Várak, kastélyok a Királyi régióban

Bármerre indulunk a Közép-dunántúli régióban, mindenütt találkozunk a magyar történelem gazdag örökségével, melynek beszédes emlékei, a várak és kastélyok több évszázad történelméről tanúskodnak.

Fedezze fel Veszprém megye várait Hétpecsétes Vártúrákkal!" Három éven belül kell összegyűjteni Csesznek, Csobánc, Nagyvázsony, Somló, Sümeg, Szigliget, és Várpalota várának pecsétjét.

Pápán az Esterházy-kastély időutazásra hívja látogatóit. Bepillantást nyerhetünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. A grófok és grófnők nemcsak képeken láthatóak, hanem meg is elevenednek.

A királynék városában, Veszprémben elénk tárul a Veszprémi vár barokk épületegyüttese. Múzeumok, modern művészeti galériák és egyházi műemlékek csábítanak felfedezésre.

Székesfehérváron, a Bory-vár, egy csodálatos „ékkő", lenyűgöző látvánnyal és a szerelem atmoszférájával. Bory Jenő, művész – a vár tervezője, építésvezetője és kőművese – még életében felépíttette saját emlékművét és múzeumát.

Fehérvárcsurgón igazi gyöngyszemként áll a parkban megbújó Károlyi-kastély. A Franciaországból visszatért gróf és családja gondos házigazdaként várja kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel a kastély értékeire kíváncsi látogatókat.

A Vértesben kirándulóknak érdemes felkeresni Mórt, az ezerjó hazáját, ahol a Lamberg-kastélyban a „sváb szoba", a Wekerle Sándor emlékszoba és az „Ezerjó Pince – Galéria is megtekinthető. Az Országos Kéktúrát járók is érintik a vértesi sziklatetőn magasodó, több mint hétszáz éves csókakői várat. A vértesi várrendszer fontos láncszemét képezte Csókakő mellett Gesztes vára is Várgesztesen.

A Gerecse felé tartva, kihagyhatatlan látnivaló a vizek városa, Tata. Az Öreg-tó partján vízi vár áll. Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt. 

Nádasdladányban az angol neogótikus Nádasdy-kastély a Tudor-stílusú rezidenciákat idézi. A kastély előtt állva, olyan érzése támad, mintha Angliában járna.

Festői környezet fogadja, ha ellátogat a dégi Festetics-kastélyhoz, hazánk legnagyobb angolparkjába vagy a martonvásári Brunszvik-kastélyba, a „magyarországi Beethoven kultusz" központjába.

Barangoljon a Királyi régióban és fedezze fel ezt a rejtelmes, régi világot!