Osztálykirándulás a csillagokhoz

Könnyen megközelíthető, izgalmas és egy egész csapat gyereket leköt - ilyen az ideális célpont, ha osztálykirándulást tervezünk. A Bakonybélen található Pannon Csillagda csúcstechnikájú filmjeivel, különleges kiállításaival és egyedülálló műszereivel kihagyhatatlan állomása lesz a közép-dunántúli túráknak.

Nem csak a varázslatos csillagos eget, hanem Közép-Európa legmodernebb digitális planetáriumának előadásait is láthatjuk Bakonybélen, a Pannon Csillagdában. A bakonybéli planetárium nemzetközi viszonylatban is különleges: a csúcstechnikájú, 3D-s vetítőgép segítségével egy nyolc méteres kupolán jelennek meg a csillagok. Elmondható, hogy európai viszonylatban jelenleg ez az egyik legkorszerűbb planetárium. Az „égi mozi" pedig, ahogy Somlai Szilárd, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektmenedzsere fogalmaz: „igazi csillagászati szuperprodukciókat" vetít.

A Pannon Csillagda Látogatóközpont - mely 2012-ben elnyerte az Év Ökoturisztika Látogatóközpontja díjat - nem véletlenül költözött Bakonybélre. A terület fényszennyezettsége lényegesen alacsonyabb, mint a hazai átlag, vagyis a mesterséges fények, mint pl. a közeli a városok közvilágítása, nem nyomja el a csillagokat. Elég sötét van ahhoz, hogy tiszta időben a távoli égitesteket is lássuk – akár szabad szemmel is. A csillaglesen túl azonban még számtalan program fogadja az izgatott látogatósereget.

Az óvodásokat például egy naprendszert bemutató animációs filmmel várják: „egy zenés rajzfilmmel, ami a naprendszer történetét mutatja be egy galaktikus összeesküvés-elméleten keresztül." A filmben a főgonosz karakterének hangját Reviczky Gábor, a főhősét pedig Mikó István kölcsönzi.

A planetáriumi show-nál még nincs vége a Csillagda programkínálatának. „Van egy „távcsőcsokrunk" is, melynek része egy speciális naptávcső, aminek segítségével izgalmas napkitöréseket lehet megfigyelni" – meséli Somlai Szilárd.

 

 „Mintegy másfél órás programmal fogadjuk a csoportokat, akik még egy csillagászattörténeti kiállítást is láthatnak. Itt például közelről is meg lehet nézni az egyik ma is használatban lévő Mars-járó robot másolatát, de megtalálható a világ egyik leghíresebb meteorit leletének egy nagyobb méretű darabja illetve antik távcsövek is." – meséli Somlai Szilárd.

 „A legfontosabb talán az, hogy a csillagda jó és rossz időben is ugyanolyan izgalmas, tehát napszak és időjárás független. Az óvodásoknak és a nyugdíjas látogatóinknak is tudunk érdekességekkel szolgálni. Az épület nagyon jól megközelíthető a menetrend szerinti buszjárattal, mely 30 méterre áll meg tőlünk. Akik saját gépjárművel, busszal érkeznek, azoknak is tudunk parkolót biztosítani – mondja Somlai Szilárd.

Ha sok a látogató, akkor, több csoportja osztják a résztvevőket, senki nem fog unatkozni. Csoportos programra 15 főtől lehet jelentkezni, a belépő árában pedig a kiállítás, a planetárium és a távcsőpark megtekintése is benne van. Ilyenkor egy ingyenes kísérő jegy is jár és emellett szakvezetést is biztosítanak Magyarország első számú csillagászati élményközpontjának csillagászai.

Az egész évben nyitva tartó látogatóközpontban, külön jelentkezéssel a látogatók éjszakai programon is részt vehetnek, amikor a szakértő segítségével, a csillagda műszereivel lehet megvizsgálni az égboltot.

Bakonybél kényelmesen megközelíthető az ország minden részéről, ráadásul a környéken is akad bőven látnivaló, és szabad szálláshely is. Érdemes felkeresni a Likas-kő barlangot, az Állatparkot, a Köves-hegyi kilátót vagy a Kerteskői szurdokot a Csillagdában töltött élménydús napot követően. 

Még több osztálykirándulás Közép-Dunántúlon: Tatán és környékén | Veszprémben és környékén