztül láttam, az oroszlánkifutóban ott van bent 7 oroszlán. Rögtön arra gondoltam, ha most itt tényleg dőlnek a falak, akkor ez nem egy életbiztosítás! Az ember ilyenkor felhívja a műveleti parancsnokot, hogy „Alezredes úr, van itt bent 7 oroszlánunk a területen, mi legyen? Én szívem szerint megpróbálnám ezeket bezárni, mielőtt bármiféle robbantás történik." Végül két dolgozót beküldtünk, hogy próbálják meg az oroszlánokat, a tigriseket, a medvéket visszacsalogatni. Szerencsére végül nem volt semmilyen esemény, ami ezt indokolta volna.

Az Állatkert területe egy éve majdnem duplájára bővült a Vidámpark „bekebelezésével", ez lett a Holnemvolt Park.  Mit láthatunk itt most és az elkövetkezendő években?

A Holnemvolt park területén egy nagyon komoly fejlesztést hajtunk végre a közeljövőben. Építünk ugyanis egy óriási fedett parkot, ami egész éves, időjárástól, külső körülményektől függetlenített belső tér lesz. Ebből jelenleg semmi nem látszik, kivéve a szép álmok látványképeit, amiket a közönség is megnézhet. Ez lesz a Pannon Park, melyben lesz egy fedett szubtrópusi csarnok, a Pannon Ősvilág, egy Pannon-tenger akváriummal. A „miocén Budapest" kiállítás méreteit tekintve a Varázshegy kiállításának tízszerese lesz. Az épület alapterületén közel háromszor elférne a nagy szikla. Ha a Kossuth térre tennénk, akkor pedig teljesen lefedné a teret. Ez még persze csak a jövő.Állatkerti séták haladó stílsuban: gyors kifáradás ellen bérelhető kis kocsi

A Holnemvolt park ennek megfelelően, ahogy tavaly is, idén is egy átmeneti üzemeltetéssel működik, amelyben részben ott vannak a Vidámpark megmaradt, döntően műemléki játékai, illetve olyan játékok, melyek nosztalgikus, sokkal szelídebb vásári mutatványosságot képviselnek, mint azok az óriás „hánytató gépek", amik a Vidámparkban az utóbbi két évtizedben domináltak. Tehát van Hullámvasút is, és láncos körhinta, kerti kis vasutacska gyerekeknek.

Hogy fogadták a látogatók a változást?

Abszolút jól fogadták a látogatók is, közel 450 ezer ember fordult meg tavaly a Holnemvolt Parkban, részben, akik az utcáról csak oda váltottak jegyet, részben pedig, akik az Állatkertből látogattak át.  Nagyon sok állatkerti elem is került a Holnemvolt Park látványosságai közé: itt van talán Európa legnagyobb, legtöbb állattal megjelenő állatsimogatója és még két kifutót is meg lehet látogatni, ahol nem a kecskék és a bárányok, hanem a dámszarvasok és az alpakák lehetnek a közvetlen társaink.

 
Örök kedvenc az állatsimogató, főleg ha kölyök állatokkal  is lehet találkozni

Vannak olyan állatok, akikhez nem lehet közel menni, mert félnek az embertől, mint a flamingók. De ott egy kényelmes, jó helyen vannak, reméljük, hogy idén is fognak szaporodni.

Az állatokkal való találkozáson felül milyen más vagy plusz programok várhatók idén az Állatkertben?

A Holnemvolt parkban találhatókkal együtt összesen 6 darab játszóterünk van – hangsúlyozva, elsősorban családi szabadidőtöltést tekinti céljának az állatkert, mint intézmény.

Persze mindig az a legjobb program, amikor az állatokat etetni is lehet

Még akkor is, ha akadnak olyan programok, melyek nem erre a célcsoportnak szólnak. A meleg nyári estéken, júliusban és augusztusban minden szerdán világzenei, jazz és könnyebb komolyzenei mixtúrával jelentkezünk, azaz a szimfonikus zenekartól kezdve a Budapest Báron át, Boban Markovic együtteséig minden megjelenik majd. A Holnemvolt parki éjszakák: mutatványosok, bábosok, szörnyek éjszakájával. Ezek az attrakciók természetesen nem a kisgyerekeseknek szóló programok lesznek.

Ajánlhatjuk a Budapesti Állatkertet egy komplett (vasár)napi programnak?

Ha csak a Holnemvolt parkot nézzük, minimum félnapi programot jelent, az Állatkerttel együtt már talán két nap sem elég rá. A Varázshegy önmagában két órás látnivaló, ami a legnagyobb önálló kiállításunk.
Minden kora tavasszal elindul a „Mesélő Állatkert" programsorozat, így minden félórában legalább négyféle eseményhez lehet csatlakozni. Például megtudhatják a látogatók, hogyan sétálnak a pingvinek, hogyan manikűrözik az elefántokat, vagy megnézhetnek egy fókashow-t, beülhetnek egy 3D vetítésre is.

Jövő év második felére, amikor 150 éves lesz az Állatkert, már megnyílik a Mesepark is ebben a látogatók által most nem ismert zónában. Itt a mesékből ismerős, szelíd állatokkal lehet majd megismerkedni. A mostani irodák helyén lesz a Mesevár, a kisgyerekeseknek szóló akkora beltéri kiállítás, mint a Varázshegy.

Lángos, vattacukor és  gofri - a gyerekek városligeti szentháromsága

Egy ilyen nagy parkban magában is fontos, hogy a megfelelő komfortszintet biztosítsuk a vendégeinknek. Fontos, hogy be lehessen ülni valahová meginni egy kávét, süteményt enni egy színvonalas cukrászdában, néha jólesik, hogy ehessen az ember egy lángost, palacsintát. Több mint egy tucat vendéglátóhely van az Állatkertben, ami mindenféle pénztárcához és gusztushoz illeszkedik. Elegánsabb ebédre vágyók pedig átsétálhatnak a Gundelbe és a Bagolyvárba.

Összefoglalva: igen, az Állatkert tökéletes program 365 napon át, és bizonyosan az vasárnap...