Találkozás a természettel

A Tisza-tó az ökoturizmus szigete: hiszen természeti értékeinek gazdagságát számos túra alkalmával fedezhetjük fel, mint például a Tisza-tavi Madárrezervátumba vezető csónaktúrák, a szigeteken vezető sétautak, valamint a régió modern látogatóközpontja, a Tisza-tavi Ökocentrum.

A Tisza-tó Magyarország egyedi természeti környezettel rendelkező ökoturisztikai célpontja. Itt a programlehetőségek nagy része a vízhez és a tó természeti értékeihez kapcsolódik, nyári vízszint idején.  Ez egyben azt is jelenti, hogy aki legalább néhány órát eltölt a Tisza-tó térségében, annak mindenképpen érdemes részt vennie valamely ökoturisztikai programon. Ezek lehetnek különleges séták, csónaktúrák, kishajós kirándulások, kerékpártúrák vagy éppen a halak világával való ismerkedés a Tisza-tavi Ökocentrumban. A Tisza-tó partján valamennyi településen találhatók kikötők – néhol 3-4 is –, de érdemes tudni, hogy a leggazdagabb természeti környezetet a tó középső és északi részén találjuk. Ezeket a területeket Tiszafüredről, Poroszlóról és Sarudról érhetjük el legkönnyebben.

A kikötőkben válasszunk a kiajánlott túrák közül, azonban annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a jó túrának vannak célpontjai (madármegfigyelő tornyok, szigetek), s egyaránt érint zegzugos kis ösvényeket és nagy nyílt vízfelületeket.

Az első kiránduláshoz mindenképpen kérjünk túravezetőt, hiszen ő nem csak a tájékozódásban lesz segítségünkre, hanem számtalan érdekességre, a természet apró csodáira is ráirányítja figyelmünket. A csalódás elkerülése érdekében csak vizsgázott túravezetővel (az igazolványt nyugodtan elkérhetjük) és jó állapotú, lehetőleg lajstromszámmal rendelkező (a hajó rendszáma mindkét oldalán) kishajóval induljunk útnak.

A Tisza-tavi Ökocentrumban garantált túrákat is találunk, melyek időjárási viszonyoktól függetlenül és kis létszám esetén is indulnak. A Poroszló és Tiszafüred között üzemelő menetrend szerinti kishajójárat szintén hangulatos túrát jelent.

Remek osztálykirándulási lehetőség, kivételes családi program gyerekekkel, de akár több napos üdülési célterület is a Tisza-tó.