A legjobb strandkaja nyomában

Lángos, gofri, hekk, grillkolbász, palacsinta, fagyi, hamburger, sültkrumpli – körülbelül ezt nevezzük átlagos strandbüfé kínálatnak, és nem alaptalanul. Magyarország strandjain zömében ezzel szolgálnak, ami végül is rendben van, hiszen strandra nem az ételért megy az ember. Vagy mégis? Összegyűjtöttük a jellemző és különleges strandételeket Magyarországon, és azokat a helyeket, ahol ezeket még lelkiismeretesen, magas minőségben készítik el.

Az észak-alföldi Levelek település strandján, amit a vendégek leginkább szeretnek, az a sült hekkfilé, melyet mindig frissen készítenek el. A hozzá kérhető köretek közül a fűszeres burgonya viszi a prímet.

A hajdúszoboszlói strandon stílusosan bográcsban fő a slambuc, a birkapörkölt, az öreglebbencs, a pásztor tarhonya, de választhatunk magyaros lepcsánkát és Szoboszlói pecsenye lepcsánkát is – ez utóbbi ízvilágáról sejtelmünk sincs.

Bográcsos strandétel fő a hajdúszoboszlói büfékben  - Kép: ©Hungarospa.hu 

A Tisza-tó stradétel kínálatának fő vonzereje a hal.  Pár helyen sült keszeg is kapható a hekk mellett, ami viszont kuriózum, az a Tiszai-halak Falatozója, mely idén nyílt meg Tiszafüreden. Ami az igazi csavar ebben a falatozóban, hogy a hagyományosnak tekinthető strandételeket kínálja, csak halból. Tehát kérhetünk harcsa gyrost, halburgert, ponty ropogóst, sőt, hal chipset is.

 

Halburger, Tiszafüred  - Kép: ©Horváth Szabolcs - Hellohal.com 

Poroszlón is érdemes megállni, mert a Cserő-tavi Pihenő büféjében a legjobb a lángos. Ráadásul belga sörük is van.

Dél-Dunántúlon, a siklósi termálfürdő grillteraszán is finomakat lehet enni. Nyáron malacot és kacsát is sütnek a szabadban, illetve az italkínálatban szerepelnek házi szörpök.

Grilltál a siklósi termálfürdő grillteraszán  - Kép:  ©siklosfurdo.hu

A Balatonon nagyon sok büfé és parti gyorsétkezde van, így a nagy számok törvénye miatt is könnyebb beleszaladni rosszba vagy drágába. Vannak azonban helyek, amiket megéri felkeresni, mert kiemelkednek a többi közül.

Az egészben sült süllő különleges, a lángos pedig tipikus, ráadásul rengeteg változata van – a kolbászostól kezdve a nutellás/lekvárosig, melyet inkább csak erős gyomorral rendelkezőknek javasolnánk. A Széplaki Lángos Büfé Balatonszéplak felsőn, egy kis utcácskában található. Nem véletlenül népszerű és felkapott hely, hiszen több mint 30 éve készítik a finomabbnál finomabb ételeket. Lelkesedésük és kreativitásuk töretlen, , aminek eredménye az egyedülálló és kitűnő ízvilágú lángos- és palacsintakínálat.

Balatoni halas szendvics Kép: ©Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 

Gyenesdiáson, a Lidó Strandon, a Karám Büfében is érdemes falatozni egyet. Sokan esküsznek rá, hogy ez az északi part egyik legjobb lángosozója. Az étlapon medvehagymás, baconos, velős és még ki tudja hány különleges lángos szerepel.

Alsóörsön, a községi strandon, a büfésor végén székel Gyuri bácsi büféjét, aki évek óta az egyik legkedveltebb lángost készíti a tó partján. Főként a hagyományos ízek között mozog, de kérésre szinte bármit rátesz nekünk a lángosra. Ugyanitt a Fogas büfében a környék legjobb sült fogasát próbálhatjuk ki, de kapható hekk is, valamint hagyományos balatoni hurka-kolbász is.

Meg kell még említenünk a Szigligeti strandbüfét, amit a strand bejáratától balra találunk. A hagyományos balatoni lángosokon túl készítenek töltött és virslis lángost is.

Ha már ott vagyunk, a lángosos közvetlen szomszédságában tegyünk egy próbát Oszi bácsi keszegsütödéjével. Oszi bácsit mindenki ismeri, hiszen 40 éve süt halat azon a helyen. A helyeik a keszegsütők fejedelmének is hívják, ami azért jelenthet valamit.

Balatonlelle központjában szintén több mint 40 éve üzemel a Nádfedeles halsütő. Minden fontosabb balatoni hal kapható, keszeg, süllő, harcsa, ponty, halászlé, de olyan ritkaságokkal is találkozhatunk, mint a haltepertő, halsaslik vagy a füstölt pisztráng. Gluténmentes ételeket is kínálnak! Valamint többek elmondása alapján  "A harcsapaprikas kapros turoscsuszaval utanozhatatlan!".

A Fonyódi halsütöde avagy Lacika kisvendéglő lehetséges, hogy a legszélesebb Balaton parti halfelhozatallal rendelkezik: a keszeg, a süllő,  a ponty és a fogas mellett választhatunk angolnapörköltet, csukát, balint és harcsát is. Ez utóbbit nagyon sokféleképpen el tudják készíteni: rántják, roston, paradicsomosan vagy pörköltnek.

Sokan esküsznek még a Balatonfüredi Üvegtigris büfére, ahol pénztárcabarát árakon kaphatunk nagyon finom lángost, hamburgert és hekket, közel a strandhoz.

Budapesten se vége se hossza a modern és retró lángososoknak. Mindenkinek van kedvence, mindegyik valamiben jobb, mint a másik száz, így igazán nehéz eldönteni melyik a legjobb. A teljesség igénye nélkül, néhány sokat dicsért hely: Lángos Szaküzlet a fehérvári úton, a Flórián téri aluljáró lángosozója, a Fény utcai piacon lévő bármelyik, a Corvin Áruház aljában a Tomi büfé, az Arany János utcai metrómegálló Retró büféje, a Lehel téri piacon, a Lángos Centrum.