TOP 7 ötlet a Vértes felfedezésére

Echós szekérrel a Csíkvarsai réten, bakancsban vagy lóháton a túrautakon, kerékpárral hegymenetben, várdombot mászva vagy csendben a szerzetesek egykori remeteségében: íme 7 tipp, ahogy érdemes felfedezni a Vértest!

VÉRTESI NATÚPARK

Gyönyörű hegy-völgyek közé és a hamisítatlan vidéki életformába csöppenhetünk a Vértesi Natúrparkban. Kellemes szintkülönbségű, könnyű kerékpártúrákat  tehetünk a Natúrparkból. Összesen hat tanösvényen indulhatunk el felfedező útra: van, amit is bejárhatunk akár lóháton és kerékpárral is. A parkban 150 km hosszú, kiépített körtúra útvonal várja a terep- és túralovaglás vagy a sétakocsikázás kedvelőit. Lovas túránkhoz még térképet is kapunk vagy tölthetünk le előzetesen. Csoportoknak a helyszínen kerékpárbérlésre is van lehetőségük.

TIPP! Érdemes a túrázás előtt  alaposan tájékozódni és a kirándulást megszervezni.
Vannak tanösvények ugyanis, melyek csak szakvezetővel látogathatók.

Ha elfáradtunk pattanjunk pusztabuszra! A  ló vontatta, 15-20 fős echós szekéren bejárhatjuk a Csíkvarsai rétet a 700 szilaj szürke marhát számláló gulyával, sőt, láthatunk vízi és ragadozó madarakat is.  Érdemes tovább kocsizni a Pusztai Állatparkba, ahol ősi háziállatok és vadon élő állatok legelésznek természetes környezetükben.  

Ha megtetszett a vidéki élet romantikája, Fornapusztán vágjunk bele a Csíkvarsai ötpróbába! Öt feladatból álló, igazi próbatétel városi csemetéknek és kísérőiknek, mely bálahömbölgetésből, nyúldobásból, karikásütésből, pulicsalogatásból és pányvavetésből áll. 

CSÁKVÁR

A község fazekasmestere kivételes személyiség volt. Halála után házát a településnek ajándékozta, egyetlen dolgot kérve, hogy az múzeumként maradjon fenn, bemutatva a csákvári fazekasok életét, a fazekasság mesterségét. Volt idő ugyanis, amikor 193 fazekas működött ezen a csöppnyi településen. A múzeum melletti modern műhelyben ma is folyik a munka, melyet nem csak nézhetjük, de magunk is kipróbálhatjuk. 

VÁRGESZTES

A kirándulási lehetőségek tárháza rendkívül színes a Vértesben. Várgesztes településről például több túraútvonal indul, kényelmes sétákat ígérve családoknak is. Egyik kötelező állomás lenne Gesztes vára, mely több mint 400 méter magasan emelkedik az erdők ölelésében. A várat azonban lezárták, így sajnos nem látogatható.

VÉRTESKOZMA

Kárpótol minket egy valóságos mesefalu Vérteskozma, amiről már 1300-ból is vannak feljegyzések. A kis település valóságos csoda, ahogy a Vértes lankái és erdei magukba rejtik, kizárva minden átmenő forgalmat. Vérteskozma ma már szinte csak üdülőfalu, körülbelül 20 állandó lakosa van. 

MAJK

Egy sajátos hangulat fogad minket a csend otthonában, Majkon. A némasági fogadalmat tett szerzetesek majd 260 éves történetébe pillanthatunk be a Kamalduli Remeteségben. Az Európa szerte kuriózumnak számító barokk épületegyüttes tizenhét cellaháza, kolostora, templomtornya mára műemlék. Érdemes figyelmesen körülnézni a remeteség parkjában is, mert a kertek jelentős része még a 18. századi barokk szerkezetet őrzi. Az egykori cellaházak egy része ma már nagyon szép és kényelmes szálláshely,  akár lelkigyakorlatok, meditációk, és természetgyógyászati kurzusokra is kibérelhetjük ezeket. 

CSÓKAKŐ

A Vértes egyetlen olyan vára, amit nem rejt el az erdők vadonja, az a csókakői vár, mely már 700 éve büszkén magasodik a vértesi sziklatetőn. Csókakő a 13. és 16. század között Székesfehérvár után a legnagyobb igazgatási központ volt,  jelentős bázis volt a történelmi évszázadok során. A kilencvenes években a vár végveszélybe került, nem is volt látogatható. Szerencsére a várkutatások alapján végzett rekonstrukciós munkák lendületet vettek, így ma már újra régi fényében ragyog a kaputorony, átadták a várkápolnát, megújult az ágyúállás, elkészült a lépcső a felsővárhoz és a kápolnához.  

ORONDPUSZTA

El ne hagyjuk a Vértest anélkül, hogy gasztronómiai titkaiba elmerülnénk! Harapjunk bele a frissen sütött zámolyi kenyérbe, a Csákberény és Csókakő között elterülő Orondpusztán kóstoljunk sajtkülönlegességeket, és semmiféleképpen ne hagyjuk ki a "vértes tüzes leheletét", a magyar szürke marhából készült Csíkvarsai Csípős Csodafalatot. TIPP! Utána nagy szükségét érezzük majd egy jó kancsó kézműves szörpnek.