Budapest a turisztikai statisztikák tükrében

Összeállította: a Magyar Turizmus Zrt. Piac- és Termékelemzési Irodája


A Központi Statisztikai Hivatal végleges vendégforgalmi adatai szerint a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken 2,6 millió vendéget és 6,5 millió vendégéjszakát regisztráltak 2005-ben. A vendégek száma 9,1%-kal, a vendégéjszakák száma 7,2%-kal emelkedett a 2004. évhez képest (1. táblázat). Az elmúlt évben 2,2 millió külföldi vendég 5,6 millió éjszakát töltött el Budapesten, ami 9,4%-os külföldi vendégszám és 7,6% külföldi vendégéjszakaszám növekedést eredményezett. A 389 ezer belföldi vendég összesen 874 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban, ami 7,6%-os vendégszám és 4,7%-os vendégéjszakaszám növekedést eredményezett.

A főváros Magyarország beutazó és belföldi turizmusában is kiemelt helyet foglal el, azonban míg a külföldi vendégéjszakák 51,9%-át regisztrálták Budapesten az elmúlt évben, a belföldi vendégéjszakák számát alapul véve a főváros részesedése csupán 9,8% volt. Összehasonlításképpen a beutazó turizmus tekintetében Magyarország második legnépszerűbb városában, Hévízen 630 ezer külföldi vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi utazók pedig Budapestet követően Hajdúszoboszlón töltötték a legtöbb, 405 ezer vendégéjszakát.

Budapest turizmusában a kereskedelmi szálláshelyeken belül a szállodák játsszák a legfontosabb szerepet: 2005-ben a vendégek 93,1%-át, a vendégéjszakák 93,5%-át regisztrálták a szállodákban. A hotelekben a vendégek száma 8,6%-kal, a vendégéjszakák száma 6,8%-kal nőtt az előző évhez képest. A vendégek a legtöbb éjszakát a négycsillagos házakban töltötték (2,7 millió éjszaka), amelyet a három- (1,8 millió éjszaka) és az ötcsillagos házak (1,3 millió éjszaka) követtek. A legdinamikusabb növekedés az öt- (+12,3%) és a négycsillagos szállodákat (+9,0%) jellemezte. Az egyéb kereskedelmi szálláshelyek közül a 249 ezer vendégéjszakát (+19,6%) regisztráló panziókat és a 105 ezer vendégéjszakát (+18,0%) regisztráló ifjúsági szállókat szükséges kiemelni.
A kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált külföldi vendégéjszakák kétharmadát (64,6%) az Európai Unióból érkezők adták 2005-ben. A főváros tizenkét legfontosabb - legalább 30 ezer vendéget és 100 ezer vendégéjszakát jelentő - küldőpiaca együttesen a vendégéjszakák héttizedét (69,6%) adta
(2. táblázat).

Budapest legfontosabb küldőországai közül kiemelkedő növekedés jellemezte a brit és a japán piacot. Egytizedével bővült a svéd, az amerikai és a német vendégéjszakák száma, és a spanyol és az orosz vendégek is több vendégéjszakát töltöttek a magyar fővárosban 2005-ben, mint a megelőző évben. A további - 100 ezernél kevesebb vendégéjszakát hozó - küldőpiacok közül dinamikusan, 10%-ot meghaladó mértékben nőtt a lengyel, az ukrán, a norvég, a dán, az ír, a török, a portugál, a kínai és a bolgár vendégéjszakák száma.
A budapesti kereskedelmi szálláshelyeken az átlagos tartózkodási idő 2,5 éjszaka (-1,8%) volt 2005-ben. A belföldi vendégek átlagosan 2,2 éjszakát (-2,7%), a külföldi vendégek átlagosan 2,6 éjszakát (-1,7%) töltöttek a magyar fővárosban. A leghosszabb átlagos tartózkodási idő (3,3 éjszaka) a dán vendégeket jellemezte. Emellett az átlagosnál hosszabb tartózkodási idő volt tapasztalható az izraeli (3,2 éjszaka), az orosz (3,2 éjszaka), az amerikai (2,9 éjszaka), a svéd (2,9 éjszaka) és az olasz (2,8 éjszaka) vendégek esetében is.
A budapesti turizmus kínálati oldalát tekintve meg­állapítható, hogy a főváros jelenleg a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek férőhely-kapacitásának 12,3%-ával, szállodai férőhely-kapacitásának mintegy egyharmadával rendelkezik. A budapesti kereskedelmi szálláshelyek férőhelyeinek több mint nyolctizedét a szállodák adják, amelyből kiemelkedik a négy- és a háromcsillagos házak szerepe (1. ábra). Az elmúlt néhány évben Budapesten számos szállodaberuházás valósult meg, amelyek Budapest nemzetközi mércével mérve is magas színvonalú turisztikai kínálatát tovább bővítették. A város minden keresleti szegmenst kielégítő szálláshelykínálata folyamatosan bővül: 2005-ben tizenhárom ötcsillagos és negyvenkilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket. A New York Palace Budapest ötcsillagos szálloda 2006 első félévében nyitotta meg kapuit.
Budapest turizmusának kiemelkedő gazdasági jelentőségét jelzi, hogy 2005-ben a budapesti kereskedelmi szálláshelyek 63,3 milliárd forint szállásdíjbevételt realizáltak (a magyarországi kereskedelmi szállásdíjbevétel 55,5%-a), amelynek jelentős része, több mint nyolctizede (86,7%-a) a külföldi vendégektől származott.

A közlekedési statisztikák is azt mutatják, hogy Magyarország közúti, vasúti és légi közlekedése Budapest-központú, így gyakran az ország bármely részére utazó turista is először Budapestet érinti. 2005-ben a budapesti Ferihegyi repülőtéren 8,1 millió utast regisztráltak, ami 1,6 millióval több, mint egy évvel korábban. A diszkont légitársaságok utasainak száma 2005-ben rendkívül dinamikus emelkedést mutatott, a 2004. évhez képest több mint kétszeresére nőtt, amelynek eredményeként az elmúlt évben 2,2 millió fő - vagyis minden negyedik utas - utazott diszkont légitársasággal.

További információ:
Központi Statisztikai Hivatal, www.ksh.hu, Magyar Turizmus Zrt. Piac- és Termékelemzési Iroda, 1012 Budapest, Vérmező út 4., telefon: (1) 488-8710, fax: (1) 488-8711, e-mail: kutatas@itthon.hu, honlap: www.itthon.hu > Szakmai oldalak > Piackutatások és Turizmus Bulletin.