Kerékpárral a Közép-Dunántúlon

Kerékpárúra a Velencei-tó körül, egy nehéz tekerés Tatáról a Gerecsén át, vagy egy kalandos komáromi erődtúra, a kihívást keresőknek pedig egy kitartó hegyvidéki tekerés a Vértesről nyíló panorámáért: így kerékpározhatunk a Közép-Dunántúlon.

A Közép-Dunántúl extrém övezeteinek egyike Eplény. A télen sípályaként, tavasztól őszig pedig kerékpáros és túraparkként működő Bringarénában felvonókkal juthatunk fel a Bakony magaslataira.

A családi- és túrapályákon biztonságosan, de mégsem betonon kerékpározhatnak a gyerekek és a kevésbé gyakorlott felnőttek egyaránt. Az egész napos kiránduláson a szép bakonyi kilátás mellett a kellemes erdei klíma és a friss levegő biztosan kifárasztja a társaságot. A tanulópályákat és a nagyobb gyakorlatot igénylő, masszív hegyikerékpáros utakra felkészítő gyakorlópályát az amatőrök vehetik birtokba április elejétől. A profiknak speciálisan tervezett hegyi és cross country pályákat építettek ki, melyek garantált adrenalinfröccsel kísérik a Bakony sűrű erdejében hasító bringásokat.

A Tatáról induló kerékpáros túralehetőségek között válogatva akár egy erődtúrára is szavazhatunk: a Csillag, az Igmándi és a Monostori erődöt összekötve egészen Komáromig jutunk el. Nagyobb önbizalommal és gyakorlattal rendelkező kerékpárosoknak ajánljuk a Tatáról a Gerecsén át vezető túrát. Állítólag az 526 méteres szintemelkedés a valóságban nem olyan ijesztő, mint a diagramon. Tatát egyébként bringás városnézéssel is felfedezhetjük, mégpedig a cukrászda érintésével. (Kényelmes turistáknak mindenképpen megfontolandó kirándulás: gyalogolni sem kell, és a végén ugye ott vár a jutalom…)  

A Vértest erdei aszfaltutakon, alapvetően hegyvidéki szintemelkedéseket leküzdve túrázhatjuk be. Útközben a Vértesi Natúrpark területén is áthalad a túra: vadakkal és az erdészeti tevékenység nyomaival találkozhatunk, majd zsákfalvak, kanyargós, lejtős, alacsony forgalmú utak között egyszer csak elérkezünk Tatabányára.

Jól bevált szezonkezdés a Velencei-tó-kör. 31 km-es távját gond nélkül leküzdhetik azok is, akik egyébként antitalentumnak számítanak a kerékpározás terén. A déli oldal frissen átadott, nemzetközi színvonalú kerékpárútján indulva nyáron a strand, tavasszal a fűben heverészés, majd a pákozdi emlékhely, vízimadarakkal teli nádasok és a Velencei-dombság vonulatának pompás díszletei között egész napra való programot találhatunk. 
Ajánljuk:: tanösvények a Velencei-tónál

TIPP! Kidolgozott kerékpáros túráinkat a Vértes, Tata és környéke, a Gerecse, Öskü, illetve Velencei-tó tájain át itt gyűjtöttük össze.