Tekergés a Kis-Balatonnál

Tekergés a Kis-Balatonnál

Utunkon a Kis-Balaton természeti és táji ritkaságokban gazdag, különleges területén haladunk át.

Garabonctól Galambokig kerékpárúton tekerhetünk. Zalakomár után tegyünk kitérőt a bekötőúton a kápolnapusztai bivalyrezervátumba. Balatonmagyaród után 2 km-re pedig a Kányavári-szigetre, ahol a tanösvény kerékpárral végigjárható. A közeli hidvégi madárleskunyhókból igazi madárparadicsom tárul elénk.

Javasolt útvonal:
Keszthely–Alsópáhok–Sármellék–Zalavár–Zalaszabar–Nagyrada–Garabonc–Zalakaros–Galambok–Zalakomár (Kápolnapuszta)–Balatonmagyaród–Fenyvespuszta (Kányavári sziget)–Zalavár–Sármellék–Alsópáhok–Keszthely
Táv: 73 km

Mit érdemes megnézni?

  • Forgassuk vissza az idő kerekét Zalaváron! A Történelmi Emlékparkban megtekinthető az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent István kápolna, a Cirill-Metód emlékmű, és a fejlesztéseknek köszönhetően bemutathatóvá vált a Szent Adorján Bazilika. Érdemes betérni a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emléképületbe is. A szomszédos Kis-Balaton Bemutatóházban állandó kiállításon tekinthetjük meg a Kis-Balaton élővilágát és természeti környezetét. A Kis-Balaton ház mellett a gyermekeket vízi játszótér is várja.
  • A kibővített zalakarosi élményfürdő minden generációnak feltöltődést kínál. A 45 éves fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és élményt ad a családnak, belső és külső élménymedencéi, családi-, és gyermekmedencéi mindenkinek kikapcsolódást biztosítanak. A több mint 2000 méter mélyből feltörő 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz  a legjelentősebbek egyike. Elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő, jól alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban és utókezelésben.
  • Balatonmagyaród községtől néhány kilométerre, Kápolnapusztán található érdekes látnivaló a Bivalyrezervátum. Az év minden napján nyitva tartó területen a bivalyok természetes körülmények között figyelhetők meg.
  • A Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének lehetünk részesei, hanem egy kis állatkert is várja a kicsiket – tavasztól őszig.