A 10 legjobb program a Tisza-tónál

A Tisza-tónál rengeteg programon vehetünk részt egészen a legextrémebb víziejtőernyőzéstől a csendes madármegfigyelésig és a kerékpáros sportteljesítményt jelentő teljes Tisza-tó körig.

Bár mára mindenhol hivatásos programgazdák versenyeznek a turisták szórakoztatásáért, a Tisza-tónál ez nem öncélú: a kis falvak, az élővilág, a zegzugos, szigetekkel szabdalt holtágak és a nagy vízfelületek megismertetését szolgálják. Ezekből a programokból válogattuk ki a 10 legjobbat.

Sőt, 10 legjobb programhoz  2014-ben sok-sok kedvezmény is jár, ha két éjszakát eltöltünk a Tisza-tó egyik szálláshelyén.
 

TIPP! Az akcióban szereplő szállásokat és a Tisza-tó részletes térképéhez kattintsunk ide!

Tisza-tavi Ökocentrum

Poroszló legmodernebb vendégfogadó épületét felröppenő madárról mintázott tornyáról már messziről megismerjük. A 4 szintes látogatóközpontban Európa legnagyobb édesvízi akváriumát járhatjuk be, ahol a gigantikus tokhalak a fejünk fölött úsznak el. A 10 hektáros parkban pöttyös dámvadakkal, kormoránokkal, vidrákkal találkozhatunk, és vidám vízi játékokon tehetjük próbára merészségünket. Az ökocentrumból természetesen ökotúrák is indulnak. 

Csónakos és kishajós kirándulások

Másfél órás vagy ötven perces vízi kirándulásokra indulhatunk az Ökocentrum kikötőjéből. 
A hosszabb út bejárja majdnem a teljes tavat: a Kis-Tiszát, a Csapói-Holt-Tiszát és a poroszlói kubikokat, míg a kisebb túra során a poroszlói medencében tehetünk kirándulást. 

Tiszavirág Ártéri Sétaút

A Tiszafüred-Örvényesnél található Szabics Kikötőből rövid csónakázás után jutunk el a kérészek életét bemutató tanösvényhez. Az izgalmakban bővelkedő út során nem csak a tiszavirághoz jutunk közelebb, hanem tó élővilágát, az itt élő emberek életvitelébe, mesterségeibe is belekóstolhatunk, mint a kosárfonás vagy a teknővájás. Kipróbálhatjuk a kubikolást és az igazi halászladikokat is a belső tavon.

Robin KalandSziget

Tiszafüred kalandparkja egy ártéri szigeten helyezkedik el, ami mindjárt két okból is különlegessé teszi. Egyrészt, egy szigeten minden titokzatosabb, mert csak a vízen át lehet megközelíteni. Másrészt vízi játékokat és akadályokat is kipróbálhatunk a kötél- és akadálypályák, mászófalak, íjászat és még rengeteg minden mellett. 

TIPP! Hogyan foglaljunk szállást a Tisza-tónál?

Kétéltű kalandtúra

Ökopark és a BalneumHotel között napi rendszerességgel közlekedő Argo lánctalpas összesen 6 személyt tud szállítani egyszerre. Különösen a megközelíthetetlen helyek bejárására specializálódott, militarista fizimiskájú közlekedési eszköz a vízben csónakként halad, de minden bájosságot nélkülöző könnyedséggel veszi az ingoványos talajon nehézségeit is.

Kézműves bemutatók és foglalkozások

Hétvégén délelőttönként Tiszafüreden beszabadulhatunk egy elismert népi fazekas és egy bőrműves műhelyébe, ahol nem csak megcsodálhatjuk az iparművészek munkáját, de magunk is létrehozhatjuk saját bicebóca vagy éppen zseniális alkotásunkat.

Vezetett kerékpártúra

Hosszabb rövidebb túrákat tehetünk a Tisza-tó körül, hiszen a kiváló minőségű EuroVelo kerékpárút-hálózat részeként zavartalan körülmények fogadnak. A tó körüli kerékpárút jelentős hányada a gátkoronán vezet, ahol az autóforgalom szinte elhanyagolható. Kezdő kerékpárosoknak a Poroszló-Sarud közti könnyed vezetett túrát javasoljuk.

Vezetett vízitúra

Merészeknek a GPS-es kajak-kenu túra dukál, ami Sarudról indul és a célállomást ügyességünkhöz mérten 2 és 8 óra között érhetjük el. Igazán elkötelezettek ugyanezt egy teljes hétvégére is tervezhetik, hiszen a Tisza-tó bámulatosan sok zegzuggal, holtággal rendelkezik, van mit felfedezni!

Vezetett gyalogtúra

Poroszló és Tiszafüred között a kalandos szigetvilág felfedezésére a Fehér Amúr halászcsárda elől indulhatunk. Fontos megjegyeznünk, hogy a túra végeztével újabb túrára érdemes indulni, ezúttal gasztronómia világába.

Állatsimogatás a Hortobágy Nyugati Fogadójánál

Tiszafüredhez tartozik és a Hortobágyi Nemzeti Park része a Nyugati fogadó, melyet a mocsárvilág kapujaként szoktak emlegetni. A Nyugati Fogadóban elidőzhetünk a hagyományos állatsereglet körül, lovak, szamár, rackajuhok, kecskék mellett természetesen még számtalan házi állat várja a dögönyözést.  Ugyanitt vezetett túrákat is szerveznek, kerékpárt is kölcsönözhetünk és nevéhez hűen vendégfogadóként is üzemel, sőt a nemzeti parkba is a Nyugati fogadón keresztül léphetünk be. 

TIPP! Az összes program egyben

TIPP! Ne felejtsük otthon a
SZÉP kártyánkat!