Szeptemberben újra OMÉK!

Új weboldallal, felfrissült koncepcióval, a szakmának és a nagyközönségnek szóló programokkal, helyi termékekkel, állatsimogatóval startol szeptember végén Magyarország legnagyobb mezőgazdasági, agrárkulturális kiállítása és vására, az OMÉK. A kiállítás idei célkitűzése nem kevesebb, mint öt nap alatt megismertetni Magyarországot. Lássuk, hogyan!

Szeptember 23-27. között zajlik az OMÉK 2015 a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A kiállításon idén szimbolikusan bejárhatjuk hazánkat és a történelmi Magyarország területeit, melyek az agráriumon keresztül mutatkoznak be: elhozzák a helyi ízeket, specialitásokat, jellemző termékeket és hagyományaikat. A szakma bemutatókon, előadásokon és vásáron vehet részt. A nagyközönség egy színes fesztivált láthat: középpontba kerül a minőségi élelmiszer, a tudatos vásárlás és a tematikus országjáró túra utak is a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A korábbi évek tapasztalatai szerint közel 100 ezer látogató és 600 élelmiszertermelő, családi gazdálkodó és kistermelő jelenlétére számíthatunk a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár ideje alatt. 

"A magyar vidék legjavát tárjuk az érdeklődők, vásárlók elé" 

Megismerhetjük és megkóstolhatjuk a hazai tájegységek – mint például az Őrség, a Balaton-felvidék, a Hortobágy vagy a Zselic - kiváló ízeit, vásárolhatunk a „helyi piacokon", de belekóstolhatunk a térségek hagyományos kultúrájába is. Így lesz ismerkedés a jellegzetes terményekkel, helyi táncokkal, dalokkal, népviselettel és a régi mesterségekkel.

Kicsiben, de végigjárhatjuk az Országos Kéktúrát, lesz bor-, pálinka- hungarikum- és gasztrotúra is a kiállításon. "Nemzeti parkok, erdőgazdaságok, kutatóintézetek, múzeumok és kiállítóhelyek bemutatkozása is részét képezi majd a programnak, és arra számítunk, hogy szakmai találkozók, tanácskozások és különböző programok is ide vonzák majd a közönséget. Gépbemutatók, állatbemutatók is szép számmal lesznek. Úgyhogy mindenképpen érdemes eljönni az OMÉK-ra" - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hiradó.hu stábjának.
A kiállítás idei apropója is lehetne, hogy 2015-öt a Földművelésügyi Minisztérium a helyi termék évének nyilvánította. 

OMÉK 2015 sajtótájékoztatója a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban május 4-én
Jelen voltak (balról jobbra): Lipcsey György a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóhelyettese, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Ruszinkó Ádám a turizmusért felelős államtitkár és a dr. Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója

Ahogy az előző években, idén is rengeteg vásárfiával és élménnyel térhetünk haza. Míg 2013-ban a gyerekek kedvencei a traktorok és a nagy mezőgazdasági gépek voltak, a felnőtteket a sajtok, a kézműves termékek nyűgözték le, közös imádatnak örvendtek az élő állatok, mint a szürke marhák, lovak, kecskék, bárányok, rackák, mangalicák.

"Finomat enni, tájjellegű ételeket kóstolni, helyi borokat kortyolgatni minden utazó szeret. Különösen érvényes ez a magyar vendégekre, így a vidék íze, hangulata, a helyben kóstolás, kipróbálás valóságos motiváció a belföldi turizmusban. A „sok falatnyi Magyarország", a „több kortynyi hazai" valós utazásokat, belföldi kalandozásokat gerjeszt majd a potenciális turisták körében" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, Ruszinkó Ádám a május 4-i sajtótájékoztatón. 

2015-ben is válogathatunk a növénytermesztéshez és állattenyésztéshez kapcsolódó termékek, kézműves portékák, fűszerek, kisgépek kínálatából. A gyerekeket kézműves foglalkozások és színpadi műsorok szórakoztatják. A kiállítás abból a szempontból is nagyszerű élményt jelent, hogy beszédbe elegyedhetnek egymással a termelők, gazdák és a fogyasztók. Belecsöppenhetünk az agrárium legfontosabb vásárába, ami egy egészen ismeretlen, de nagyon is izgalmas világot testesít meg a városi ember számára.

Talán épp ezért az iskolás csoportok továbbra is ingyenesen látogathatják majd a kiállítást, az előadásokat és a programokat.

A jegyek a tavaly előtti OMÉK óta változatlan áron kaphatók majd, melyeket természetesen SZÉP Kártyával is megvásárolhatunk. Folyamatosan frissülő programokkal és további részletekkel az megújult OMÉK.itthon.hu oldalon számolunk be.

Az OMÉK 2015-re változatlanul várják a kiállítók jelentkezését, akik gasztronómiai termékeikkel vagy mezőgazdasági áruikkal szeretnének megjelenni a kiállításon.

A jelentkezés részleteiről itt lehet bővebben tájékozódni.