Szépkilátó, Balatongyörök

Szépkilátó, Balatongyörök

Ahonnan mindig szép a kilátás: Balatongyörök határában, a 71-es útnál fekszik a Szépkilátó. Nem nehéz megtalálni, csak azt a helyet kell keresnünk, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a Balatonra. A szelíd lejtőjű dombon álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette.

Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt. A domb alján található a II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt és a fürdőt vízzel ellátó Római-forrást az 1940-es években kezdték el feltárni. A balatongyöröki villa rustica az előkelőbb római épületek közé tartozott, mert külön fürdőépülete is volt öt padlófűtéses helyiséggel, melybe a Rómaiforrás vizét vezették be.

A Szépkilátó a nevét Eötvös Károlytól kapta 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás.

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Pele Apó tanösvénye

Balatongyörökről érdemes felfedezni a gyermekeknek ajánlott Pele apó tanösvényét is. A térség erdei élőhelyeinek, természeti értékeinek megismertetésére Pele Urat, a nagy pelét hívja segítségül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Pele apó, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni, és szeretné őt a peleélet rögös útján elindítani, számunkra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeiről (Afrika múzeum, Szépkilátó, Balatonederics falu, Balatongyörök Bélap-völgy) közelíthető meg.