A Tihanyi-félsziget meghódítása

A Tihanyi-félszigeten csodálatos természeti és építészeti látnivalók között vezető közepes nehézségű, rövid túra.

Javasolt útvonal:

Balatoni bringakörút–Diós–Gödrös–hajóállomás–Tihanyi-rév–Tihany (ófalu)–Balatoni bringakörút
Táv: 11 km

A révhez vezető parti országút nyáron forgalmas, jó hír, hogy 2011-ben átadták a hajóállomásig vezető szakaszt, várhatóan 2012-ben elkészül a révig tartó kerékpárút is. A barátlakások a zöld jelzésű turistaúton érhetők el.

Alternatív útvonal: Tihany–Belső-tó–Gejzírmező–sajkodi strand–bringakörút, 10 km

A faluból több kis utca vezet a Belső-tóhoz, amely földúton körbejárható. Továbbmehetünk a gejzírmezőre az „Aranyház" gejzírkúphoz. Szép erdőn, majd a sajkodi bekötőúton keresztül térünk vissza a bringakörútra.

Mit érdemes megnézni?

  • A Tihanyi Bencés Apátság építkezését elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keletkezett tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben. A Tihanyi Bencés Apátság Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven megépített látogatóközpontját, amit a templom főbejáratától balra, egy egykori kripta helyén alakították ki. Az új épület több mint 70 százaléka a terepszint alatt helyezkedik el. Érdemes ide is betérni az altemplom és a fenséges barokk templom megtekintése után.
  • Minden, ami levendula: Levendula Ház! A Belső-tó partján létesített látogatóközpontban a vulkánok egykor dühöngő világa, majd a megszelídült táj harmóniája ismerhető meg. A program középpontjában a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélése, ennek emblematikus kultúrája, valamint a levendulatermesztés áll. 
  • Ha máshol még nem tettük, ne hagyjuk ki a sétahajózást a Balatonon! Tihanyban nemcsak kompra szállhatunk, de többféle menetrendszerinti járatból válogathatunk és sétahajóra is szállhatunk a kikötőben. Még több programra a szomszédos Balatonfüred kikötőjében jelentkezhetünk be.
  • Ha megéheztünk, irány a Tihanyi Ökopiac, amelynek a megnyitásával igazi szombat reggeli, délelőtti program lett Tihanyban a vásárlás. Frissen illatozó kalács, tejeskávé házi sütemények csábítják a látogatókat, és akkor még egy szót sem ejtettünk a kihagyhatatlan langallóról és a gusztusos kolbászkákról, fasírtokról, amelyek sercegve pirulnak a vasserpenyőben.