Utazás speciális étrenddel

Utazás speciális étrenddel

Itthon, belföldön szerencsésebb helyzetben vannak a különleges étkezési igényű turisták is, gördülékenyebb egyeztetniük a szálláshellyel, étteremmel, ismerős összetételű ételekkel találkozhatnak, és bátrabban kísérletezhetnek is, mivel nyelvi nehézségek nélkül ki tudják találni az erre a helyzetre nyitott étteremmel a megoldást.

Míg becslések szerint a magyar lakosság másfél százalékát érinti valamilyen ételallergia, addig az ételérzékenységben érintettek száma sokkal magasabb, akár a lakosság egyharmadát is érintheti ez a probléma.

Egy speciális, könnyített, -mentes étrend, melyet már sikerült beilleszteni a napi rutinba, az utazás megtervezése során alaposabb szervezést igényelhet. Talán sokan nem is akarnak átesni a sok előre elképzelt kellemetlenségen, holott épphogy kellemes meglepetésekkel találkozhatnának a hazai víkendek során.

Kerüljünk képbe: allergia vagy intolerancia

Részben hasonló tünetekkel – mint émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés – jár, mégsem ugyanaz az ételallergia és intolerancia. Allergia esetén már kisebb mennyiség elfogyasztása az adott ételből komoly gondot okoz és viszonylag rövid időn belül, míg intoleranciánál kisebb adag még nem életveszélyes, bár kellemetlen hatása akár napokkal később is jelentkezik. Az előbbinél az immunrendszer indít el védekezési reakciót, míg az utóbbinál inkább az emésztőrendszer lázad fel. Az allergiás reakciót kiváltó ételt teljesen ki kell zárni az étkezésből. Bármilyen ételalkotóra mutathatunk allergiás reakciót, azonban a leggyakoribb fajták közé sorolják a tejallergiát, tojásallergiát, szójaallergiát, halfehérje-allergiát és a földimogyoró-allergiát. Legismertebb típusok közé tartozik a laktóz-, glutein,- tojás-, szója-, élesztőérzékenység. Intolerancia esetén a tünetek remekül javulnak, és megszűnnek, ha étrendünkön módosítunk.

A speciális igényekre fogékonyak a szolgáltatók?

Ugyan a szokásostól eltérő alapanyagokra épülő ételkreációk megjelenése az étlapokon még nem nevezhető általánosnak, az ezek iránt egyre növekvő igény hamarosan magával hozza a megfelelő kínálatot is.  A szállodaiparban dolgozók szerint egyáltalán nem ritka az ilyesfajta kérés, és már rutinosan igyekeznek megfelelni, ha a vendégek speciális ételeket kérnek a konyhától.

Bár általánosan az a jellemző, hogy gluteinmentes köretként sült krumplit vagy rizst lehet választani, a laktózérzékenyeknek szójatejet, egyre inkább trend, hogy a szakácsok szívesen nyúlnak az egészségtudatos alapanyagokhoz is, mint a hajdina vagy a köles.

Jó tudni! A kölesről tudni illik, hogy feltételezések szerint a magyarság legelső gabonanövénye. Hasznos tápanyaga miatt remek táplálékforrás, sőt, kedvelt alapanyaga a kozmetikai iparnak is. A köles számtalan fenséges étel formájába önthető, ezeket akár a lisztérzékenyek is elfogyaszthatják. Gondoljunk például a barackos kölestortára, melyet 2011-ben választották az év cukormentes tortájának. Nem is csoda, hogy idén ősszel országos köleskonferenciát is tartottak „A köles reneszánsza" címmel, hogy ez a hasznos alapanyag mind jobban elterjedjen a konyhaművészetben.

Kiváltképp a hazai hotelekben, de nem ritkaság, hogy éppen vidéki kis vendéglőben bukkanhatunk rá együttműködő séfekre és speciális ételekre. Találunk arra is példát, hogy az ételek neve mellett figyelemfelkeltő piktogramok jelzik, milyen ételeket fogyaszthatnak különösebb gond nélkül az érzékenységet mutatók, akik akár a helyben működő cukrászat glutein- és élesztőmentes süteményeiből csemegézhetnek. Az egyik budapesti hotel cukrászatának büszkesége, a Royal torta is gluteinmentesen készül.

Laktóz és glutein nélkül

Az évente megújuló Táplálék és Intolerancia Adatbank kiadványai tájékoztatnak a fogyasztható ételekről és a magyarországi glutein- és tojásmentes élelmiszereket gyártókról.

Kezdők számára felmerül, hogy mivel lehet helyettesíteni, illetve mivel helyettesítik az éttermek a problémát kiváltó termékeket. A tejtermékek helyettesítésére létezik természetesen a laktózmentes verzió, melyet ugyanúgy lehet az ételkészítés során mondjuk habarás elkészítésére használni, mint a hagyományos tejtermékeket. Léteznek elsőre furcsának, tűnő növényi eredetű tejpótlók, mint például szója-, rizs-, zab- vagy kókusztej.  

Nyugodtan kérhetünk turmixot, tésztaszószt vagy mártást, ha az elkészítés során ügyelnek a megfelelő alapanyagokra. Túró és sajt helyettesítése is megoldható például tofuval. Füstölt, natúr és különböző fűszerekkel ízesített formában is elérhető, ugyanakkor bizonyos sajtféléket akár gond nélkül is képesek a laktózérzékenyek megemészteni, itt elsősorban a keménysajtokra kell gondolni, mint a parmezán vagy az edami.  

Gluteinérzékenyként – melyet a köznyelvben lisztérzékenyként ismerhetünk – nem könnyű lemondani a tésztáról, kenyérről, süteményekről vagy olyan egyszerű hozzávalókról, mint a hétköznapi ételízesítő. A lisztérzékenyek diétája igen nehezen tartható és meglehetősen költséges. Csak olyan helyen étkezhetnek, ahol garantálni tudják számukra, hogy a feltálalt fogások garantáltan gluteinmentes alapanyagokból készültek, sőt elkészítés közben sem érintkeztek más, gluteintartalmú ételekkel és alapanyagokkal. Sem étterembe járni, sem nyaralni, de még bevásárolni és főzni sem egyszerű a lisztérzékenyeknek. Szerencsére manapság egyre több hotel kínál gluteinmentes diétát, így lehetővé téve a lisztérzékenyeknek a gondtalan nyaralást, telelést, melyet a liszterzekeny.hu oldal szemléletes gyűjtése alapján adunk közre.

Hévízen a Hunguest Hotel Helios és a NaturMed Carbona, Zalakaroson a Belenus Termál Hotel, Mátraházán a Hotel Residence Ózon Budapesten a Continental Hotel Araz étterme, Alsópáhokon a Kolping Hotel, Hajdúszoboszlón a Hunguest Hotel Béke várja a lisztérzékenyeket speciális menüvel. Külön kiemelendő a felsorolásból a hévízi Hunguest Hotel Héliost, amely élenjáró harcos a lisztérzékenyek életkörülményeinek javításában. A vendégnek nem is szükséges előre jeleznie, hogy speciális diétára van szüksége, a Hélios Hotel svédasztalán külön piktogramok jelzik a garantáltan gluteinmentes fogásokat. Végre egy hely, ahol a lisztérzékenyek is gondtalanul tobzódhatnak a péksütemények és cukrászsütemények kínálatában. Még gluteinmentes kávéról is gondoskodik a szálloda. Külön főzőtanfolyamot is szervez lisztérzékenyeknek. Ha bárki is próbált már gluteinmentes lisztből sütni, főzni, nagyon jól tudja, hogy az első eredmények többnyire a kukában landolnak. Teljesen más technikát kell alkalmazni, hogy kezdetben ehető, majd esetleg később valóban ízletes ételeket készítsünk.


Speciális étrendeknek szentelt, nem csak gluteinmentes hétvégéket és főzőkurzusokat is kínálnak már hazánkban. Kiváltképp jellemző a divattá vált paleo-diéta köré szerveződött tanácsadó napok, panziós ellátás, orvosi előadások Hévízen, Bükfürdőn, Sárváron és Szegeden is.  Különösen jó segítség az ételérzékenyeknek és -allergiásoknak a tanácsadás jellegű selfness tréning, melyen többek között önismeretet, öngyógyítást, elfogadást tanítanak a szakemberek. „Ahhoz, hogy a táplálkozási szokásainkat meg tudjuk változtatni, szükséges tudni azt, hogy nekünk mire van szükségünk. És innen kezdődik a selfness: mit szeretnék én, milyen lehetőségeim vannak, hogy tudom magamnak megteremteni?" – fogalmazta meg Varga János selfness szakértő.

Az egészségtudatos szemléletben élenjáró hotelek szívesen variálják ezeket a gabonaféléket akár a reggeli asztalon, akár a vacsoramenü elkészítése során.

Egyre több szállásadó és étterem használja fel a kiváló minőségű helyi, sokszor biominősítést elért termékeket.  Saját gazdaságot fenntartó majorokat, portákat fedezhetünk fel a hazai gasztrokínálat színes térképén, jellemző trendnek számít az ökoszemlélet Baranyában és az Őrségben, fantasztikus biopiacokat találunk a Balatonnál, Budapesten. Több alföldi csárdában frissen, azonnal felhasznált alapanyagokkal dolgoznak, rég elfeledettnek hitt receptet elevenítenek fel, mint a csalánleves, és  nagy hangsúlyt fektetnek a speciális igények kiszolgálására is. Kecskeméten járva a csárda étteremvezetője szívesen meséli el azt a (rém)történetet, ami után a teljes stábot továbbképzésre küldte.