Több mint 10 program „örökifjaknak"

55 év felett vagy akár friss nyugdíjasként lényegesen több szabadidőt tudhatunk magunkénak, melyet felmérések szerint is szívesen fordítunk utazásra, egészségmegőrzésre, több időt töltünk a természetben, komfortos környezetben, és szívesen választunk minőségi kulturális programokat is. Ezekből válogattunk össze több mint 10 úti célt.

Jó tudni! Egyre bővül a nyugdíjasoknak szóló utazási kínálat – támasztja alá a szallas.hu internetes foglalási portál nyilatkozata is, mely szerint 25%-al nőtt az 55 év feletti korosztály utazási kedve, és ez derül ki a KSH felméréséből is, melyet korábbi cikkünkben fejtettünk ki. Ez a korosztály előnyben részesíti az egyszerű közlekedéssel megközelíthető úti célokat, a biztonságos, akadálymentesített, komfortos környezetet, a minőségi kulturális és természethez kapcsolódó programokat, valamint szívesen veszi igénybe a gyógyászati szolgáltatásokat. Íme:

Gyógyhelyeink

Összesen 16 hazai gyógyvízzel, különleges klímával rendelkező település vívta ki magának a gyógyhelyminősítést minőségi szolgáltatásaikkal, környezetével, mint például Sárvár, Gyula, Hévíz vagy Harkány, Balatonfüred. A minősítés nemcsak komoly presztízst jelent a város, falu számára, de látogatóként mi is biztosak lehetünk abban, hogy tökéletes és zavartalan pihenésben, felsőkategóriás ellátásban lesz részünk.
Gyógyhelyeinkről itt írtunk

Gyula nem csak minsőített gyógyhely, de számos kulturális programot is kínál

Modern monostorok, vallási központok

Sopronbánfalván az egykori karmelita kolostor modern elvonulási központtá alakult néhány éve. Az építészeti és vallástörténeti látnivalókon kívül prémium minőségű, de puritán egyszerűséggel berendezett szálláshelyen pihenhetünk, egészségmegőrző programokon, meditáción, kurzusokon vehetünk részt. Emellett kiváló konyhájával ismerkedhetünk meg, mely a speciális étkezési igényeket is kielégíti.

Az ország legkevésbé fényszennyezett helyeinek egyike Bakonybél, ahol amellett, hogy fantasztikus csillaglesen vehetünk részt tiszta időben, körülnézhetünk a Szent Mauricius Monostorban, az arborétumban, megszállhatunk a vendégházban, kipróbálhatjuk a monostori termékeket. Innen indulhatunk a Borostyánkút felfedezésére is.

Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság a világörökség része

Pannonhalmán a Bencés Főapátságban gyakori programokon vehetünk részt, melyek egy része a gyógynövénykerthez kapcsolódik, másrészről viszont számtalan érdekes kiállításra, koncertre látogathatunk el szervezésükben. Ilyenek az orgona- és jazzkoncertek, időszaki kiállítások, vagy az apátság legfőbb kuriózuma, a tavaly megnyílt Apátsági Major számtalan kiállítása. Látogassuk meg a csodaszép bazilikát, a keringőt, a könyvtárat. Gasztronómiai élményekért pedig feltétlenül térjünk be a Viator Apátsági Étterem és Borbárba, ahol helyi termékek felhasználásával készült szezonális recepteket, saját termesztésű boraikat kóstolhatjuk meg. 

Gyógynövénykertek, arborétumok

Pannonhalmán a Gyógynövényházat, Bakonybélben a gyógynövénykertet és az arborétumot szintén bejárhatjuk, de ne feledkezzünk meg Halimbáról sem, ahol a dr. Szalai Miklósról elnevezett kertet ismerhetjük meg. Bükkszentkereszten Gyuri bácsi méltán híres Gyógynövényházába látogathatunk el.
Gyógynövénykertek témában részletesebb cikkünk itt olvasható

Virágkedvelőknek: májusban keressük fel Kámban a  Jeli Arborétumot a rododendron virágzás miatt, tavasszal a hóvirágtengert  láthatunkl a Alcsúti Arborétumban.

Kiállítások 

Felsorolhatatlanul sok kiállításban gyönyörködhetünk a hazai múzeumok kínálatában, ezekből hadd említsünk meg néhány kuriózumot: január 15-ig Székesfehérváron látogatható a Seuso-kincsek kiállítás (!), február 15-ig Rembrandt a Szépművészeti Múzeumban, feltétlenül keressük fel Gyöngyösön a megújult ferences könyvtárat, Hatvanban pedig a megújult Grassalkovich-kastély vadászati tárlatát.

TIPP! A legtöbb egy helyen található múzeummal Keszthely rendelkezik.

Pécsett akár egy egész napot eltölthetünk a Zsolnay-negyedben. Hogy mi mindent láthatunk itt, arról itt lehet olvasni. 
A modern művészetek kedvelőinek feltétlenül ajánljuk a debreceni MODEM-et és a budapesti Ludwig Múzeumot.

Látogatóközpontok

Izgalmas úti célok a látogatóközpontok, hiszen sok mindent megtudhatunk a természeti kincseinkről, tudományos felfedezésekről és Magyarország érdekességeiről.

A Pannon Csillagdában a csillagok világába tekinthetünk bele, a Kemenes Vulkánparkban a Ság-hegy gyomrába tehetünk akár virtuális kalandtúrákat, míg az Tisza-tavi Ökocentrumban a Tisza-tó élővilágával és Európa legnagyobb édesvízi akváriumával ismerkedhetünk meg. A Balaton halaival a Bodorkában találkozhatunk. Tihanyban a Levenduház enged betekintést a különleges helyi termékek és a környezet érdekességei közé.

Kirándulások, sportos programok

Minden évszakban hódolhatunk a nordic walkingnak, mely az egész testet jótékonyan átmozgatja, a speciális bot pedig segít átjutni a rázósabb szakaszokon. A Budai-hegyektől Lillafüreden át Írottkőig űzhetjük ezt a modern és nagyon egészséges sportot.

TIPP! Inspiráció kiránduláshoz letölthető kiadványunkból: 52 hét 52 túra

Baradla-barlang Aggteleken - könnyű túrákat tehetünk a szépen kialakított járatokban. 

Vagányabbaknak ajánljuk a hazai sípályákat, ahol akár 50 fölött is belekezdhetünk egy síleckébe. A legjobb hazai sípályákat itt gyűjtöttük össze.

Különleges programnak ígérkezik egy motorcsónakos túra a Tisza-tavon, hiszen a tóvá duzzasztott víztározó saját, különleges élővilágával, ártéri erdeivel, zsiliprendszerével ismerkedhetünk meg.

Tavasztól őszig felkereshetjük hazánk legszebb várait és kastélyait. A 20 legszebb hazai várról itt lehet bővebben olvasni.