Szatmár-Beregi Szilvaút

Szilva micsoda? "Nemtudom". És jó a válasz! Így hívják ugyanis azt a szilvafajtát, ami csak ezen a vidéken terem. De nem csak a szilva e táj egyedi értéke, hanem a természet szépsége, a kultúra változatos megjelenése és az emberek vendégszeretete is.

Vásárosnamény a beregi tájegység központja és a szilvaút kiindulópontja is egyben. A városban érdemes felkeresni a Beregi Múzeumot, ahol a tájegység régészeti, néprajzi gyűjteményét lehet megtekinteni, valamint a Fafaragó Galériát. A kulturális vonzerő mellett, a tiszai szabad strand, a wellnessfürdő és a vízividámpark nyújt aktív kikapcsolódási lehetőséget. A Vásárosnaményból induló nagyszilvaút első állomása Tákos, amely ritka ékessége a Beregnek.

A zsindelytetős református templom kazettás famennyezettel, melyek díszítésében késő reneszánsz virág-gránátalma motívumokat fedezhetünk fel, Mezítlábas Notre Dame-ként híresült el. Az útvonal következő települése Csaroda. XIII. századi református templomát „a mosolygó szentek templomának" is nevezik. A kedves jelző a középkorból fennmaradt falfestményeire utal, melyek között a legkorábbiak 700 évesek.

Beregdarócon, a kenderfonásról híres településen bemutatóhelyen tekinthető meg a kender feldolgozásának folyamata. Beregdarócról Beregsurányon át Tarpára vezet az út. A település templomának tornya 45 és fél méteres magasságával a környék legmagasabb tornya. A falu másik műemléke a szárazmalom. A 13 méter átmérőjű, fából készült fogaskerék, melyet lóval mozgattak, hatalmas zsindelyes tető alatt található. A falu a beregi keresztszemes hímzés egyik központjának számít. Híres a tarpai szilvalekvár és szilvapálinka, amelyet ma már helyben palackoznak. Tarpától délnek haladva mindössze 4 kilométerre található Tivadar. A település igazi üdülőfalu. Kemping, fogadó és számos falusi szállásadó várja az üdülni vágyó vendégeket, míg a Tisza partja kellemes fövenyével a strandolni vágyókat vonzza.

Az út Tivadartól Penyigére vezet, itt található a Lekvárium, az ország első szilva és lekvármúzeuma, ahol a szilvatermesztés és feldolgozás folyamatába lehet bepillantást nyerni. Túristvándiba érve a még mai is működő XVIII. századi vízimalom és Túr folyó igazán impozáns látványt nyújt.

Továbbutazva Szatmárcsekére a mintegy 600 csónak alakú, faragott fejfából álló református temető, a nemzeti himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremléke, valamint a Kölcsey emlékszoba tekinthető meg. Tiszacsécsén a Móricz Zsigmond Emlékházban az író életútját bemutató tárlat kapott helyet.

Milota a híres, papírhéjú dió hazája, érdemes megkóstolni a kimagozott aszalt szilvába tett felezett dióbelet, amely igazi egyedi csemegéje e vidéknek. Említésre méltó műemlék Sonkádon a XV. században épült Európa Nostra díjas, gótikus stílusban épült templom. Kölcsén a református templom megtekintése nyújt gazdag esztétikai élményt.

Fehérgyarmat után következik a szilvafeldolgozás utolsó állomása, Panyola. A gyümölcsszeszfőzdében tekinthető meg a hagyományos kisüsti eljárással készült Panyolai Elixír, az érlelt szatmári szilvapálinka. A főzde bejárása során a látogató megismerkedhet a kisüsti pálinkafőzési eljárással is, megkóstolhatja és vásárolhat is a termékekből. Az út során minden érintett településen falusi szálláshelyek várják a vendégeket.

A térség kiemelkedő rendezvénye a Szatmári Fesztivál, amely a szatmári táj érintetlenségét, az ott élő emberek vendégszeretetét, a térség jellegzetes ízeit ismerteti meg a látogatóval. A programsorozatnak 9 település ad helyszínt.