Időutazás Szombathelyen

Szombathelyen szinte megelevenedik az ókor. A Nyugat Királynőjeként is nevezett város már az ókortól lakott terület, évezredes kulturális örökséggel büszkélkedhet. Felfedezőutunk során számos múzeumot, kiállítást, izgalmas ókori szerkezeteket ismerhetünk meg.

1. NAP – Ókori emlékek nyomában

Szombathely legkellemesebben vasúttal közelíthető meg, de távolsági busszal is útnak indulhatunk a vasi megyeszékhelyre. A szállás elfoglalása után teszünk egy kellemes sétát a belvárosban, hogy felfedezzük a város nevezetességeit.

Elsőként a Történelmi Témaparkba vezet utunk, mely az antik természettudományok rejtelmeibe vezeti be látogatóit. A tematikus park építményei és eszközei a tudomány és a technika csodáit, az ősi anyagok megformálhatóságát, az ókorban felismert és hasznosított tanokat hozzák megfogható, kipróbálható közelségbe. Működő, kipróbálható eszközökön mutatja be a témapark az ókorban használatos csigákat, csigasorokat, azaz az antik kor emelőgépeit: azokat az egyszerű gépeket, amelyeket Archimedes is használhatott. A rekonstruált berendezések anyagukban, gyártási technológiájukban megegyeznek az ókor eszközeivel.

TOP 7 témapark Magyarországon

Következő állomásunk a Savaria Legio Bemutatóraktára, mely a Témapark szomszédságában található, ahol a XV. Appolinaris Legio első századi komplett felszereltségét, tábori berendezését, műhelyének egy részletét, a használati tárgyait valós raktári elrendezésben, élő bemutató keretében, tárlatvezetéssel ismerhetjük meg.

Mai utolsó úti célunk a Püspöki Palota, mely Szombathely legszebb késő-barokk palotája. Maga a Palota csak kivételes alkalmakkor látogatható, de földszintjén találjuk a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárat, másnéven a Sala Terrana-t. Itt Szily János püspök által gyűjtött, római korból származó feliratos köveket láthatunk, melyeket valaha Mátyás király is megcsodált. 

2. NAP – Vasi Múzeumfalu, Iseum

Szombat reggel a Vasi Múzeumfaluba látogatunk el, mely a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformájába, népi építészeti kultúrájába kínál betekintést.

Következő állomásunk Ízisz istennő savariai otthonához, az Iseumhoz vezet, mely talán a város legismertebb ókori építészeti emléke. A rekonstruált, újjáépített szentélykerületben létrehozott kiállítótérben ennek a nemrégiben feltárt leletanyagnak a legjavát, illetve a keleti kultuszokat, a római vallásosságot mutatják be látogatóiknak egy izgalmas, interaktív kiállítás által.

Délután a szombathelyi Csónakázó-tó felé vesszük az irányt, ahol akár csónakázhatunk, vagy akár vízibiciklizhetünk is egy kellemeset.

3. NAP – Vízmű Történeti Múzeum

Savaria, a mai város római kori elődje saját vízvezeték- és csatornahálózattal rendelkezett. A rómaiak a Kőszegi-hegység forrásainak vizét 20-25 km hosszúságú agyagvezetékeken, illetve falazott csatornákon szállították Savaria polgárainak. A Vasivíz Zrt. Északi Gépházában a szombathelyi vízmű 100 éves fejlődését bemutató kiállítását tekinthetjük meg.

Történelmi kalandozások Magyarországon