Hungarikumok a Dél-Alföldön

Itt találjuk a kecskeméti fütyülős barackpálinka, a békési szilvapálinka, a makói hagyma, a kalocsai és a szegedi paprika, a csabai és a gyulai kolbász, a szegedi szalámi hazáját. Makón megtalálható minden, ami hagyma, hiszen itt van a Hagymafesztivál is!.

De nem csak ez, hanem a Hagymaház és Hagymatikum, ahol Hagymanó várja a gyerekeket!

Szeged nem csak árvizet kapott a Tiszától, hanem élelmet is. A legváltozatosabb halételekkel találkozhatunk a halászcsárdákban, de a leghíresebb mégis a szegedi halászlé. Kóstolják meg ezt a sűrű alapból készült tartalmas ételt, akár a szeptember eleji Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, ahol 7000 adag fő a vízi bástyára felállított óriás bográcsban. Az eredetvédett szegedi fűszerpaprika a szegedi szalámi világhírűvé válásához is hozzájárult. Az ehető kincsek történetét, a feldolgozás, gyártás folyamatát a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban kísérhetjük végig.

Kalocsa neve mára már összeforrt az itt termelt, hungarikummá nyilvánított fűszerpaprikával. A Paprika Múzeum és a Paprika Ház helységeiben a világhírű fűszernövényünk múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szeptemberi Paprikás Ételek Főzőversenyén pedig megkóstolhatjuk, mi minden is készíthető paprikával! Baján járva pedig kóstoljuk meg a híres bajai halászlét, ami teljesen különbözik a szegeditől, de paprika ebben is van!

 „Minden, ami magyar!" – lehetne a szlogenje a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Hungarikum Fesztiválnak, amely a jellegzetes hazai termékek felsorakoztatása mellett a magyar kultúrából merítő összművészeti fesztivál.

A csabai kolbászt mindenképp kóstolja meg, aki Békéscsabán jár! Itt még a kerítés is kolbászból van, legalábbis az október végi Kolbászfesztivál idején, amikor több ezren gyúrják saját recept szerinti kolbászukat. A szomszéd városban a gyulai kolbásznak is fesztivállal adóznak a büszke helyiek március végén, a Kolbász- és Sódarmustrán. Az igazi vidéki disznótoros hangulathoz a helyi finomságok, köztük a pálinkák is hozzájárulnak! Kóstoljuk meg őket a Békési Szilvapálinka Út állomásain vagy a kecskeméti Zwack Múzeumban!