Tisza-tavi strandok

A Tisza-tó szabadvízi strandjai igen változatos képet mutatnak, találunk mozgalmas éjszakai életet ígérő, fiatalos helyeket, és nyugodt, családi pihenést garantáló romantikus partszakaszokat is.

A Tisza-tónál hat szabadvízi strand várja a látogatókat: Abádszalókon, Tiszafüreden, Poroszlón, Sarudon, Tiszanánán és Kiskörén.  A különleges műszaki megoldásoknak köszönhetően a Tisza-tó strandjai lapos öblözetekben találhatóak, melyek lassan mélyülnek, gyorsan melegednek, így igen biztonságosak gyermekeknek is.  A szabadvízi strandok vízminőségét kéthetente ellenőrzik, melyek hosszú évek óta kifogástalan vízminőségről adnak tanúbizonyságot, mivel a zsilipek szabályozásával az öblözetekbe mindig friss víz kerül a Tiszából. 

TIPP! A mindenkori vízminőségről tájékozódhatunk a Tisza-tavi Vízminőségi Tájékoztató honlapon. A szabadvízi strandok – Tiszafüred, Poroszló és Tiszanána kivételével – belépőjeggyel látogatóhatóak.

Teljesen más élményben lehet részünk a tiszai homokos partokon, Nagykörűben és Tiszasülyön, ahol strandolásra kiválóan alkalmas, tengerpartot imitáló hosszú, aranyló homokpadok alakulnak ki alacsony vízállás esetén. A tengerparti homokkal ellentétben a tiszai homok egyedülállóan alkalmas homokvárak építésére az úgynevezett csöpögtetés módszerével, amikor is a víz széléből felmarkolt vizes homokot az ujjaink között csurgatjuk ki, s az a többlet vizet elveszítve gyorsan megszilárdul.