Új vasúti menetrend a MÁV-START-nál

Az elővárosi-, a távolsági- és a nemzetközi forgalomban eljutási idő csökkenések, közvetlen összeköttetések és sűrített vonatközlekedés jelentik a következő időszak fő előrelépéseit. A 2014-2015. évi menetrend 2014. december 14-én lép életbe.

Tárnok és Kőbánya-Kispest között új viszonylat S 36-os jelzéssel
Tárnok–Kelenföld–Kőbánya-Kispest útvonalon S36-os jelzéssel új járat indul, korszerű motorvonatokkal. A G43-as viszonylattal közösen Kelenföld és Kőbánya-Kispest között félóránként követik egymást a vonatok. A sűrűbb járatok által javul az összeköttetés Kelet- és Nyugat-Magyarország között. Bécs, Sopron vagy Szombathely irányából Kelenföldön Kőbánya-Kispest felé 14 percet, Szeged irányából Kőbánya-Kispesten a Kelenföld irányú csatlakozásra mindössze 6 percet kell az utasoknak várakozni.

Csökken a vonatok menetideje Budapest és Baja között
A pálya korszerűsítése révén Budapestről Bajára fél órával hamarabb, Kelenföld és Baja között két és fél órás menetidővel utazhatnak azok, akik Expressz vonatainkat választják. A Sugovica Expressz Bajáról Budapestre vasárnaponként 16:07-kor, Budapest-Keletiből Bajára pénteki napokon 15:05-kor indul. A Gemenc Expresszel Bajáról Budapestre 5:58-kor, Bajára pedig 17:05-kor utazhatunk naponta, klímás, alacsonypadlós Desiro motorvonatokkal.
Sárbogárdról Szekszárdon át Bajára és vissza 6 InterRégió vonat közlekedik, melyek a reggeli és a délutáni órákban kétóránként követik egymást. Menetidejük egységesen egy és háromnegyed óra. A járatokban klimatizált vonatok közlekednek.

Gyakoribb eljutási lehetőség Sárbogárd és Székesfehérvár között
A Sárbogárd - Székesfehérvár vasútvonalon napi kettő helyett, napi négy vonat indul irányonként, melynek köszönhetően a Pécs és Budapest között közlekedő InterCity vonatokra bővülnek az átszállási lehetőségek. A fejlesztés elsősorban a Pécsett tanuló diákok számára jelent kedvező változást.

Hosszú lépés és Hétmérföldes – gyorsabb sebesvonatok Sátoraljaújhelyről és Zajtáról
A Hosszú lépés sebesvonattal Sátoraljaújhelyről 3 óra 45 perc alatt Budapestre érhetnek, így 25 perccel csökken az utazási idő a korábbi évekhez képest. A vonat Sátoraljaújhelyre pénteken 14:55-kor, Budapestre vasárnap 15:20-kor indul.
A Hétmérföldes sebesvonattal, mely Zajta és Budapest között vasárnap közlekedik javul Debrecen vasárnapi kiszolgálása, a vonat Debrecentől Budapestig nem áll meg. A menetidő 20 perccel rövidül.

Szeged és Budapest között több InterCity vonat közlekedik
Tovább bővül az InterCity szolgáltatás Szeged és Budapest között. December 14-től napi 16 pár közlekedik a két nagyváros között, ami országos szinten az egyik legsűrűbb IC közlekedést jelenti.

Az Arrabona IC meghosszabbított útvonalon Hegyeshalomig közlekedik
A Budapestről 20:10-kor induló InterCity vonat 22:06-kor érkezik Hegyeshalomba. Visszaútban 5:56-kor indul, így biztosítva, hogy az utasok már 8 óra előtt Budapestre érkezhessenek. Ennek köszönhetően Mosonmagyaróvár fővárosi kapcsolata is javul.

FLIRT motorvonatok Budapest és Dombóvár között
Újdonság a Dombóvárra utazók számára, hogy december 14-től alacsonypadló, klímás FLIRT motorvonatokkal utazhatnak.

Egyszerű és átlátható tájékoztatást nyújt a viszonylatszámozás
Megkönnyíti a vonalhálózat átláthatóságát, ezáltal pedig az utasok tájékozódását a budapesti agglomerációs vonalak viszonylatszámozásának kiterjesztése. Az új vasúti menetrendben már egy legfeljebb négy karakterből álló betű- és számsor mutatja, hogy az adott vonat merre közlekedik és milyen megállási renddel közlekedik.  A betűk a vonatnemre utalnak, azaz például S jelzi a személyvonatot, G a gyorsított személyvonatot, míg a zónázók a Z megjelölést kapták. A számok pedig az útvonalat azonosítják, hasonlóan a városi közlekedésben megszokott viszonylatokhoz. Ezek a számok esetenként eltérnek a korábbi vasútvonal számoktól, hiszen a budapesti átlós járatok több vasútvonalat is érintenek.

Nemzetközi változások
Közvetlen vonatok Bécsbe Debrecen-Szolnok és Kiskunhalas-Kecskemét felől
Az új "Hortobágy" EuroCity 5:26-kor indul Debrecenből Hajdúszoboszlón és Szolnokon át Bécsbe ahová 11:16-kor érkezik. Visszafelé a bécsi indulási ideje 16:48, debreceni érkezése 22:33. Az Avala EuroCity Belgrádból Prága helyett ismét Bécsbe közlekedik Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten át.
Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bővül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetőség. Ezek a járatok a Keleti pályaudvart nem érinti, a budapesti felszállás Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen és Ferencvárosban lehetséges. Az új EuroCity-ken étkezőkocsi is közlekedik, és a nyári szezonban kerékpárszállítási lehetőséget is biztosítunk. Debrecenből, Szolnokról és Kecskemétről korlátozott számban váltható kedvezményes menetjegyeket kínálunk Bécsbe, emellett Debrecen-Bécs viszonylatban kirándulójegyeket is.

Két órás ütem Prágába, újabb közvetlen vonat Berlinbe és Hamburgba
Újabb közvetlen vonatpár közlekedik Prágán át Hamburgba. A Porta Bohemica EuroCity Budapestről 7:25-kor indul, Prágába 14:18-kor, Drezdába 16:45-kor, Berlinbe 19:15-kor, Hamburgba 21:33-kor érkezik. Visszaúti indulási adatai a következők: Hamburg 6:28, Berlin 8:46, Drezda 11:07, Prága 13:42 - Budapestre pedig 20:35-re érkezik. Ezzel Budapest és Prága között két óránként közlekednek a vonatok, Drezdába és Berlinbe napi három, Hamburgba pedig napi két párra nő a közvetlen eljutások száma. Természetesen az új vonatra is válthatók SparDay illetve Deutschland-Spezial menetjegyek, és biztosítjuk a kerékpárszállítást illetve az akadálymentes utazást.

Gyorsabb, kedvezőbb időfekvésű éjszakai vonat Zürichbe
A  Budapestről Zürichbe közlekedő Wiener Walzer EuroNight menetrendi fekvése mindkét irányban megváltozik, és menetideje közel egy órával rövidebb lesz. Az új menetrendi évben a vonat Budapestről 21:00-kor indul, Zürichbe 8:20-kor érkezik, visszafelé Zürichből 21:40-kor indul és Budapestre 9:05-re érkezik.

Budapest - Ljubljana közvetlen eljutás ismét Zalaegerszegen át
A Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Zalaegerszeg útvonalon közlekedő Citadella InterCity Maribor helyett újra Ljubljana-ba. A vonaton az új EuroCity-kategóriának megfelelően étkezőkocsi is közlekedik, emellett a kerékpárszállítási lehetőséget egész évben biztosítjuk. A vonat Budapestről Ljubljana-ba 13:35-kor, a szlovén fővárosól 10:25-kor indul. A korábbi zágrábi közvetlen kocsis eljutás megszűnik. A Ljubljana-Spezial menetjegyek mellé mindkét kocsiosztályra SparSchiene-menetjegyeket is bevezetünk ajánlattal 19 eurótól elérhető.

Budapest – Szófia közvetlen összeköttetés
A Serdika vonatpárral biztosítunk közvetlen összeköttetést Budapest és Szófia között. A vonat Budapestről 19:10-kor, Szófiából vissza 11:55-kor indul.

Latorca IC Kijevbe
Az új IC (33-34 sz. vonatpár) Budapest-Nyugati pályaudvarról Kijevbe 7 óra 23 perckor Kijevből Budapestre 20 óra 45 perckor indul.
Menetrendváltástól a Tisza IC nem közlekedik, Moszkvába Pozsony, Minszk útirányon át lehet közvetlenül eljutni hetente egyszer (csütörtöki napokon).

Újabb vonatok a Szeged-Horgos határátmenetben
Szeged és Horgos között egy hétköznap reggeli és egy vasárnap délutáni új vonatpár közlekedik a magyarországi oktatási intézményekben tanuló diákok utazásának elősegítésére, Horgos állomáson mindkét irányban magyarkanizsai csatlakozással.

Kirándulójegyek Debrecenből Nagyváradra és Kolozsvárra is
Új kirándulójegyeket vezetünk be Erdélybe. A 4 napos érvényességű jegyek Debrecen és Nagyvárad között helybiztosítás nélkül oda-vissza utazásra 14 eurós, Debrecen Kolozsvár között 29 eurós áron elérhetőek.

www.mav-start.hu