Hol kiránduljunk Veszprémben és környékén?

Izgalmas régi épületek: Rotunda és körtemplom, összesen négy vár, a Veszprémi Állatkert, és egy kiadós balatoni bobozás áll a kívánságlistánkon. Hogy a sok programból mennyit tudunk végiglátogatni, az csak rajtunk múlik mi három napba a lehetőségeket.
1. Nap – barangolás Veszprém körül
 
Mielőtt birtokba vennénk a várost, érdemes felfedezni Veszprém környékét is. Ha Budapest felől közelítünk, mindenképpen térjünk be Várpalotára. Az magasodó Thury vár története hatszáz évre nyúlik vissza. A „palotának" is nevezett vár a történelem során sokszor gazdát cserélt, egy ideig Mátyás király tulajdonában is volt, aki állítólag személyesen is megfordult itt. A várban ma többek között katonai viselet kiállítást láthatunk, valamint úti beszámolót hallgathatunk a Bakonyi Poroszkálók kalandjairól is. Utóbbiakat, a Poroszkálókat két fiatalember alkotta, akik XVI. századi viseletben, lóháton barangolták be a magyarok történelmének legfontosabb helyszíneit - Rodostótól Kazahsztánig.
 

20 magyar vár, amit láni kell

Ha a 8-as számú úton haladunk tovább Veszprém felé, elhaladunk Öskü mellett, ahol érdemes megállni, és kinyújtóztatni a hosszú buszúton elfáradt végtagjainkat. Ösküben ne hagyjuk ki a híres Rotundát, a XV. században épített körtemplomot.
 
Veszprém közelében újabb kitérőt tehetünk Nemesvámosra. A Villa Romana Baláca a római kor emlékét őrzi. Ez a Dunántúl legnagyobb helyreállított villagazdasága, ahol nem csak a letűnt kor emlékeit, hanem egy működő fűszerkertet is láthatunk. 
 
A napot a Veszprémi Állatkertben zárhatjuk. Itt akár zoopedagógiai foglalkozásra is bejelentkezhetünk, de enélkül is meglátogathatjuk például a közönséges tapírt, a szurikátát vagy a pampanyulat, a kisiskolások pedig a Kölyökdzsungel játszóházban vezethetik le az energiáikat. A Gulya-dombi területen, az Afrika szavannakifutóban a zebrák, a zsiráfok, a struccok és az orrszarvúk akár kilátóról is megfigyelhetők. 2014 őszétől Elefántparkkal és egész évben látogatható Orrszarvúházzal, 2015 tavaszától pedig a fókák és pingvinek vizes bemutatóhelyével, valamint Madárröpdével is büszkélkedhet a Veszprémi Állatkert, mely az év minden napján nyitva tart. Élőben az igazi!
 
 
2. Nap – Nagyvázsony és Veszprém
 
Szombaton vegyük az irányt Nagyvázsonyba, a híres Kinizsi-várba, ahol megismerkedhetünk a török kor történetével, fegyverkiállítást láthatunk, és a bátrabbak az íjászatot, éremverést is kipróbálhatják. Nem csak a vár, a falu is tartogat érdekességet: a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban egy egykori takácsmester szerszámkészletét és az utolsó rézműves mester műhelyét látogathatjuk meg, előzetes bejelentkezéssel pedig a Kovácsmúzeumba is bejuthatunk, ahol testközelből ismerhetjük meg ezt a különleges mesterséget.
 
Nagyvázsony megismerése után térjünk vissza Veszprémbe, a királynék városába, ahol a nap további részében - a Váron kívül körbenézhetünk még a Tűztoronyból, meglátogathatjuk a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központot, a Tegulariumot, a Laczkó Dezső Múzeumot és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt – de akár - több kisebb csoportban - segway túrát is tehetünk. Igazi kuriózum, hogy a volt Várbörtön épülete is látogatható, itt az "Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században" című kiállítást tekinthetjük meg. Bejelentkezni a Hősök Kapujánál lehet.
 
3. Nap  – Irány a kalandpark!
 
Az (osztály)kirándulás utolsó napján ideje, hogy mindenki alaposan kimozogja magát, hogy aztán a tanév hátra lévő részében könnyebb legyen a csendben ülés. Veszprém környékén nincs is erre jobb hely, mint a közeli Sobri Jóska Élménypark.
 
 
Itt felkészültek a nagyobb csoportok fogadására is, másfél órás bobozós-mászókázós tombolástól az egész napos drótkötélpályás, íjászkodós, mászótornyos bátorságpróbáig mindenféle program közül választhatunk. Ha a csapatnak maradt még ereje és energiája, a közeli Balatoni Csillagvizsgálóban még utoljára felpillanthatunk a Közép-Dunántúli égre. 
 
TIPP! Még több program a környéken:
kalandpark, bob, segway | túrázás | kerépáros túrák