Kiránduljunk Tatán és környékén

Az Öreg-tó, a Tatai vár és a kalandpark és a városi strand mellett a közeli Oroszlányban és Vértesszőlősön számtalan izgalmas múzeum, Ászáron pedig a skanzen bejárására fantasztikus, több napos kikapcsolódásra indulhatunk. Mind a kulturális látnivalókat, mind a természetjárást, mind a kalandos kirándulást belesűríthetjük három pompás napba.
1. nap: Tatabánya, Oroszlány és Ászár
 
Ha Budapest felől indulunk Tata felé, érdemes egy kitérőt tenni Tatabányára, a városban ugyanis egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb múzeumok. A Szabadtéri Bányászati Múzeuma például a szénbányászat világába enged betekintést. A bányatérség teljes egészében bejárható és múzeumi órára is bejelentkezhetünk, ahol drámajátékkokkal segítik a tárlat feldolgozását. A Járműtörténeti múzeumban közel 200 veterán járművet nézhetünk meg – sportautók, biciklik, motorkerékpárok várják a látogatókat. 
Innen Oroszlányba vezethet az utunk, ahol a Majki Kamalduli Remeteség cellaházait csodálhatjuk meg, szemezgethetünk a kolostor gyógynövényboltjában és megcsodálhatjuk az itteni kerttörténeti ritkaságokat. 
Az út következő állomása Ászár és a különleges Mini Magyarország sknazen. A különleges, szabadtéri kiállításon 46 híres magyarországi épület pontos, kicsinyített makettje látható. Olyan különlegességeket láthatunk itt, mint a szegedi Dóm, vagy a kecskeméti Cifra Palota másolata.
 
2. nap:  Irány a természet!
 
Ideje végre leszállni a buszról, és a közelebbről ismerkedni a környékkel. Nagyon szép túrát tehetünk a gerecsei tájvédelmi körzetben, de ha nincs, kedvünk túl messzire menni megcsodálhatjuk az Agostyáni Arborétum fáit is. 
Ha kedvünk van egy hosszabb túrához, látogassunk el Vértesszőlősre, ahol – a Tatától mindössze 2 km-re lévő településen - találkozhatunk tanulmányainkból már ismerős Samuval, az előemberrel a Vértesszőlősi Őstelepen.
Délután kellemes sétát tehetünk a tatai Öreg-tó partján, és az örökmozgók meglátogathatják a közeli kalandparkot, ahol különleges, „öncsatolós" Öreg-tavi kalandpályát találunk – itt a felnőttek is próbára tehetik a bátorságukat! 
 
3. nap: Fedezzük fel Tatát!
 
Térjünk vissza az Öreg-tó partjára és szánjunk egy délelőttöt a Tatai vár bejárására! A csoportok előzetes bejelentkezés után szakvezetést is kérhetnek, és a római kor emlékein túl Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király országlásának idejére is visszarepülhetnek az időben. Megtekinthetjük az ELTE geológiai múzeumát, és ha az időjárás engedi, egy utolsó, nagy csobbanással búcsúzhatunk Tatától a város strandfürdőjében.