Augusztusi fesztiválkalauz

Az augusztus kétség kívül a fesztiválok hónapja Magyarországon, így több legendás esemény is következik sorban a Szigettől, a Debreceni Virágkarneválon át a 82. (!) Kecskeméti Hírös napokig, végigkóstolhatjuk a Balaton-part borait vagy belevethetjük magunkat az Ördögkatlanba.

JÚLIUSRÓL BEFUTÓK

 
Maradt néhány jó fesztivál is még júliusról: a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 27-ig a Gyulai Várszínház augusztus 14-ig, a Csabai Nyár pedig augusztus 20-ig kellemes kutlturális programjával várja a látogatókat. 
 
A Balatonnál ebben a hónapban végképp beindul a borfesztiválok dömpingje, amiről itt írtunk bővebben. 
 
 

ZENEI FESZTIVÁLOK

Ördögkatlan Fesztivál | augusztus 2-6.

A nyár nagy kedvence a mediterrán hangulatú összeművészeti dzsembori Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya és Beremend települések összefogásával az Ördögkatlan Fesztivál.

Színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, irodalmi események, filmes és családi programok és a jó értelemben vett balkáni buli hangulat jellemzi ezt a kellemes összejövetelt.  

FEZEN | augusztus 3-6.

Dupla nagyszínpaddal, külön rock-metal és alter-pop helyszínnel vár Székesfehérvár. A húzó nevek között lesz DevilDriver, Dub Fx, a Within Temptation, a Nouvelle Vauge, a Finntroll, a Russkaja és a Tankcsapda is.

Sziget Fesztivál | augusztus 10-17.

A 0. napra már ne is keressünk jegyeket, teltházas koncerttel indul 2016 Sziget fesztiválja, ám napijegyek még kaphatók. Az idei fellépőgárda kivételesen jól sikerült, a koncertek mellett azonban még tengernyi program várja a fesztiválozókat: Szigetmozi és TEDx, utcaszínház, kortárs cirkusz, táncsátor vagy az afro falu.

Kaposfest – Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál | augusztus 13-19.             

Ez a sokszínűen tálalt komolyzenei fesztivál a kamarazenére fogékony közönség BalatonSoundja. A 8. Kaposfeszt nem csak a zenében, hanem a gasztronómiában, sőt a színházi produkciók terén is a kiválóságra törekszik.

Szegedi Ifjúsági Napok | augusztus 24-28.

Abszolút minden műfajú zenekar megjelenik az egyetemváros legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, augusztus végén. A '90-es évekbeli 2Unlimitedtől a mindig kedvenc Boban Markovic-on át Jasmine Thompsonig, akit az idei év felfedezettjének tartanak. A hazai felhozatal pedig hozza a kötelezőket: Halott Pénztől a Csíz Zenekarig.

B. my Lake | augusztus 24-27.

Zamárdi nyárzáró akkordja méltó line uppal készül idén is. A nagy nevek CARL COX // DUBFIRE // JOSEPH CAPRIATI // NICOLE MOUDABER // SOLOMUN mellett az elektronikus szcéna megkerülhetetlen fellépőivel találkozhatunk.

Strandfesztivál  | augusztus 24-27. 

A nyár legnagyobb záró popbulija viszont szintén Zamárdin lesz, és igazi ínyencségekkel, mint Hurts, Tom Oddel, Jamie Woon a nagyszínpadon, illetve a hazai kedvencekkel a MOL-Petőfi színpadon, úgy mint Rúzsa Magdi vagy a Quimby.

KULTURÁLIS FESZTIVÁLOK 

Mesterségek Ünnepe | augusztus 18-21.

A Budai Vár és a népművészet mesterei várják a kézzel készített, hagyományos termékek és régi mesterségek iránt. A 30. Mesterségek Ünnepe egyik vendégországa Üzbegisztán lesz. sárgaréz dombornyomó mesterséggel foglalkozó család, textildíszítő, aranyhímző, szőnyegszövő, ékszerkészítő, miniatűr festő, de kovácsot és fafaragót is.           

                                                             

Déli Kapu Folklór Fesztivál  | augusztus 12-21.

Pécs és Mohács közös fesztiválján lesz horvát találkozó, német nemzetiségi nap, folklórműhelyek zenés-táncos találkozója, nemzetközi néptánc fesztivál és a Magyarok Kenyere Ünnepel zárul augusztus 21-én.   

Zempléni Fesztivál | augusztus 12-21.

Tokaj-Hegyalja tökéletes helyszíne az igazi nyári művészeti fesztiválnak, ahol neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek várják a komolyzene, jazz, tánc, irodalom és színház rajongóit - kitűnő borokkal és fenomenális gasztronómiai felhozatallal, hűs pincékkel és csodálatos természeti környezetben.

CSALÁDI FESZTIÁLOK

Debreceni Virágkarnevál | augusztus 13-21.

Újra itt a hajdú főváros  virágkocsis felvonulása, koncertekkel, nemzetközi néptáncos találkozóval: az 50 éves debreceni kavalkád programjáról és történetéről bővebb cikkünk itt olvasható.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál | augusztus 12-20.           

Ráckeve és a Kis-Duna mente elsőszámú kulturális programjában néptánc, népzene áll a középpontban. Ugyanakkor nem maradhatnak el az operett és színházi előadások, koncertek és humor, gyermekszínház és az elmaradhatatlan táncpanoráma előadások sem.   

Székesfehérvári Királyi Napok | 2016. augusztus 12-21.

Szent István ünnepe köré szervezett tíznapos rendezvénysorozatban a magyar királyok koronázási ceremóniáját játsszák el újra Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött. A fő témán kívül számos program lesz még, mint az életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó, közel ötméteres óriásbábok, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek, néptáncfesztivál. Cikkünk a Koronázási napokról itt olvasható! 

ETRC Kamionos Európa-bajnokság |augusztus 26-28.

A hazai autósport-rajongók látványos és nagyon népszerű eseménye a kamionos Európa-bajnokság, ahol a látványos előzéseiről ismert, kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbertnek szurkolhatunk.  Természetesen a Hungaroringen!