Tata, a Vizek Városa

Tata hazánk egyik gyöngyszeme, kedvező természeti adottságainak köszönhetően ősidők óta lakottá tették környékét. Tata, a vizek városa: számos forrásvíz, két tó (az Öreg- és a Cseke-tó) teszi méltóvá az elnevezésre.

A városnéző sétát az Öreg-tó partján álló Vízivárnál érdemes kezdeni, mely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt.

Szintén az Öreg-tó partján található az Eszterházy-kastély, mely Fellner Jakab tervei alapján épült, miután az Eszterházy család terve, hogy a Várat építtetik át barokk kastéllyá, kudarcba fulladt.
Az Öreg-tó a vízisportok szerelmeseinek is élményt kínál, nyaranta pedig sétahajó viszi a turistákat a Vár alól a túlparti kikötőhöz.
Az őszi-tavaszi madárvonulási időszakban 10-15 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék..
A Keresztelő Szent János szobor az Öreg-tó egy kis mesterséges szigetén, óriási platánfa árnyékában áll. 
 
A Cseke-tó partján tekinthetjük meg az ország első angolparkját, mely növényritkaságokat őriz, a műromok és a közöttük kanyargó patak pedig élménnyé teszi a sétát. A Kiskastély az Angolpark legmagasabb pontján 1784-ben Grossmann József tervei alapján épült meg. A barokk stílusú kerti lak a pihenést szolgálta.
 
A tatai a Fényes források apadtak el utoljára, 1972-ben. A 22 °C hőmérsékletű forrástavak édesvízi mészkő kürtőin, illetve diffúz vízjáratain törtek fel, a várostól É-ÉNy irányban, mintegy 2 kilométerre. Itt két kisebb barlang említendő: az egyik az ún. Erdei-forrás tápláló ürege volt, a másik pedig a mostani feszített tükrű sportmedence gépháza helyén húzódott
 
Hogy Tatán minden a víz körül forog, mi sem bizonyítja jobban, mint a fennmaradt vízimalmok: a Cifra, a Miklós, a Pötörke és a Nepomucenus malom. Az utóbbi napjainkban a Német Nemzetiségi Múzeumnak ad otthont.
 
Tatán járva érdemes megtekinteni az Országgyűlés téren az Éder József ácsmester által fából készített óratornyot. 
A Kálvária – domb (földtani természetvédelmi terület) 1958 óta országos védelem alatt áll. Kevés olyan pontja van Európának, ahol a földtörténeti középkor emlékei ilyen kis területen tanulmányozhatók. A domb mai elnevezését a Schweiger Antal által 1770-ben alkotott kálvária-szoborcsoportról kapta.
A Kálvária dombon található Kilátó egykor Stieber Antal gyárának 40 méter magas sörétöntő tornya volt. Ma a „Pünkösdi Toronyzene" nevű, hagyományosan megrendezésre kerülő rendezvény színhelye. 
 
Tata természeti szépségei, látnivalói mellett egész évben rendezvényekkel várja az idelátogatókat. A Víz, Zene, Virág Fesztivál karneváli hangulata, a Tatai Barokk Fesztivál múltat idéző hangversenyei és a modernizációra fittyet hányó vadludak vonulását ünneplő Tatai Vadlúd Sokadalom a város pezsgő kultúrájának ékes bizonyítékai.