Kerékpárral a Tisza-tó körül

Bátran mondhatjuk, hogy a Tisza-tó a kényelmes tempójú kerékpározást kedvelők hazai Kánaánja. A tavat körbefogó, négy méter magasan futó gátkorona tetején haladva számtalan sziget, holtág, zabolátlan ártéri erdő vidékén fordulhatunk meg.

Kerékpáros túránk alkalmával felfedezhetjük a környező falvakat, kipróbálhatjuk magunkat az egyetlen hazai kalandszigeten és megnézhetjük Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is.


1. NAP - Péntek: Tiszafüred

Vonattal és busszal is elérhető a település, ahol vérmérsékletünktől függően a 4*-os szállodától a kempingig találhatunk szállást.
Tiszafüreden emlékezetes csónakos túrát tehetünk a madárrezervátumban, amit kizárólag vízi járművel tudunk megközelíteni, s ahová szinte kötelező fényképezőgéppel érkezni.
Azoknak, akik inkább a népi kultúra iránt érzékenyek, az utolsó nádtetős fazekasházat ajánljuk, mely a Nyúzó fazekascsalád egykor lakhelyéül szolgált. (Az apát és fiát is Gáspárnak hívták.) Eredeti berendezési tárgyaik és alkotásaik megtekinthetők a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban, mely 17 óráig várja a látogatókat. 

Ajánlott túra: Tiszafüred - Tiszaszőlős - Tiszaderzs - Abádszalók
Táv: 25 km


2. NAP - Szombat: Poroszló, Abádszalók, Tiszafüred

Reggel busszal vagy vonattal keljünk át a tó másik oldalára, Poroszlóra. Itt tudunk kerékpárt bérelni, sőt létezik olyan kölcsönző is, amely szervezett túrákat is indít.

Itt találjuk a Tisza-tavi Ökocentrumot is, amely minden hétvégén tematikus programokkal kedveskedik : csónakos túrák, madármegfigyelés, gyalogos túrák és a többi.

TIPP! Kerékpárral könnyedén elérhető Abádszalók

Tiszafüreden a kikötő kínál számos programot mind vízen, mind a szárazföldön. 

3. NAP - Vasárnap:

Vízi program: A nyíltvízi strandolást inkább június végétől ajánljuk, viszont számtalan vízi járművet kipróbálhatunk már akár májustól is. Kenut, csónakot bérelhetünk, sőt a Tisza-tavon, az Abádszalóki- és a Sarudi-medencében a benzinmotoros járművek is engedélyt kapnak a kihajózásra.
 

Kerékpáros program: A gáton át biciklivel ellátogathatunk a kiskörei víztározóhoz, a KÖTI-KÖVIZIG (Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság) irodaépületének legfelső szintjén található kiállítás segítségével pedig megérthetjük a Tisza-tó létrejöttének módját, míg a terepasztalon áttekinthető képet kapunk  a Tisza-tó egészéről.

Ajánlott túra: Tiszafüred - Abádszalók - Kisköre - Poroszló - Tiszafüred kör
Táv: 66 km