Mátra: élmény minden évszakban

A Mátra Magyarország emblematikus hegysége, itt található az ország legmagasabb pontja, az 1014 méter magas Kékestető és szomszédságában a Galyatető. Ez a vidék a kristálytiszta levegője révén egyben klimatikus gyógyhely. A Mátra kapujának nevezett Gyöngyösről vezet az út fel a hegyekbe…

A gyöngyösi Mátra Múzeum megismerteti látogatóit a Mátra élővilágával, természetrajzával, ásványaival, a város helytörténetével. A múzeum mellől kisvasúttal zötyöghet a farkasmályi pincesorok alatt Mátrafüredre. Jó tudni, hogy a Mátravasút szerelvényei két útvonalon közlekednek. Szinte egész évben eljuthat vele Mátrafüredre, de a Lajosházára vezető sínpáron csak a nyári időszakban, hétvégéken járnak a vonatok. A Mátra az aktív szabadidő eltöltésére is kiváló középhegységi terepet nyújt. A gyalogos és kerékpáros túrázás mellett olyan különleges szabadidős tevékenységeknek is hódolhat, mint a nordic walking, a segway vagy a monster roller.

A galyatetői Hunguest Grandhotel Galya vendégei is élvezhetik a levegő tisztaságát, hiszen a levegő por- és pollenszegény, a házi poratka ezen a magasságon már nem él meg. Mátraszentimrén a Hotel Narád & Park, Mátraházán a Hotel Ózon Residence és a Lifestyle Hotel Mátra a legmagasabb szintű szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Emellett számos panzió és magánszálláshely is található a Mátrában.

Nemcsak a jó levegő, hanem egy különleges gyógyvíz is hozzájárulhat egészsége megőrzéséhez. Parádsasvár környékén erednek azok a savanyú vizű források, amelyeket a helyiek csevice víznek neveznek. Érdemes megkóstolni a parádóhutai Klarissza-csevice vagy az Ilona-völgyi Szent István-csevice vizét is.

A Mátra gyógyturizmusának országosan egyedülálló értéke a mofetta. A természetes széndioxidos „gázfürdő"-t, amely mozgásszervi, reumatológiai, érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére javallott, már nemcsak Mátraderecskén a gyógyintézményben, hanem a parádfürdői Erzsébet Park Hotelben is igénybe veheti.