Extrém sportok a Tisza-tónál

A Tisza-tónak nem csak nyugodt arca létezik: az utóbbi időben kifejezetten elszaporodtak az extrém és különleges járművek és sporteszközök a tóban és környékén.

Az egyik legérdekesebb a bármely évszakban használható kétéltű, amellyel különleges túrákra nevezhetünk be.

Próbálja ki, milyen egy terepjáróval csobbanni a tóban, felváltva gurulva és úszva közlekedni a legelképesztőbb helyeken. A Tisza-tó az egyetlen hely Magyarországon, ahol kipróbálható az az új dimenzió, melyet a kétéltű terepjáró nyit a közlekedésben. A kijelölt útvonalakon közlekedve a természet károsítása nélkül, annak mégis legbelső „bugyrait" megismerve tehetünk fél vagy egy órás túrát, vagy éppen csak kipróbálhatjuk a „vízbefutás" élményét. A hatszemélyes Argo terepjáró egy hatszemélyes kétéltű utánfutót is tud vontatni, így a programot nagycsaládoknak és baráti társaságoknak is kiváló. Kipróbálható Poroszlón az Ökocentrum kikötőjéből, vagy Tiszafüreden a hotel kikötőjéből indulva.

Abádszalókon ezzel szemben az extrém sportok és sporteszközök kerültek rivaldafénybe – azaz pontosabban mindig is abban voltak, de most két újdonság is megjelent. Az egyik a flyboard, amely első ránézésre egy tűzoltókészülékekkel ellátott wakeboard-nak tűnhet, a másik pedig a víziejtőernyőzés, avagy parasailing.

A flyboardozás egy újdonságnak számító vízi sport, melyre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik hazánkban is. Ahol megjelenik, biztosan mindenki felfigyel rá, szem nem marad szárazon s leesik az ember álla - mind a közönségnek, mind a kipróbálójának.

A víziejtőernyőzés során a hajó a part mellõl indul utasaival a fedélzetén. A menetszelet kihasználva belobbantják az ernyõt, a repülni vágyó utas beleül a speciális hevederbe.  A hajó fokozatosan gyorsul, az ernyõ emelkedik, ezáltal az utas „felszáll" a magasba a 120 méteres vontatókötél segítségével. Hamarosan a „felhõk között" találja magát, így madártávlatból gyönyörködhet a csodálatos Tisza-tavi tájban, az alatta zajló víziéletben. Az utas körberepüli a 14 négyzetkilométer felületû tavat, és ha vállalkozik rá, a végén megtanítják a „vízen járni". Ezek után a fedélzetre érkezik a csörlõ segítségével, szóval az egész nem is olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik.