Különlegességek a Tisza-tó körül

A Tisza-tó a természet kedvelőinek igazi földi mennyország. Lehet ott kerékpározni, túrázni gyalog és csónakkal. A jól ismert helyszínek és szolgáltatások mellett ajánlunk most néhány különleges, de nem kevésbé izgalmas úti célt és programot azoknak, akiket komolyabban érdekel a régió. Összeállításunkban felfedezzük a tiszafüredi fazekasságot, ellátogatunk egy kevésbé ismert arborétumba, bejárjuk lovon a Tisza-tó környékét, sőt azt is megtudhatjuk, hogyan "működik" a Tisza-tó.

TIPP!  A Tisza-tónál falusi és magánszállások között éppúgy válogathatunk, mint panziók vagy szállodák ajánlatai közül. 

MÚZEUM

Tiszafüreden újra felfedezhetjük a fazekasságot. A népművészetnek ezt a csodálatos ágát mutatja be a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, de ki is próbálhatjuk képességeinket Nagyné Török Zsóka, vagy Szűcs Imre fazekasmesterek műhelyeiben, ahol autentikus emléktárgyakat is vásárolhatunk.

Karcagon, a Tisza-tótól dél-keletre találjuk a Györffy István Nagykun Múzeumot. A neves néprajzkutatóról elnevezett múzeum Karcag város és a Nagykunság történetét mutatja be, valamint megismerhetjük a város szerepét a magyar művelődéstörténetben.

A Kiskörei Vízlépcső és bemutatóterem az ország legnagyobb vízierőműve, a Tisza-tó vízellátásának kapuja. Előzetes bejelentkezés alapján egész évben lehetőség van bejárásra (bejelentés nélkül júniustól augusztusig, szerdánként 11 órakor), ahol szakképzett kísérő ismerteti meg a látogatókat a környezetbarát erőmű működésével. Előtte érdemes meglátogatni a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén kialakított bemutatóterembe, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. Ezek után kipróbálhatjuk mindezt a gyakorlatban: üljünk csónakba, kishajóra és irány a hajózsilip. A sokszor 10 métert is meghaladó szintkülönbség leküzdése, a zsilipkamrába áramló víz hatására lassú liftként emelkedő hajóban a víz igazi erejének megérzése különleges élmény.

AKTÍV

Lehetőségünk van bejárni a Tisza-tavat lóháton is. A pár órás tereplovaglástól, a több napos tókerülő túráig választhatunk a tiszafüredi Gulyás lovastanya szolgáltatásai közül. A túrát szakképzett lovasoktatók vezetik, és egyaránt szívesen látják a kezdőket és a haladókat. A Tisza-tavat elhagyva, akár Tokajra vagy a Hortobágyra is kirándulhatunk a hátasokon.

TIPP! Még több különleges program a Tisza-tónál

TERMÉSZET

A Tiszavirágzás kétségtelenül a Tisza és a Tisza-tó leglátványosabb természeti jelensége. A kérészek rajzása egyre kevesebb helyen figyelhető meg Európában, de hazánkban még mindig sok helyen látható. A Tisza-tónál például a Szabics kikötő és Szabadidőpart szervez megfigyeléseket.

Az egész Tisza-tó egy hatalmas madárparadicsom, és a tó körül tizenegy madármegfigyelő torony található. Azonban a tó északi részén, a Tiszavalki-öbölben van egy nemzetközileg is elismert vízimadár élőhely, a Tiszatavi Madárrezervátum. A szigorúan védett természeti területre csak csónakkal lehet bemenni, és kizárólag a szárnyasok költési idején kívüli időszakban. A terület része, az UNESCO által világörökségi helyszínné nyilvánított Hortobágyi Nemzeti Parknak. Csónaktúrák Sarudról és Poroszlóról indulnak a rezervátumba.

A Tiszaigari Arborétum a tótól keletre található, és jelenleg több mint 400 növényfaj tekinthető meg benne. Az arborétum az év minden napján látogatható, és több túraútvonal állomásai között is szerepel.

WELLNESS

A Tisza-tótól észak-keletre találjuk a Tiszaújvárosi Termálfürdőt, ami 2001 óta országos gyógyhely minősítéssel is rendelkezik. Négy gyógymedencéjének vize elsősorban ízületi, idült nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésében hatékony. A termálfürdőhöz tartozik egy gyógyászati részleg és egy kültéri strand is élménymedencékkel.

Közvetlenül a tó mellett a Tisza Balneum Hotel kínál wellness szolgáltatást, a relaxációra vágyóknak. Frissítő és lazító kezelések, masszázsok és pakolások, pezsgőfürdő, termálmedence és egy kültéri medence várja a látogatókat kilátással a Tisza-tóra.

TIPP! Még több wellness a Tisza-tónál