A legjobb programok a Tisza-tónál

A Tisza-tónál rengeteg programon vehetünk részt évszaktól függően a csendes madármegfigyeléstől, a kerékpáros sportteljesítményt jelentő teljes Tisza-tó körig.

Bár mára mindenhol hivatásos programgazdák versenyeznek a turisták szórakoztatásáért, a Tisza-tónál ez nem öncélú: a kis falvak, az élővilág, a zegzugos, szigetekkel szabdalt holtágak és a nagy vízfelületek megismertetését szolgálják. Ezekből a programokból válogattuk ki a legjobbakat.

Tisza-tavi Ökocentrum

Poroszló legmodernebb vendégfogadó épületét felröppenő madárról mintázott tornyáról már messziről megismerjük. A 4 szintes látogatóközpontban Európa legnagyobb édesvízi akváriumát járhatjuk be, ahol a gigantikus tokhalak a fejünk fölött úsznak el. A 10 hektáros parkban pöttyös dámvadakkal, kormoránokkal, vidrákkal találkozhatunk, és vidám vízi játékokon tehetjük próbára merészségünket. Az ökocentrumból természetesen ökotúrák is indulnak. 

Tiszavirág Ártéri Sétaút

A Tiszafüred-Örvényben található Szabics Kikötőből rövid csónakázás után jutunk el a kérészek életét bemutató tanösvényhez. Az izgalmakban bővelkedő út során nem csak a tiszavirághoz jutunk közelebb, hanem tó élővilágát, az itt élő emberek életvitelébe, mesterségeibe is belekóstolhatunk, mint a kosárfonás vagy a teknővájás. Kipróbálhatjuk a kubikolást és az igazi halászladikokat is a belső tavon.

Kalandsziget

A Kalandsziget a Tisza-tó közepén Tiszafüreden helyezkedik el és számtalan élményekkel teli programot kínál mindenki számára a sport és szabadidő aktív eltöltésére egy csodálatos erdei környezetben. A Kalandszigeten található játékok mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak. A 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az Óriás csúszópályák, a vízi játékok gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt kínál izgalmas és vidám perceket. A Kalandsziget 18 hektáros területén palló úton közlekedhetünk a sziget csodálatos élővilágát figyelve.

TIPP! Hogyan foglaljunk szállást a Tisza-tónál?

Kétéltű kalandtúra

Ökocentrum és a Balneum Hotel között rendszeresen közlekedő Argo lánctalpas összesen 6 személyt tud szállítani egyszerre. Különösen a megközelíthetetlen helyek bejárására specializálódott, militarista fizimiskájú közlekedési eszköz a vízben csónakként halad, de minden bájosságot nélkülöző könnyedséggel veszi az ingoványos talajon nehézségeit is.

Kézműves bemutatók és foglalkozások

Tiszafüreden beszabadulhatunk egy elismert népi fazekas és egy bőrműves műhelyébe, ahol nem csak megcsodálhatjuk az iparművészek munkáját, de magunk is létrehozhatjuk saját bicebóca vagy éppen zseniális alkotásunkat.

Állatsimogatás a Hortobágy Nyugati Fogadójánál

Tiszafüredhez tartozik és a Hortobágyi Nemzeti Park része a Nyugati fogadó, melyet a mocsárvilág kapujaként szoktak emlegetni. A Nyugati Fogadóban elidőzhetünk a hagyományos állatsereglet körül, lovak, szamár, rackajuhok, kecskék mellett természetesen még számtalan házi állat várja a dögönyözést.  Ugyanitt vezetett túrákat is szerveznek, kerékpárt is kölcsönözhetünk és nevéhez hűen vendégfogadóként is üzemel, sőt a nemzeti parkba is a Nyugati fogadón keresztül léphetünk be. 

TIPP! Ne felejtsük otthon a SZÉP kártyánkat!