Így készül a valódi csabai házikolbász

Titokzatos receptet kaptunk egyenesen a Dél-Alföldről, ami állítólag leleplezi a tökéletes kolbász elkészítésének misztikumát. Íme!


Hozzávalók:
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)

Azt is mondják, hogy a csabai vastagkolbász elkészítésére legjobb időpont a karácsony előtti hideg, melyet lehetőleg disznóvágással kezdjünk, és frissen fiatalosan végezzük el az utána következő munkálatokat, mint a darálás, terítés, töltés, illetve a füstölőbe helyezés. Hat napon át bükkfa fűrészporral, maximum 12 fokon füstöljük, majd három hónapig 18 foknál érleljük.

Az így elkészült valódi csabai kolbászt magukkal viszik a Csabaiak hosszabb utakra vagy akár rövidebbekre is, illetve egyéb eseményekkor szívesen előkapják az útitáskájukból, izgalmas szituációkban vagy akár örömtelikben is, a kredencből vagy akár a kamrából is, és kedélyesen elfogyasztják baráti társaságban vagy akár egyedül is.

Szállások Békéscsabán és környékén>>>