Vízitúrák a Tisza-tavon

A Tisza-tó vízivilágát testközelből a vízi járművekkel fedezhetjük fel, melyekkel a tó legrejtettebb ösvényeit is bebarangolhatjuk, megismerhetjük. Kezdőkés haladók is bátran nekivághatnak a vadvízi világ felfedezésének.

Aki a Tisza-tónál kenuba száll, az teljes mértékben maga mögött hagyhatja a civilizáció, a nagyvárosok feszült tempóját , s elmélyülhet a természet ölelésében. Ezekkel a járművekkel a legkeskenyebb vízi ösvények is járhatók, s útközben lehetőség adódik a természet hangjainak a megismerésére is.

Kenu- és kajaktúránkat érdemes a Poroszlói- és a Tiszavalki-medencébe tervezni, ahol a legváltozatosabb természeti környezetet találjuk, s túránk során nem találkozhatunk nagy sebességgel közlekedő kishajókkal, vízisíelőkkel. Sárkányhajózni Tiszafüreden és Tiszaújvárosban a helyi kajak-kenu egyesületek szervezésében lehet.

Kenutúrára érdemes túravezetővel indulni, mert így a felfedezés is teljesebb lehet, s a biztonság is nagyobb. A túrák szervezésben a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat vízitúraközpont tagjai szívesen közreműködnek, egyéni és csoportos ajánlatokat is nyújtanak, eszközpark bérlési lehetőséggel. A túrára mindig vigyünk magunkkal biztonsági felszerelést, mert egyrészt ez kötelező, másrészt egy-egy nyári vihar a nyíltvizű medencékben közel 1 méteres hullámokat is képes korbácsolni.

A kenutúra tervezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy itt a vízfolyás nem segíti a kilométerek leküzdését, tehát a gyakorlott tiszai vízitúrázóknak sem érdemes egy napra 20 km-nél hosszabb távot bevállalni, mert akkor a felfedezés örömét elveszi a teljesítménykényszer.