A Dél-Dunántúl tanösvényei

Az Ormánság ősi vidékétől Európa Amazonasának, a Dráva vidékének felfedezéséig, vagy Gemencre, az érintetlen ártéri erdőben tett barangolásig járhatjuk be a Dél-Dunántúl tanösvényeit gyalog, kerékpárral, sőt kisvasúton is.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. tanösvényei

Sziágyi Madárlátta Tanösvények és a Studinka László tanösvény

A Sziágyi Madárlátta Tanösvények célja az idelátogatók számra a természet élményközpontú bemutatása, valamint az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás, Belső-Somogy flórájának és faunájának és a Natura 2000 területeknek megismerése is.
Akár önállóan, de akár erdész szakember vezetésével lehetőség van a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola környezetében húzódó tanösvényhálózat bejárására – rajtuk erdei tornapálya, esőbeálló, külön tanösvény az óvodás korosztály és a kerékpárral felfedezni indulók számára -, s eközben felfedezhetők a természet ezernyi csodái, a somogyi homokvidék változatos növénytársulásai, gazdag állatvilága, de bepillantást nyerhetünk az erdőgazdálkodás, az erdész szakma rejtelmeibe is. Mind az öt sziágyi tanösvény szervesen kapcsolódik a KOKOSZ által minősített programjainkhoz.

A tanösvények egész évben járhatóak. A kiindulópontok autóval is megközelíthetőek. A sétához az aktuális időjárásnak megfelelő réteges ruházat és túralábbeli ajánlott.

A MADÁRLÁTTA TANÖSVÉNYHÁLÓZAT 5 TANÖSVÉNYBŐL ÁLL:

1. Sárga csiga
Hossza: 3215 m
Óvodás korosztály számára ajánlott tanösvény
Téma: Élet az erdőben
A gombák világa - A fák alaktana - Az erdő szintjei és lakói - Az erdő nagytestű állatai - Évszakok az erdőben

2. Piros levél
Hossza: 5070 m
A tanösvényen esőbeálló található
Téma: Jellemző erdőképek
Savanyú homokon tenyésző erdei fenyvesek - Vizes élőhelyek az erdőben - Erdei tisztások, rétek - Az erdő fejlődési fázisai - A természet és a környezet védelme

3. Zöld nyúl
Hossza: 6092 m
Kerékpárral járható tanösvény
Téma: Az erdőgazdálkodás
Erdei munkák - Tarvágás - Természetes felújítás - Állandó erdőborítás - Ültetvényszerű erdőgazdálkodás

4. Fekete fa
Hossza: 3480 m
Téma: Állatvilág az erdőben
Gerinctelen erdőlakók - Madarak az erdőben és annak környékén - Emlősök - A tápláléklánc - Védett állatok

5. Fürge szarvas
 Hossza: 4135 m
A tanösvény erdei tornapályaként működik.

STUDINKA LÁSZLÓ TANÖSVÉNY:

A sziágyi tanösvényhálózathoz kapcsolódik a 2013-ban átadásra került Studinka László tanösvény, mely bemutatja a Dráva menti térség és Belső-Somogy flóráját és faunáját. Felhívjuk a természetkedvelő vendégeink figyelmét a védett állat és növény fajokra és a NATURA 2000 területek jelentőségére is. Mindezek mellett Studinka László életútjáról is olvashat a látogató.
A tanösvény a Sziágyi  Erdészeti Iskolától vezet a Petesmalmi Vidraparkig, a látogatók a túra során megcsodálhatják Magyarország kérődző nagyvadjait, a dám-, a gímszarvast, a muflont és az őzet a Nagysallér Vadasparkban.

SZÁLLÁSTIPP! A megújult Nagysalléri Vadászház >>

A 10 km-es szakaszon 16 db nagy méretű, a meglevő tanösvény hálózathoz szervesen kapcsolódó információs tábla került kihelyezésre.  Tájékoztató tábláink fő célja és mondanivalója a tájképfejlesztés és megőrzés elősegítése ismeretátadással. Tanösvénytábláink információs tartalma többségében két nyelven (magyarul és angolul) készült. Horvát nyelven is található információ, mivel bemutatjuk a határ túl oldalán megvalósított projektrészt is.
A „Tudod-e?" rovat segíti a gyermekek komplex gondolkodás módjának fejlődését, és érdekessé teszi az ismeretszerzést. A táblákon látható csodálatos természetfotókat SEFAG-os kollégáinknak köszönhetjük. A tanösvények bejárhatóak önállóan, vagy igényelhető szakvezetés a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolától.

Információ:
SEFAG Zrt. Sziágyi Erdei Iskola
Jákliné Mihály Bernadett erdei iskolavezető,
telefon: +36-30-9018-620;
e-mail: mihaly.bernadett@sefag.hu

A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei

 
Az e-tanösvények vezetőfüzetei itt letölthetőek.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság e-tanösvényei
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága a már meglévő, táblás tanösvények mellett új típusú tanösvényekkel várja a látogatókat, melyek internetről letölthető vezetőfüzetek segítségével járhatóak végig. A tanösvények mentén a fákra vagy kövekre festett emblémák és állomás-jelző számok segítik az önálló bejárást, de természetesen igazgatóságunk szakembereitől szakvezetés is igényelhető.
A 6 tanösvény vezetőfüzete az alább linkről tölthető le (térképpel): http://www.ddnp.hu/e-tanosvenyek A DDNPI hozzájárulását adta a szabad felhasználáshoz.
 
További információk itt.
 

Dráva-menti tanösvények:
Zákány - Őrtilosi Vasút-oldal túraútvonal
A 10 km hosszú útvonal a gyékényesi és az őrtilosi vasútállomásokat, ill. a zákányi és beleznai vasúti megállóhelyeket érinti. A túrázók az illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágával ismerkedhetnek meg, miközben gyönyörködhetnek a Látó-hegyről és a Szentmihályhegyről eléjük táruló panorámában. 

További információk itt.

Vízvár: Ártéri tanösvény
Vízvár község központjából indulva félórás túrával érhető el a vízitúra táborhelyig vezető tanösvény. Nagyméretű táblák ismertetik a turistákkal a Dráva-folyó és az ártéri erdő élővilágát. 

További információk itt.

Mérus-erdő tanösvény
A babócsai vasútállomás és az Erzsébet-sziget között kb. félúton található tanösvény a természetközeli erdőgazdálkodást ismerteti a látogatókkal az "örök erdővé" kijelölt Mérus-erdőben.

További információk itt.

Erzsébet-szigeti tanösvény
A babócsai vasútállomástól induló, jelzett útvonalon a Mérus-erdő mellett elhaladva érhetjük az Erzsébet-szigetet. A szigeten tájékoztató táblák mutatják be az ártéri erdő növény- és állatvilágát. 

További információk itt.

Drávaszentesi tanösvény
A Dráva Kapu Bemutatóközponttól induló kb. 2 km hosszú földút mentén a látogatók a "Drávaszentesi üde rétek" történetével és élővilágával ismerkedhetnek. Az út elhalad az őshonos állatbemutató mellett, majd a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhely madármegfigyelő tornyánál ér véget. A réten a Nemzeti Park szürke marha gulyája legel.

További információk itt.

Borókás tanösvény
A 2 km hosszú tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenő parkolója mellett. A tájékoztató táblák egy része sajnos a 2000. augusztusi tűz martaléka lett. A tanösvény a Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát ismerteti. A területen a Nemzeti Park rackanyája legel.

További információk itt.

Csomoros-szigeti tanösvény (149 fkm a Dráva folyón)
Ezt a különleges tanösvényt a Barcstól három kilométerre lévő szigeten találhatjuk a Dráva folyón. A sziget vízijárművel (sétahajó, kajak-kenu) szabadon felkereshető. Kikötés után körbesétálva több mint húsz információs tábla ismerteti a Dráva folyó és szigeteinek élővilágát.

További információk itt.

Bőköz tanösvény
Kevesen tudják, hogy a ma Ormánságnak nevezett vidék ősi, Árpád-kori neve Bőköz vagy Ormánköz volt. A tanösvény nevében a táj ősi elnevezése köszön vissza.  Az önmagába visszatérő útvonal, amelynek egy szakasza az egykori nyári gáton vezet, a Kisszentmártonhoz tartozó Majláthpuszta környékén kalauzolja a látogatót a Dráva-ártér természeti értékeinek felfedezésére. A tanösvény tájékoztató táblái emellett a környék néprajzi érdekességeire is felhívják a figyelmet. A körtúra a Majláthi-tó (halastóvá alakított Dráva-holtág) melletti parkolót is érinti, ezért a gépkocsival érkezőknek innen célszerű kezdeni a sétát.

További információk itt.


Kormorános erdő tanösvény

Kelet-Dráva tájegységben a Mattyi Madár Emlékparkot elhagyva Keselyősfapuszta határában a tanösvény ismerteti a Dráva árterének élővilágát. Egykori folyómedreken érjük el a folyó partját ahonnan megtekinthető a túloldalon fészkelő nagy számú kormorán kolónia.

További információk itt.

Boros Dráva tanösvény
A Dráva holtág nevét viselő tanösvény Old község határában indul. Az 1 km hosszúságú útvonalon két információs tábla mutatja be a Dráva-völgyben található terület élővilágát.

További információk itt.

Duna-menti tanösvények:
Szekszárd-Bárányfoki Tanösvény
Szekszárdtól keletre a gemenci erdei vasút végállomása körül kialakított sétaúton megtekinthetők a jellegzetes ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint az élővilág legjelentősebb fajai. Megközelítés: autó, kerékpár, gyalog

További információk itt.

Malomtelelő-tó

A 11 állomásból álló tanösvény a Gemenci Állami Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállói között kanyarog az erdő szívében. A gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben található nagyvadakról, a madárvilágról, a virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról játékos formában kaphatnak információt mindazok, akik ellátogatnak ide. Megközelítés: erdei vasút, kerékpár, gyalog

További információk itt.

Nyéki-Holt-Duna
A pörbölyi gátőrháznál kezdődik az egyik legsajátosabb gemenci tanösvény. Madármegfigyelő toronyból tekinthető meg a fokozottan védett Nyéki-Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világa. Megközelítés: erdei vasút, vasút, kerékpár, gyalog, autó, busz

További információk itt.


Szeremlei-Holt-Duna

Baján a Ferenc-csatorna zsilipje közelében indul a Pandúr sziget élővilágát és az erdőalkotó fajokat bemutató tanösvény. Megközelítés: kerékpár, gyalog, autó, busz

További információk itt.

Újmohács Mohács-szigeti tanösvény a Duna bal partján
Az ártér jellegzetességeit és az egykori vízimalmok történetét mutatják be a sétaúton kialakított táblák. Megközelítés: kerékpár, gyalog, autó, busz

További információk itt.

Nagypartosi Tanösvény
Az Alsó-Duna völgy legdélibb magyarországi szakaszán a jelenlegi ártéri gyepgazdálkodás, valamit az egykor jellemző fokgazdálkodás jelentőségét mutatja be a tanösvény. De nyújt információt az energia körforgásáról és a lebontó szervezetek tevékenységéről is.

További információk itt.

Mecsek és a Villány-hegység tanösvényei:
Kövirózsa-tanösvény, Jakab-hegy
 A tanösvény a 2009-ben védetté nyilvánított Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben került kialakításra. A 2011-ben átadott Kövirózsa tanösvény a Jakab-hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatót. A tanösvény végigjárása során számos érdekesség tudható meg a terület geológiájáról, növény- és állatvilágáról. Az érdeklődők megismerhetik a terület kultúrtörténetét, a Babás szerkövek legendáját is, a Zsongor-kő kilátóból pedig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.

Állomások:
1. Millenniumi-kereszt
2. Babás-szerkövek
3. Halomsírok
4. Remete-barlang
5. Zsongorkő kilátó
6. Pálos kolostorrom
7. Jakab-hegyi kis tó
8. Vaskori földsánc

További információk itt.

Denevér-tanösvény, Abaliget
A tanösvény a 2009-ben védetté nyilvánított Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben került kialakításra. A cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit, a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be. Az abaligeti barlang bejáratától indul. Három különböző nehézségi fokozatú és hosszúságú útvonal közül választhatunk: 2, 3, 5 km. A tanösvény bemutatja az erdő természetes megújulását, a talajeróziót, a víznyelőket, a tájidegen fafajokat, a vizes élőhelyek és a mesterséges tavak élővilágát. 

Állomások:
1. Abaligeti-barlang
2. Természetes felújulás
3. Erózió
4. Karsztosodás
5. A talaj
6. Mészégető boksa maradványa
7. Mikroklíma-zonáció
8. Tájidegen fafajok
9. Füves élőhelyek, gyepek
10. A táj
11. Szukcesszió
12. Vizes élőhely
13. Mesterséges tavak

További információk itt.

Ammonitesz-tanösvény, Villányi Templom-hegy
A tanösvény az 1989-ben védetté nyilvánított Villányi Templomhegy Természetvédelmi Területen került kialakításra a régi kőbányában.

Állomások:
1. Általános ismertető
2. Siklóbevágás
3. A világhírű ammonitesz-lelőhely
4. Az „ammoniteszes-pad"/A „Villányium" típusszelvénye
5. Karsztobjektumok
6. Botanikai, zoológiai értékek

További információk itt.

Somogy tanösvényei:
Fekete harkály-tanösvény
 Fekete harkály tanösvény a Zselicben, a Töröcskei erdőben a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az útvonal hossza 5 kilométer, az állomások száma 13 db, menetidő 3 óra. A túrához szakvezetés is igényelhető.
A tanösvény bejárása érdekes, a helyszínen megtapasztalható – akár kézzel fogható – információkat ad a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket. Kis szerencsével rejtett életmódú állatokat is láthatunk.

További információk itt.
 
Tőzike tanösvény – Kakpuszta, Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
 Az 1991-ben alapított Tájvédelmi Körzet a Marcali-hát és Nyugat-Külső-Somogy között elhelyezkedő hordalékkúp-síkságon található. A tanösvény végigjárása során terepi megfigyelések útján a látogatók új ismeretekkel gazdagodhatnak. A táj minden évszakban változatos: tavasszal virágokban gyönyörködhetünk, nyáron hallgathatjuk a patak hűsítő csobogását, ősszel a lombszíneződés és a gombákat figyelhetjük meg, a téli hóban állatok nyomaira bukkanhatunk.

Állomások:
1. Átvágott homokdomb
2. Lápok, mocsarak
3. Felrobbantott halastavak
4. Tölgy-kőris-szil ligeterdők
5. Gyertyános-kocsányos tölgyes
6. Aranyos-patak
7. Lencseni-tó
8. Felhagyott puszták

További információk itt.

Tolna tanösvényei:
Cikta-tanösvény, Nagydorog, Szenes legelő
 A tanösvény az 1999-ben a védetté nyilvánított Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben került kialakításra. A túraútvonal az igazgatóság nagydorogi telepén tartott sváb-magyar juhnak is nevezett őshonos fajtáról, a cikta juhról kapta a nevét.

Állomások:
1. Állattartó telep
2. Árvalányhajas
3. Akácos
4. Láprét
5. Homokbánya
6. Bokros
7. Vizes élőhelyek
8. Fenyves

További információk itt.

TOVÁBBI TANÖSVÉNYEK A DÉL-DUNÁNTÚLON

Szent László tanösvény, Gyűrűfű-Ökofalu

Ökológiai tanösvény, mely 3 km hosszan, 10 nagy és 10 kis tábla segítségével mutatja be a gyűrűfűi ökofalu múltját, jelenét, természeti értékeit.