Sopron, a kékfrankos és Kőszeg

Sopron, a kékfrankos és Kőszeg

Sopronban a borkészítés történelem. Tehát arra a kérdésre, hogy mit adtak nekünk a rómaiak, szó nélkül felhozhatnánk a Soproni borvidék különösen kékfrankosban kiteljesedő szőlő- és borkultúráját.

Sopront és környékét lehetetlen nem szeretni!  Egyrészt a hosszú, keskeny és kanyargós utcákból, barátságos házakból álló belvárosa és a megújult tűztorony miatt, másrészt szelíd lankái, a közeli Fertő tó, valamint a szintén közeli Kőszeg és az Írott-kő miatt is .

TIPP! Hosszú hétvége Soprpnban ITT

A soproni borvidék karcos nedűinek a szép, hosszú őszi reggelek párája adja meg délceg savait, mely elegánssá varázsolja nemcsak a kékfrankost, de a zöld veltelínit is, mely szintén jellegzetes bora ennek a vidéknek. Sopron mellett összesen 16 település alkotja a borvidéket, melyek bejárására a legjobb eszköz a kerékpár, persze csak ha az ember lemond a borkóstolásról.  Micsoda dilemma, de még mindig ott a kevésbé bódító, de annál ízletesebb must, a szüret igazi veleje.

Túrázásra és kóstolásra egyaránt ajánljuk a borvidék kőszegi ágát egybefűző Kőszeg-Vashegy borút bejárását. Az ezen a hűvösebb klímán érlelődő, markáns, inkább savasnak mondható bíborszín borokat maguk a gazdák mutatják be, akik a város területén található pincéik mellett a szőlőtermesztési hagyományaikról szóló történeteket is örömmel megosztják a szívesen látott „gyüttmentekkel". 

TIPP! Még több felfedezni való tájról írtunk Nyugat-Dunántúlon ITT

Fedezze fel Magyarország régióit
Hungary Dél-Dunántúl Dél-Alföld Észak-Alföld Nyugat-Dunántúl Balaton Közép-Dunántúl Budapest és környéke Észak-Magyarország Észak-Alföld Tisza-tó