Guruljunk Tatán és környékén

Tatán az Öreg-tó, a várostól a Gerecse felé a Duna, s környékén számtalan forrás és víz által meghajtott malmok szegélyezik a kerékpártúrát. Nem is csoda, hogy Tatát a vizek városának nevezik!

Tata igazi jellegét az Esterházy család adta. Az ő idejükben épültek a templomok, de a vár rekonstrukciója, az Esterházy-kastély, az Angolpark mind-mind a családnak köszönhető. 

Az Öreg-tó partján gurulva két keréken sorra láthatjuk a tatai malmokat,  a vízi vágóhidat, a Kálvária-dombon található 40 méter magas Kilátóból pedig gyönyörű kilátás nyílik.

Ha nem biciklivel érkezünk Tatára, akkor sem kell búsulnunk, a városban számos helyen bérelhetünk bringát. Javasoljuk az Új Kajakház Ökoturisztikai Központot, ahol a bicikli mellett kölcsönözhetünk még kajakot, kenut, sárkányhajót, sőt, még mozgássérült biciklik is vannak.

TIPP!  Összegyűjtöttünk néhány ötletet tatai tartózkodásához

Tatától a Gerecséig és végig a borvidéken

Tata és a Gerecse hegység túlsó oldalán méltóságteljesen hömpölygő Duna partján fekvő látnivalókat fűzi fel a gerecsei kerékpártúra útvonala. Bár nem könnyű a terep, mégis megéri a hegyoldali tekeréseket és nem csak az utána következő lejtők miatt.  

Mindenképpen megéri a kitérőt a hajómatuzsálemeket bemutató múzeum Neszmélyen, hiszen a felújított járművek története az elmúlt évszázadok egy-egy korszakát ismerteti meg. A Dunára néző legszebb panoráma a Meleges-hegyen tárul elénk. Az útvonallal érintett Neszmélyi borvidék pincéi a gasztronómiai különlegességek széles választékával várják a megfáradt utasokat.

A hegyvidék kis falvainak szépsége, a neszmélyi borvidék rendezett szőlőültetvényei, a Duna látképe a Meleges-hegyről, a híres vörös színű mészkő lelőhelye, a sokak által kedvelt malomvölgyi kirándulóhely kis tava és az agostyáni arborétum növénygyűjteménye kapcsolódik ehhez a túrához.

Bor-túra a hegyre kaptatva

Néhol emelkedőkkel tarkított, de nem különösebben nehéz túra a Bor-túra. Először a Tatai-medence „mélyéről" tekinthetünk fel a Gerecse hegység déli lankáira, majd a Baj község határában húzódó hegyeken át visszakanyarodó útvonal kilátópontjairól gyönyörködhetünk a Tatát körülölelő változatos tájban. A program zárásaként  a baji szőlősgazdák gyöngyöző nedűvel teli poharait emelgethetjük  a neszmélyi borvidék máltán híres fehérboraival

TIPP!  Kedvezményekkel fedezhetjük fel a térséget a Duna-Gerecse kártya segítségével. Csak kattintson a részletekért!

A tatai Tourinform irodában remek biciklis térképet vásárolhatunk a bringás túrákhoz!