Különleges hazai helyszínek a Street View-n

A Google Utcaképben (Street View) most már csak gyalogosan megközelíthető helyeket is megnézhetsz, sőt a legnépszerűbb épületeket belülről is megtekintheted.

Milyen a kilátás az Állami Operaház királyi páholyából? Nem voltál még a Dohány utcai Zsinagógában? Megnéznéd a Mátyás Templom belső tereit? Vagy a pécsi Zsolnay Negyed kis utcáit? Akkor azt javasoljuk, hogy utazz oda, és nézd meg élőben, mert úgy az igazi. De az úti cél kiválasztásában sokat segíthet, ha előtte megnézed őket a Google Utcaképben, mert, hogy mostantól már láthatóak ott is.

Felkerült még a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyei, az Egri vár, a Hollókői vár, a Halászbástya és a Budai várnegyed, a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert is, valamint több tucat más történelmi, turisztikai és kulturális szempontból fontos magyarországi helyszín, nevezetes épületek belső terei, települések autóval be nem járható részei. Az ország különleges helyszíneit bemutató fotózás szakmai partnere a Magyar Turizmus Zrt. volt.

A Google Utcaképben 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással.

"Az, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, kikapcsolódni vagy utazni szeretne. Épp úgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, és a magyarországi vállalkozásoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak." – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

Így készült:

A Google operátora a 18 kg-os hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel a lépcsős utcákról és épületekről - például a Budai Vár egyes részeiről -, a csak gyalogutakon megközelíthető helyekről - például a tokaji szőlőhegyekről - tudott panorámaképeket készíteni. A zsúrkocsi a belső terek, termek, folyosók fotózásában volt segítségére.

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak.

Azért hogy Magyarország településeiből, különleges helyeiből még többet és minél aktuálisabb fényképeken láthassanak az internetezők, május elejétől újra fényképezni fognak a Street View munkatársai az országban.

A Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órák kedvelt eszköze is, hogy új tájakat, történelmi helyszíneket ismertessenek meg a diákokkal. A Google Utcakép fotói embed funkcióval ingyenesen beépíthetők más weboladalakba.

Hogyan működik a Google Utcakép?

A Street View számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. A Google Térképen az "utcakép" nézetet kell választani. Azt, hogy hol elérhető az Utcakép, a Térkép alsó sarkában látható kis sárga bábu megmutatja: a bábut a térkép fölé húzva kék színnel megjelenik, merre lehet virtuális sétára indulni.

Forrás és képek: Google