Gemenc sokszínű túrái

A Közép- és Alsó-Duna ártér ligeterdőkkel borított területe hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik. A Sió torkolatától délre húzódó terület legismertebb része a gemenci erdő.

Ez Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, melyet a Gemenc Zrt. gondoz. Gemenc különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg. A természetvédelmi oltalom alatt álló védett és fokozottan védett területek korlátozottan látogathatóak, ezért a Gemenc Zrt. által létrehozott és fenntartott kiránduló- és parkerdők, tanösvények, az erdei iskola, az erdei vasút és a személyszállító hajópark, valamint az erdőgazdaság szakemberei biztosítják a szervezett, a természeti értékek megőrzését szem előtt tartó természetjárást.

GEMENC ZRT. ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT

A fővárosból vagy éppen a Dunántúlról érkezve az M6 autópálya Bátaszéki csomópontjától (163 km) mintegy 10 km-re, az 55. számú főúton haladva közelíthető meg „Gemenc kapuja", a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön. Az Alföldről érkezők pedig Baján keresztül, szintén az 55. számú főút segítségével érhetik el a Gemenci erdő déli bejáratát.

Mit találunk itt? 

A Gemenci Erdei Vasúton juthatunk be a Gemenci erdőbe.  Bérelhetünk kerékpárt,  kenutúrákra indulhatunk a gemenci erdőben és a Duna mellékágain sétahajós kirándulásokat tehetünk. Erdei iskolában és nyári táborokban vehetnek részt a gyerekek.  Erdei kirándulásokat tehetünk gyalog, kerékpáron, lovasfogaton, melyekhez szakvezetést is kaphatunk. Találunk itt büfét és ajándékbolt. Szállást pedig a erdei környezetben foglalhatunk. 
 

Gemenc kincsei - Élet az ártéri erdőben kiállítás:

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban interaktív, élményadó, az információk befogadását audiovizuális elemekkel segítő kiállításon a látogatók interaktív módon ismerhetik meg az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, az ártéri erdő növény- és állatvilágát, valamint a Sárköz népművészetének tárgyi emlékeit.

GEMENCI ERDEI VASÚT

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indulnak naponta az ártéri rengetegbe a Gemenci Erdei Vasút járatai. A kisvasút mentén található tanösvények, játszóterek, megfigyelőtornyok, a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény és a Lassi Halászati Kiállítás segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

Gemenc Méhészeti Gyűjtemény

Az erdei vasút nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen érhető el a Méhészeti Gyűjtemény, ahol többek között az üvegfalú kaptárokban élő méhek életével és méhészeti eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Halászati Kiállítás, Lassi

Az egykori kiállítás diorámával és halász szerszámokkal bővült, az erdészház melletti istállóépületben pedig egy ártéri terepasztal és egy halászháló készítő műhely is helyet kapott.  A megálló egyik különlegessége a Magyarországon egyedülálló varsamászóka. A szabadtéri játék segítségével a gyermekek játszva ismerhetik meg a dunai halászati kultúra kiemelkedő eszközének, a varsának a működését.

KOMBINÁLHATÓ KIRÁNDULÁSOK

A Gemencre érkezők számos lehetőség közül választhatnak, ha az ártéri erdő felfedezésére vállalkoznak. Gyalog, vízen, kerékpáron és az erdei vasúton különleges helyekre eljutva érdekes élmények várják a kirándulót az év minden szakában.

KENUTÚRÁK

A gemenci erdő mellékágait különleges módon is fel lehet fedezni. Az országban egyedüliként itt az erdei vasút menetrend szerint induló járataival szállítják a kenukat, kajakokat a Duna mellékágaihoz, valamint a Sió partjára. A túrázók négy túraútvonal közül választhatnak szabadidejüknek és edzettségüknek megfelelően. A túrák kiinduló és érkezési pontja minden esetben a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat. Igény esetén túravezetőt is tudnak biztosítani a vízi kalandozáshoz.

SÉTAHAJÓZÁS

A 100 fős Gemenc sétahajóval rövidebb-hosszabb kirándulások tehetőek a Dunán, kedvező vízállás esetén a mellékágakban. Az utazás erdei vasutazással is kombinálható. Az indulás helyszíne: a Gemenc Zrt. kikötője, amely a IV. Károly rakparton, Baján található a Duna hídnál. Helyi busszal is könnyen elérhető. Igény esetén Baja-Halászpartról (Sugovica) is indul a hajó. Csatlakozni az erdei vasútra Gemenc-Dunapartnál lehet.